Avicii

Tok ut en kvart milliard året før han døde

Avicii var derimot langt fra egoistisk med sin egen formue.

SAMARITANER: Tim Bergling, også kjent som Avicii, døde i april i år. Han satt i førersetet til et musikalsk imperium han selv hadde bygget opp, noe det også ble store penger av. I fjor tok han ut en kvart milliard kroner fra et av sine egne selskap. Foto: NTB scanpix
SAMARITANER: Tim Bergling, også kjent som Avicii, døde i april i år. Han satt i førersetet til et musikalsk imperium han selv hadde bygget opp, noe det også ble store penger av. I fjor tok han ut en kvart milliard kroner fra et av sine egne selskap. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i slutten av april at den tragiske nyheten om at den svenske superstjernen Avicii (28) var død, kom. Artisten, som egentlig het Tim Bergling, døde i Omans hovedstad Muscat, og ble raskt hentet hjem til Sverige av familien.

Først i midten av juni ble det arrangert en begravelse, der venner, familie og kolleger fikk sendt artisten ut på hans siste reise. Musikkelskere over hele verden følte på en kollektiv sorg da dødsbudskapet ble kjent, og alle minnemarkeringene som ble arrangert var en tydelig indikator på hvor elsket han var.

En av grunnene til det var hans engasjement overfor veldedighet. Regelmessig siden gjennombruddet i 2011 donerte han store summer til flere organisasjoner og enkeltformål.

DØDE FREDAG: Den svenske artisten Avicii, hvis egentlige navn er Tim Bergling, døde 20. april 2018, under en reise til Oman. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix Vis mer

Tok ut kvart milliard

Selv om han flere ganger har uttalt at penger ikke er så viktig for ham, tok han før han døde ut hele 250 millioner svenske kroner - en kvart milliard. Summen tilsvarer 231 millioner norske kroner.

Tallene kommer fra Avicii Music AB, og det er den svenske avisa Expressen som har hentet dem ut. Førstnevnte selskap eies av moderselskapet Avicii Holding AB, og det var Bergling selv som eide alle aksjene i begge selskapene.

Det gjorde han i hvert fall under en ekstraordinær generalforsamling i juli i fjor, der de sist tilgjengelige tallene er fra.

MILLIONER: Avicii, her fotografert i 2015, tjente hundrevis av millioner på sin egen musikk. Formuen forvaltet han derimot på en lite egoistisk måte. Foto: NTB scanpix
MILLIONER: Avicii, her fotografert i 2015, tjente hundrevis av millioner på sin egen musikk. Formuen forvaltet han derimot på en lite egoistisk måte. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det han i fjor tok ut fra selskapet var derfor aksjeutbytte. Igjen i selskapene var det omtrent like mye som artisten selv tok ut, 246 millioner svenske kroner, eller 227 millioner norske.

Ifølge Forbes tjente artisten millioner av dollar i perioden 2013 til 2015. I perioden økte formuen hans med i overkant av en halv milliard kroner, og mot slutten kunne artisten dra inn flere millioner for én enkelt konsert.

En skulle kanskje tro at en hvilken som helst 28-åring ville brukt slike summer på luksusbiler, eiendom, festing og dyr mote, men Bergling valgte å prioritere annerledes.

Jo da, han har også kost seg med formuen, men har uttalt at han ble lei playboylivet med åra. Han ble faktisk syk av festingen og det ekstravagante livet, og hadde et behov for å trekke seg tilbake. Likevel donerte han betydelige summer gjennom åra til formål som har stått artisten nær.

- Personlig og moralsk mener jeg - når man havner i en posisjon der du får en overflod av penger som en ikke har behov for - at det mest fornuftige, menneskelige og selvsagte å gjøre er å dele med dem som virkelig trenger det, sa artisten i SVT-dokumentaren «Avicii – the documentary» i 2013.

Ga bort millioner

Dette finnes det tydelige spor på. I 2012 ga han bort alt han tjente på sin amerikanske turné til organisasjonen Feeding America. Gjennom stiftelsen House for Hunger skal stjernen ha donert i underkant av åtte millioner norske kroner til organisasjonen.

Året etter valgte han også å åpne lommeboka, da han ga en million euro til den svenske Radiohjelpens arbeid mot sult i underutviklede afrikanske land. Den summen tilsvarer i dagens kurs omtrent 9,5 millioner norske kroner.

HYLLET: Under årets Billboard-utdeling hyllet The Chainsmokers og artisten Halsey den svenske artisten Avicii. Video: CNN Les hele saken her: https://goo.gl/AkQBtJ Vis mer

Bergling har også engasjert seg i flere andre saker. Kampen mot hiv og aids var i 2014 blant annet en viktig sak for ham.

Stjernen samarbeidet med Apple sin Red-kampanje, og totalt sett klarte selskapet å donere bort spinnville 160 millioner kroner til forebygging og forskning på sykdommen.

Hektisk karriere

Det var i midten av april at den 28 år gamle verdensstjernen Avicii ble funnet død i Oman. Tim Bergling, hans egentlige navn, var en markant skikkelse i EDM-sjangeren og preget hitlistene i flere år.

Berglings bortgang pustet for alvor liv i strømmekatalogen til den avdøde 28-åringen. Ifølge hitoversikten til Spotify, klatret flere av Aviciis låter betraktelig i tiden etter hans død.

Han levde med en hektisk karriere og spilte på det meste 300 konserter i året. I 2016 sa kroppen stopp og han holdt sin aller siste konsert - lang tid etter at han først ønsket at turnélivet skulle ta slutt.

Bergling sleit med angst, rus og brukte smertestillende i flere år. Den intense levemåten fikk sine følger.

Det kom fram da foreldrene kommentere omstendighetene rundt dødsfallet i et åpent brev.

«Han kjempet virkelig med tanker om meningen, livet, lykken. Nå orket han ikke mer. Han ville få fred», sto det i brevet.

HYLLET TIM: På Sergels torg i Stockholm hadde fans og publikum samlet seg for å hedre artisten Avicii, som ble funnet død fredag 20. april. Video: Expressen Vis mer

Begravet i hemmelighet

I en offisiell uttalelse i midten av juni bekreftet familien til Bergling at svensken nå er stedt til hvile.

- Tim ble begravet fredag, med sin nærmeste familie og venner til stede, forteller familiens pressetalskvinne, Ebba Lindqvist, i en uttalelse, gjengitt av Expressen.

Den diskré seremonien ble avholdt på Skogskyrkogården i Aviciis hjemby Stockholm, opplyste Lindqvist. Familien har hele tiden vært ordknappe om Aviciis begravelse, men ga tidlig uttrykk for at bisettelsen ville bli av den svært private sorten.

En av Aviciis nære venner, den amerikanske entreprenøren Jesse Waits, var blant dem som deltok i seremonien. Waits delte seinere et bilde av programheftet, sammen med et roseblad, på Instagram.

❤️

Et innlegg delt av Jesse Waits (@jessecwaits)

LES OGSÅ: Fansen raser etter vekt-uttalelser

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer