Anja Johansen og Lavrans Solli:

Tok pause i forholdet

- Han var virkelig langt nede.

TØFF TID: I et innlegg på egen blogg skriver Anja Johansen (32) at hun og kjæresten, Lavrans Solli (27), på et tidspunkt valgte å gå fra hverandre. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TØFF TID: I et innlegg på egen blogg skriver Anja Johansen (32) at hun og kjæresten, Lavrans Solli (27), på et tidspunkt valgte å gå fra hverandre. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

I 2017 la Lavrans Solli (27) opp som profesjonell svømmer, og med det ventet en helt annerledes hverdag.

Et tett treningsprogram ble brått byttet ut, noe som ble vanskeligere enn Solli hadde sett for seg - også for de som var rundt ham hver dag.

Det er i et blogginnlegg at Sollis kjæreste, Anja Johansen (32), røper at duoen faktisk gikk fra hverandre en periode da det sto på som verst.

«Jeg kunne aldri forestilt meg at den vanskeligste tiden med den jeg elsker ble den tiden da idretten ikke lenger var en del av hverdagen. Det ble så ille at vi til slutt gikk fra hverandre», skriver hun på bloggen.

- Helt tom for følelser

Johansen beskriver året etter at Solli la opp, som et av de tøffeste de har opplevd sammen. At idrettsutøvere sliter etter å ha lagt opp er et kjent fenomen, og nylig fortalte tidligere kombinertutøver Magnus Moan (36) at han var langt nede da idrettskarrieren var over.

Overfor Se og Hør utdyper Anja Johansen hva som skjedde.

- For første gang så jeg hvor vondt den jeg elsket hadde det, uten at jeg klarte å hjelpe ham. Jeg ble vitne til at han sank sammen på alle områder i livet. Jeg ble så hjelpesløs, sier hun.

KJÆRESTER: Anja Johansen og Lavrans Solli. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
KJÆRESTER: Anja Johansen og Lavrans Solli. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Solli forteller på sin side at han slet med dårlig humør i perioden:

- Jeg hadde verken energi eller engasjement til å gjøre noe. Det er veldig vanskelig å forklare følelsene jeg hadde i den perioden, for jeg var rett og slett helt tom for følelser.

At Sollis tøffe tid påvirket forholdet til samboeren, som han har døtrene Frøya (5) og Maud (1) sammen med, er det ingen tvil om. Til Se og Hør sier han at det var vanskelig å sette pris på noen andre når han ikke klarte å sette pris på seg selv.

- Det var vanskelig å føle noe som helst når jeg følte meg helt tom innvendig. Jeg hadde kuttet ut det jeg trodde jeg skulle drive med (svømming, journ. anm.) hele livet, og pluselig sto jeg på bar bakke uten noen som kunne fortelle meg hva jeg skulle gjøre, utdyper 27-åringen.

Følte seg utestengt

Johansen beskriver det som at Solli sank ned i et «mørkt hull». Å stå på sidelinjen og se dette var vanskelig.

- Det var helt grusomt. Jeg skulle jo ønske jeg kunne ta hele byrden over på meg selv slik at han slapp det, sier Johansen åpenhjertig til Se og Hør.

Hun opplevde at Solli stengte henne ute, at han sjelden snakket med henne - og at han var likegyldig til det meste, noe Solli delvis kan bekrefte:

- Man har jo ingen «drive». Man ønsker bare å ha en mening med livet igjen uten å vite hvor man skal begynne. Jeg følte ikke selv at jeg stengte Anja ute, men jeg hadde ingenting å komme med når hun spurte hva som var galt. Det var jo det samme hver gang hun spurte, så jeg ser nok i ettertid at jeg hadde det verre enn det jeg selv følte på den tiden, sier 27-åringen.

Løsningen på daværende tidspunkt ble altså å avbryte forholdet.

Vis mer

- Virkelig langt nede

Johansen sier at den tunge perioden ødela mye for forholdet deres, da hun til slutt ikke «gjorde alt hun kunne for kjæresten», uten at han tok noe tak i det selv.

Hun påpeker at mange av de nærmeste rundt dem ikke skjønte at ting virkelig var ille for Solli, og trodde det bare var å ta i et tak - så ville ting omsider ordne seg for dem.

- Men han var virkelig langt nede, og det var det bare jeg som ble vitne til.

Solli var aldri i tvil om at de to ville finne tilbake til hverandre, og forteller at kjæresten trengte litt tid for å slippe å «ta vare på ham».

Følelsene for kjæresten forble imidlertid alltid de samme for ham.

- Jeg følte det samme for Anja, og har alltid gjort det. Jeg har sagt det til henne mange ganger, at jeg bare skal gifte meg en gang, og at det skal være med henne. For min del var jeg fortsatt trygg på at vi skulle finne tilbake til hverandre, og jeg så nok ikke hvor vondt Anja hadde det, fordi jeg ikke klarte å se forbi meg selv.

View this post on Instagram

❤️

A post shared by Lavrans Solli (@lavrans.solli) on

Om forholdet deres ble sterkere etter dette, vet han ikke.

- Som jeg har sagt tidligere, var det alltid Anja og meg. Jeg vet ikke om denne perioden styrket forholdet vårt, men jeg tror det ga oss enda bedre trygghet på at forholdet vårt var ment for å vare.

- Jeg er så takknemlig for at Anja holdt ut med meg gjennom den, mest sannsynlig, tøffeste perioden så langt i livet mitt. Hun gjør meg hel, og jeg elsker henne, sier Solli.

Johansen forklarer at det var Solli selv som gjorde at de omsider fant tilbake til hverandre, da han tok tak i både seg selv og hele situasjonen.

Mange henvendelser

At Johansen nå velger å være ærlig om en tung tid i livet, er fordi hun mener temaet er viktig å snakke om.

- Det er en tid og et sted for alt, og dette er et viktig tema når det kommer til idrettsprofiler som ikke lenger har idretten som en hverdag, sier hun, og legger til at hun får mange henvendelser fra andre som har vært eller er i et forhold med utøvere som lever av idretten sin.

- De spør om råd og tips, og vil gjerne høre hvordan jeg tenker og føler. Det er fint å kunne dele, og vise at vi er flere som kjenner og har kjent på det, forteller Johansen.

Solli setter pris på at kjæresten setter lys på disse utfordringene, og understreker at det ikke er uvanlig for toppidrettsutøvere å havne litt «utenfor» når man ikke lenger er en del av idretten mer.

- Når du slutter er du ikke verdt noe for noen lenger. Ingen forventer noe av deg, og ingen forteller deg hvilken vei du skal ta. Når man så lenge har levd i en slik boble, er det skremmende å plutselig måtte ta egne valg - uten å ha et team rundt seg man kan diskutere mulighetene med, sier 27-åringen til Se og Hør.

Planlegger bryllup

Nå er paret omsider tilbake på et godt sted, og ser frem til lysere tider - i tillegg til mye bryllupsplanlegging.

I 2016, før Solli la opp, fridde han nemlig til kjæresten. Planleggingen av bryllupet har tatt litt tid, da det er mye som har skjedd i livene deres.

- Det begynner å bli noen år nå, og vi har nok landet på et sted. Vi begynte med Bergen, så Oslo, og nå har vi landet på Roma og vårt favorittsted der borte. Men vi har fortsatt en del å planlegge, så vi får ta tiden til hjelp, forteller Johansen.

LES OGSÅ: - Falske nyheter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer