Sandra Lyng:

Tok et hardt valg da hun fant ut om graviditeten

Sandra Lyngs liv snudde seg plutselig, men planlagt, på hodet.

DROPPET MEDISINENE: Sandra Lyng er nå åtte måneder på vei. Det betyr at hun også har vært åtte måneder uten de fem forskjellige medisinene hun har gått på siden hun var 20 år. Overgangen har gått overraskende bra. Foto: Lars Eivind Bones
DROPPET MEDISINENE: Sandra Lyng er nå åtte måneder på vei. Det betyr at hun også har vært åtte måneder uten de fem forskjellige medisinene hun har gått på siden hun var 20 år. Overgangen har gått overraskende bra. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artist Sandra Lyng (31) blir i november mamma for aller første gang. Det er mye nytt å ta innover seg, og gjennom podkasten «Smelt på tjukka» har hun gjennom hele svangerskapet diskutert plager, bekymringer og andre aspekter ved det å bli mamma.

Det er umulig å ikke vende blikket mot den nordnorske artistens store mage under den lyseblå kåpa hun bærer på Skøyen i Oslo, bare et steinkast unna sin egen leilighet. Der står fødebagen allerede pakket og klar, på det ferdigstilte babyrommet. For henne og forloveden Lasse Joachim Langerud (34) går alt egentlig på skinner om dagen.

- Vi har funnet navn til ham. Lasse, mamma og pappa nevnte det uten å ha pratet med hverandre, så det måtte bli det. Men vi må se han før vi bestemmer oss, og vil derfor ikke si det ennå, sier den høygravide popartisten til Se og Hør.

Innlagt i fem måneder

Likevel har det ikke alltid vært sånn for paret, som forlovet seg tidligere i år. Hadde du fortalt henne for fire år siden at hun skulle eie leilighet, være forlovet og snart bli mor, hadde hun ledd deg opp i ansiktet. Det var ikke bare på grunn av den hektiske livsstilen.

- Når du har gått på fem forskjellige medisiner i elleve år må man ta et hardt valg når man finner ut av man er gravid. Jeg bestemte meg for å slutte med alle på dagen da jeg fant ut at Lasse og jeg skulle bli foreldre, forteller hun.

BLIR FORELDRE: Sandra Lyng og forloveden Lasse Joachim Langerud får i november sitt aller første barn sammen. Det er det knyttet mye spenning til. Foto: Andreas Fadum
BLIR FORELDRE: Sandra Lyng og forloveden Lasse Joachim Langerud får i november sitt aller første barn sammen. Det er det knyttet mye spenning til. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Sandra Lyng har nemlig båret på en hemmelighet om seg selv siden hun var 20 år gammel. Da ble hun diagnostisert med bipolar lidelse 1, og var innlagt i fem måneder for å få behandling.

Diagnosen kjennetegnes av depresjoner, mens man ved bipolar 1 går over i tilstanden mani. Ved bipolar 2 opplever man, ifølge Psykisk Helse, mindre grad av dette.

I elleve år har 31-åringen gått på antidepressiva, innsovningstabletter, stemningsregulerende og andre medikamenter for å holde seg oppegående. Historien om lidelsen avslørte hun først i starten av oktober i år, i sin egen podkast.

- Det var ikke noe alternativ å ikke bli innlagt den gang, for jeg ville ikke leve. Det var innleggelse eller mørket, og jeg valgte førstnevnte. Jeg er veldig glad jeg fikk hjelp, sier hun, og fortsetter:

- Jeg var heldigvis sammen med en som jobbet i Røde Kors på den tiden, som visste hvor jeg burde henvende meg. Det er vanskelig å vite hvem man skal strekke ut ei hånd til, spesielt siden dette var så tabulagt på den tiden. Jeg visste nesten ikke noe om det, forklarer 31-åringen.

Saken fortsetter nedenfor.

HELVETESÅRET: I 2007 fylte Sandra Lyng 20 år, men nærmere halvparten av året brukte hun som pasient. Hun ville ikke leve, men fikk heldigvis behandlingen hun trengte. Her fotografert i forbindelse med TV 2s «Isdans» samme år. Foto: NTB scanpix
HELVETESÅRET: I 2007 fylte Sandra Lyng 20 år, men nærmere halvparten av året brukte hun som pasient. Hun ville ikke leve, men fikk heldigvis behandlingen hun trengte. Her fotografert i forbindelse med TV 2s «Isdans» samme år. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rette øyeblikk

Artisten fra Mosjøen har tidligere vært åpen om at oppveksten var preget av mye mobbing, noe hun opplevde som vanskelig. I tillegg slet hun med bulimi i tenårene. Det er heller ikke enkelt å bli «hele Norges» i en alder av 15 år, som hun ble da hun deltok i «Idol». I dag tror hun depresjonene og diagnosen bipolar kom som en konsekvens av alt dette.

- Jeg prøvde å finne rett vei her i livet på egen hånd, og til slutt gikk det ikke mer. Det var vanskelig å dele med alle at jeg faktisk har hatt det sånn, men jeg følte meg endelig trygg nå. Det er veldig få som snakker om dette, fordi det ligger så mye stigma bak. Jeg tenkte kanskje at jeg kunne bidra til å fjerne det litt, sier hun tankefullt.

- NYTT KAPITTEL: Sandra Lyng er ikke bekymret for å gå over i sitt nye liv som småbarnsmor. Foto: Lars Eivind Bones
- NYTT KAPITTEL: Sandra Lyng er ikke bekymret for å gå over i sitt nye liv som småbarnsmor. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Ytterst få leger ville anbefalt noen å droppe alle medisinene sine på dagen, men Lyng var lei av å leve i det hun omtaler som «tåka». Det var også for fosteret sin skyld at hun valgte en medisinfri hverdag.

- Jeg var drittlei, og tok sjansen. Jeg kjente brått på en større glede da jeg ble glad, og en større sorg da jeg ble lei meg. Jeg gråt masse, men det er jo bare sunt. Jeg lot meg selv føle mye mer, og føler meg sterkere enn noen gang. Dette er større enn meg selv, karrieren og forholdet mitt. Sønnen min overgår alt, forklarer hun.

Tilbakemeldingene på åpenheten har vært massive. Hun hadde gruet seg til å publisere episoden, men hadde ikke noe å bekymre seg for.

- Folk har skrevet til meg at de har søkt hjelp selv på grunn av episoden, og andre med samme diagnose har kalt det modig. Det føltes så utrolig riktig, og det var en fin måte å ta det opp på, sier hun om episoden, der psykolog Hedvig Montgomery satt ved hennes side og bidro med ekspertkommentarer.

FRIDDE PÅ BURSDAGEN: Sandra Lyng og Lasse Joachim Langerud har vært sammen siden 2015. 18. april, da Sandra fylte 31 år, gikk Lasse ned på kne. Video: YouTube/ SandraLyngMusic Vis mer

Får egen låt

Den 13. november skal lille Lyng Langerud etter planen komme til verden - en verden preget av mer åpenhet enn den mora selv vokste opp i, håper hun.

- Sønnen min skal få vokse opp i en tidsalder der vi har aksept for forskjeller, og der psykiske lidelser skal være like vanlige som fysiske. I Norge er vi stort sett tolerante mot alle typer mennesker, men det er fortsatt mye press vi kan bekjempe, sier hun.

Først og fremst skal hun og Langerud forsøke å være gode foreldre til den lille gutten som snart melder sin ankomst. De hadde lenge planlagt at de skulle få barn sammen, og tenkte at tiden nå var inne. Hun beskriver det som at hun «brått fikk tusenvis av voksenpoeng», da overskrifter om leilighetskjøp, forlovelse og graviditet plutselig kom som perler på ei snor.

- Det blir et nytt kapittel, og vi gleder oss bare. Jeg har vært på de gøyeste festene, har vært i studio med folk jeg har sett opp til, har bodd i utlandet og har opplevd så utrolig mye gøy. Jeg føler ikke at jeg går glipp av noe, fordi jeg har gjort så mye før jeg fikk barn, sier hun.

En mangefasettert karriere kan hun trygt sies å ha bak seg, men det er først og fremst musikken hun er kjent for. Den har hun på ingen måter lagt på hylla, og lover gyldne toner sunget på nordnorsk allerede fra nyåret av. Et mer privat musikalsk prosjekt har også spist mye av tida hennes i det siste.

- Jeg jobber med en vuggesang til han lille. Det er litt av fordelen med å være artist, at vi kan lage noe sånt. Jeg gleder meg sånn til å synge den for ham, forklarer hun, og er usikker på om hun skal gi låta ut eller holde det som noe privat i familien.

Barseltiden skal dessuten også brukes på å lage en ny sesong av podkasten, der hun skal snakke om alt det nye man opplever som nybakt småbarnsmor.

- Oi, faen

Den 18. april i år gikk Lasse Joachim Langerud ned på kne og spurte Sandra Lyng om hun ville gifte seg med ham. De hadde vært sammen i flere år, etter at de møttes for første gang i artistens egen bursdag - der Langerud ble tatt med av en felles bekjent.

- Også ble han på en måte værende, flirer hun.

Da han fridde var hun allerede gravid, og hadde nok av tanker surrende i hodet. Hun svarer derfor nesten litt sjokkert på spørsmål om det blir noe bryllup i overskuelig framtid.

- Oi, faen, det er sant. Vi skal jo gifte oss, sier hun nesten litt forskremt, før hun fortsetter:

- Jeg får nesten ikke på meg ringen nå, fordi det er så mye vann i kroppen min. Men vi tenker jo at et bryllup må skje, men jeg har helst lyst til at sønnen vår skal ta del i det på en eller annen måte. At vi kanskje venter noen år, så han kan gå ned kirkegulvet med oss. Det er uansett ikke noe vi planlegger nå. La oss ta en stor hendelse om gangen, uttaler hun.

LES OGSÅ: Gleder meg til å bli far

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer