Det var i slutten av april at den tragiske nyheten om at den svenske superstjernen Avicii (28) var død, kom. Artisten, som egentlig het Tim Bergling, døde i Omans hovedstad Muscat, og ble raskt hentet hjem til Sverige av familien.
Først i midten av juni ble det arrangert en begravelse, der venner, familie og kolleger fikk sendt artisten ut på hans siste reise. Musikkelskere over hele verden følte på en kollektiv sorg da dødsbudskapet ble kjent, og alle minnemarkeringene som ble arrangert var en tydelig indikator på hvor elsket han var.
En av grunnene til det var hans engasjement overfor veldedighet. Regelmessig siden gjennombruddet i 2011 donerte han store summer til flere organisasjoner og enkeltformål.
Tok ut kvart milliard
Selv om han flere ganger har uttalt at penger ikke er så viktig for ham, tok han før han døde ut hele 250 millioner svenske kroner - en kvart milliard. Summen tilsvarer 231 millioner norske kroner.
Tallene kommer fra Avicii Music AB, og det er den svenske avisa Expressen som har hentet dem ut. Førstnevnte selskap eies av moderselskapet Avicii Holding AB, og det var Bergling selv som eide alle aksjene i begge selskapene.
Det gjorde han i hvert fall under en ekstraordinær generalforsamling i juli i fjor, der de sist tilgjengelige tallene er fra.

Det han i fjor tok ut fra selskapet var derfor aksjeutbytte. Igjen i selskapene var det omtrent like mye som artisten selv tok ut, 246 millioner svenske kroner, eller 227 millioner norske.
Ifølge Forbes tjente artisten millioner av dollar i perioden 2013 til 2015. I perioden økte formuen hans med i overkant av en halv milliard kroner, og mot slutten kunne artisten dra inn flere millioner for én enkelt konsert.

Slik var Aviciis trøblete liv med rus, jobb og helseplager
En skulle kanskje tro at en hvilken som helst 28-åring ville brukt slike summer på luksusbiler, eiendom, festing og dyr mote, men Bergling valgte å prioritere annerledes.
Jo da, han har også kost seg med formuen, men har uttalt at han ble lei playboylivet med åra. Han ble faktisk syk av festingen og det ekstravagante livet, og hadde et behov for å trekke seg tilbake. Likevel donerte han betydelige summer gjennom åra til formål som har stått artisten nær.
- Personlig og moralsk mener jeg - når man havner i en posisjon der du får en overflod av penger som en ikke har behov for - at det mest fornuftige, menneskelige og selvsagte å gjøre er å dele med dem som virkelig trenger det, sa artisten i SVT-dokumentaren «Avicii – the documentary» i 2013.
Ga bort millioner
Dette finnes det tydelige spor på. I 2012 ga han bort alt han tjente på sin amerikanske turné til organisasjonen Feeding America. Gjennom stiftelsen House for Hunger skal stjernen ha donert i underkant av åtte millioner norske kroner til organisasjonen.
Året etter valgte han også å åpne lommeboka, da han ga en million euro til den svenske Radiohjelpens arbeid mot sult i underutviklede afrikanske land. Den summen tilsvarer i dagens kurs omtrent 9,5 millioner norske kroner.
Bergling har også engasjert seg i flere andre saker. Kampen mot hiv og aids var i 2014 blant annet en viktig sak for ham.
Stjernen samarbeidet med Apple sin Red-kampanje, og totalt sett klarte selskapet å donere bort spinnville 160 millioner kroner til forebygging og forskning på sykdommen.
Hektisk karriere
Det var i midten av april at den 28 år gamle verdensstjernen Avicii ble funnet død i Oman. Tim Bergling, hans egentlige navn, var en markant skikkelse i EDM-sjangeren og preget hitlistene i flere år.
Berglings bortgang pustet for alvor liv i strømmekatalogen til den avdøde 28-åringen. Ifølge hitoversikten til Spotify, klatret flere av Aviciis låter betraktelig i tiden etter hans død.

Slik er Aviciis «ukjente» fortid
Han levde med en hektisk karriere og spilte på det meste 300 konserter i året. I 2016 sa kroppen stopp og han holdt sin aller siste konsert - lang tid etter at han først ønsket at turnélivet skulle ta slutt.
Bergling sleit med angst, rus og brukte smertestillende i flere år. Den intense levemåten fikk sine følger.
Det kom fram da foreldrene kommentere omstendighetene rundt dødsfallet i et åpent brev.
«Han kjempet virkelig med tanker om meningen, livet, lykken. Nå orket han ikke mer. Han ville få fred», sto det i brevet.
Begravet i hemmelighet
I en offisiell uttalelse i midten av juni bekreftet familien til Bergling at svensken nå er stedt til hvile.

Avicii donerte bort millionbeløp til veldedighet
- Tim ble begravet fredag, med sin nærmeste familie og venner til stede, forteller familiens pressetalskvinne, Ebba Lindqvist, i en uttalelse, gjengitt av Expressen.
Den diskré seremonien ble avholdt på Skogskyrkogården i Aviciis hjemby Stockholm, opplyste Lindqvist. Familien har hele tiden vært ordknappe om Aviciis begravelse, men ga tidlig uttrykk for at bisettelsen ville bli av den svært private sorten.
En av Aviciis nære venner, den amerikanske entreprenøren Jesse Waits, var blant dem som deltok i seremonien. Waits delte seinere et bilde av programheftet, sammen med et roseblad, på Instagram.
LES OGSÅ: Fansen raser etter vekt-uttalelser
