Tom Cruise:

Tom Cruise får skylda for dødsulykke

Pårørende mener at filmstjernen kunne ha forhindret fatalt flykrasj.

DØDSULYKKE PÅ FILMSETTET: Tom Cruise er kinoaktuell i thrilleren «American Made», men er nå i hardt vær. Dette bildet er fra oppladningen til innspillingen av filmen «Mission Impossible 6». Foto: AFP/ NTB scanpix
DØDSULYKKE PÅ FILMSETTET: Tom Cruise er kinoaktuell i thrilleren «American Made», men er nå i hardt vær. Dette bildet er fra oppladningen til innspillingen av filmen «Mission Impossible 6». Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghø.no): I august hadde den nyeste actionthrilleren til den omstridte filmstjernen Tom Cruise (55), «American Made», premiere på norske kinoer.

Men filmen har langt ifra bare fått positiv oppmerksomhet.

I september 2015 var det nemlig to menn som døde i en flyulykke under innspillingen av filmen i Colombia. Og nå mener familiene til de to avdøde at filmstjernen har deler av skylda, skriver People.

Tre av filmproduksjonens innleide piloter krasjet mens de filmet i de colombianske fjellene. Alan Purwin og Carlos Berl døde på stedet, mens Jimmy Lee Garland mistet følelsen i nederste halvdel av kroppen.

BASERT PÅ VIRKELIGE HENDELSER: Filmen, med Tom Cruise i hovedrollen, hadde norgespremiere 25. august. Video: Universal Pictures Vis mer Vis mer

- Ukvalifisert og uforberedt pilot

People siterer fra nye rettsdokumenter som nettstedet The Blast har fått tilgang på. Der hevder Purwin og Berls etterlatte at både Cruise og filmens regissør, Doug Liman, bidro til omstendighetene som førte til ulykken.

Dette fordi de ønsket å lage en «risikofylt, actionmettet spillefilm», noe som førte til ekstra lange innspillingsdager, og til at tidsskjemaet for filmen ble forlenget med flere dager.

Ifølge People saksøker de to avdøde pilotenes familier filmens produsenter, Imagine Entertainment, Vendian Entertainment og Cross Creek Pictures, for dødsfallene.

De etterlatte påstår at produksjonsselskapene ignorerte sikkerhetsprosedyrer i forkant av den fatale flyturen, kun for å spare tid og penger:

- Feil i planlegging, samkjøring og flysikkerhet som var saksøktes ansvar, førte til at en ukvalifisert og uforberedt pilot ble presset inn i tjeneste for en farlig flytur i et gammelt fly over et ukjent fjellpass i dårlig vær, heter det i rettspapirene.

Slaktet sikkerheten

Selv om verken Tom Cruise eller regissøren er navngitt som saksøkte i søksmålet, hevder de etterlatte familiene at de to var «uaktsomme» som lot flyturen finne sted under de nevnte forholdene.

I søksmålet hevdes det også at en av de ansvarlige produsentene på filmsettet sendte en formell klage om Cruise og Liman til forsikringsselskapet. I den skriftlige klagen, som People også siterer fra, heter det at regissøren og Tom Cruise la til hele scener og filmsekvenser fra lufta på stående fot.

- I løpet av de siste 48 timene har dette blitt til det mest sinnsyke opplegget jeg noensinne har måttet håndtere, skal det hete i klagen.

En av de nå avdøde pilotene, Alan Purwin, skal dessuten ha omtalt filmen som det «farligste prosjektet jeg noen gang har kommet ut for».

Familiene hevder videre at Tom Cruise selv kunne ha sittet bak spakene i flyet, og kaller ham en «kvalifisert pilot som var veldig kjent med Aerostar-flyet og ruta». De to familiene saksøker også hverandre, og familien til Carlos Berl saksøker Jimmy Lee Garland, den eneste overlevende etter flyulykken.

Verken Tom Cruise eller Universal Pictures har ønsket å kommentere søksmålet.

Det opprinnelige søksmålet ble registrert i april 2016, ifølge People.

Ble skadet på filmsett

Tidligere i høst har Hollywood-stjernen for øvrig skapt overskrifter etter at han var involvert i en ulykke på innspillingssettet til «Mission: Impossible 6».

Cruise har fått mye oppmerksomhet for å gjøre stuntene sine selv, men på filminnspilling i London gikk det galt for 55-åringen.

I et av stuntene skulle Cruise hoppe fra et tak til et annet. Han klarte imidlertid ikke å hoppe langt nok, og deiset rett inn i bygget i hurtig hastighet.

TMZ delte en video fra hendelsen. I videoen kan det se ut til at han klarte å klatre opp på taket igjen, men tydelig i smerter. Superstjernen haltet bortover taket og falt flere ganger, før han etter hvert fikk hjelp av noen som jobbet på settet.

HER SKADER HAN SEG: Tom Cruise slo seg hardt under et stunt, da han etter et fall smeller inn i en kant. Nå må han utsette filminnspilling på prekestolen. Video: Splash DVVis mer Vis mer

I etterkant ble det klart at skuespilleren brakk ankelen, ifølge Stavanger Aftenblad.

Innspillingen av filmen skulle denne måneden flyttes til turistmagneten Prekestolen i Rogaland, men må utsettes med minst to måneder på grunn av Cruises brukne ankel.

- Scenene fra Prekestolen skal med i filmen, der er det ingen forandring. Men når det blir, er det for tidlig å si noe om nå, opplyste daglig leder i Stiftelsen Prekestolen, Audun Rake, til Stavanger Aftenblad.

LES OGSÅ: - Jeg reagerte med sjokk og glede

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer