Tom Emil (23) ble gjeldsslave etter slankeoperasjon

«Luksusfellen»-deltakeren turte ikke åpne regninger på to år.

Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: I onsdagens episode av «Luksusfellen» på TV3 møter vi Tom Emil Korsgaard (23) fra Ytre Enebakk. Han bor i kjelleren til sin onkel, og etter at husleien var betalt brukte han resten av lønnen på røyk, alkohol og festligheter.

Men økonomisk sett er det lite som minner om fest og moro for 23-åringen.

Han har nemlig pådratt seg over 500 000 kroner i inkassogjeld, og det hele startet da han for fire år siden fikk utført en slankeoperasjon.

- Jeg tok opp et forbrukslån på 90 000 kroner for å få gjennomført en slankeoperasjon. Jeg veide 134 kilo, sier han i «Luksusfellen»-episoden.

Til Seoghør.no forteller han nå i etterkant at han burde ha ventet til han ble eldre før han hadde tatt opp forbrukslånet:

- Helsemessig føler jeg at det var verdt å ta opp det lånet, slik at jeg fikk utført operasjonen. Når det kommer til det økonomiske så skjønner jeg nå at jeg hadde vært tjent med å vente noen år, og også satt meg mer inn i hvilket ansvar det er å ta opp et slikt lån.

ALVORLIG: Tom Emil Korsgaard (23) fra Ytre Enebakk trodde han tjente 19 000 kroner i måneden. I stedet opplyser «Luksusfellen»-ekspert Hallgeir Kvadsheim at han faktisk fikk utbetalt 30 000 kroner i lønn. Etter at husleie var betalt brukte 23-åringen pengene på røyk, fest og moro. Foto: Skjermdump fra TV3
ALVORLIG: Tom Emil Korsgaard (23) fra Ytre Enebakk trodde han tjente 19 000 kroner i måneden. I stedet opplyser «Luksusfellen»-ekspert Hallgeir Kvadsheim at han faktisk fikk utbetalt 30 000 kroner i lønn. Etter at husleie var betalt brukte 23-åringen pengene på røyk, fest og moro. Foto: Skjermdump fra TV3 Vis mer

Innrømmer at han var naiv

Korsgaard klarte etter hvert ikke å betjene det store forbrukslånet, og endte opp med å få skrekk for å åpne regningene som havnet i postkassen:

- I snitt tror jeg det kommer en syv til åtte inkassoregninger i løpet av en uke. Jeg tror ikke jeg har åpnet en eneste regning jeg ikke har visst hva har vært på to år. De ble egentlig bare lagt til side, og så turte jeg ikke å åpne dem, forklarer han.

- Var det ikke litt naivt å tenke at problemet kom til å forsvinne bare ved at du ikke åpnet konvoluttene?

- Jeg har nå skjønt at problemene ikke forsvinner av seg selv, og at det å ikke åpne regningene ikke vil løse problemet. Jeg var ung, og kjente på redselen ved det å skuffe både meg selv og de rundt meg. Løsningen ble at jeg prøvde å grave bort problemet - og det kan man kalle naivt.

Drakk opp forbrukslånet

For å glemme problemene som hopet seg opp brukte han mesteparten av tiden på festing:

- Jeg prøver å glemme denne situasjonen her med å være med venner, feste, og å fokusere på noe annet, istedenfor å sitte hjemme, og grave seg ned i mørke tanker, sier Tom Emil med klump i halsen under «Luksusfellen»-episoden.

«Luksusfellen»-ekspert Hallgeir Kvadsheim sier til Seoghør.no at dette dessverre ikke er et uvanlig problem for folk i begynnelsen av 20-årene:

- Ja, det er mer og mer vanlig. Det gir jo en høy lønnsomhet for bankene, ettersom renten ligger på mellom 15 og 25 prosent. De tjener godt på at unge folk tar opp forbrukslån. forklarer han, og legger til:

- Men ferske tall viser også at det nå er en god del færre inkassosaker som involverer de under 30 år, enn for bare to år siden. Vi håper jo at vi i «Luksusfellen» har vært med på å bidra til å endre de unges tankegang.

MÅ TA ANSVAR: «Luksusfellen»-ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Cecilie Lynum ber Tom Emil Korsgaard ta ansvar for egen økonomi. Foto: Skjermdump fra TV3
MÅ TA ANSVAR: «Luksusfellen»-ekspertene Hallgeir Kvadsheim og Cecilie Lynum ber Tom Emil Korsgaard ta ansvar for egen økonomi. Foto: Skjermdump fra TV3 Vis mer

Vær åpen om problemene

- Har du noen tips og råd til de som har konvoluttskrekk, og som ikke tør å åpne regningene sine?

- Ikke stikk hodet i sanden. Vær åpen om problemene dine. Kanskje kan du få til en dugnad med en god venn eller et familiemedlem, hvor dere sammen åpner regningene, slik at du får det sparket bak som du trenger.

- Du må huske på: selv om regningene hoper seg opp i en stor bunke, og det ser mye ut, er det ofte slik at én regning blir sendt ut i flere omganger - at det er flere regninger på samme krav. Da kan du kaste de overflødige regningene, og betale den siste.

«Luksusfellen» sendes på TV3 onsdag klokken 20.30.

Se tidligere klipp fra luksusfellen under:

LES OGSÅ: Ekspertene blir bedt om økonomiråd på fest

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer