Amanda Seyfried:

Tok antidepressiva under svangerskapet

- En sunn forelder, skaper et sunt barn, mener «Mamma Mia»-stjernen Amanda Seyfried.

TAR MEDISIN: Skuespiller Amanda Seyfried har OCD, eller obsessiv-kompulsiv lidelse, og tar antidepressiva, noe hun også fortsatte med da hun nylig gikk gravid. Foto: NTB Scanpix
TAR MEDISIN: Skuespiller Amanda Seyfried har OCD, eller obsessiv-kompulsiv lidelse, og tar antidepressiva, noe hun også fortsatte med da hun nylig gikk gravid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Seoghør.no): I mars ble filmstjernen Amanda Seyfried (31) mamma for første gang, da hun fødte en datter. Amanda har tidligere fortalt at hun og ektemannen Thomas Sadoski (40) er svært lykkelige etter familieforøkelsen.

Da hun nylig gjestet d

et amerikanske TV-showet «Dr. Berlins Informed Pregnancy», kom hun med noen kontroversielle avsløringer. 31-åringen fortalte nemlig at hun under svangerskapet valgte å fortsette å ta antidepressiva -medisinen Lexapro.

FORELDRE: I mars ble Amanda Seyfried og ektemannen Thomas Sadoski foreldre til ei lita jente. Foto: NTB Scanpix
FORELDRE: I mars ble Amanda Seyfried og ektemannen Thomas Sadoski foreldre til ei lita jente. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg sluttet ikke med medisinen. Den fungerer stressdempende for meg, fortalte hun ifølge Us Magazine.

- Jeg har tatt den i årevis og fortsatte med en ekstremt lav dose.

Vil være en sunn forelder

Flere TV-seere kommenterte uttalelsen i ettertid. Bruk av antideprissiva under svangerskapet kan i noen tilfeller føre til økt fare for luftveissykdommer hos barnet, og er svært omdiskutert.

- Vi diskuterer risikoen med vordende mødre og avgjør om risikoen oppveies av fordelene. Hvis pasienten lider av alvorlig depresjon, eller angst så trenger de medisin, uttaler doktor Jessica Sheperd til magasinet.

Amanda mener derimot det var nødvendig.

- En sunn forelder, skaper et sunt barn, mener «Mamma Mia»-stjernen.

Har tvangslidelse

Seyfried var bare 19 år gammel da hun fikk diagnosen obsessiv-kompulsiv lidelse, også kjent som OCD. Dette er en angstlidelse som ifølge Wikipedia kjennetegnes ved påtrengende tanker som fremprovoserer uro, engstelse, frykt og bekymring.

- Folk setter mentale lidelser i andre kategorier enn andre sykdommer, men jeg tror ikke den er så annerledes fra andre lidelser, har hun fortalt magasinet Allure, ifølge People.

- Det bør bli tatt like seriøst som alt annet. Du ser ikke den mentale lidelsen, det er ikke en masse eller en cyste, men den er der. Hvorfor må du bevise det? Om du kan behandle det, så behandler du det, mener stjernen.

På medisin livet ut

Tvangslidelsen Amanda lider av, kan heldigvis holdes i sjakk, men hun avslører at hun må ta medisiner resten av livet.

- Det må jeg bruke hele livet. Jeg har brukt det siden jeg var 19 år. Jeg er på den laveste dosen, og jeg ser ikke poenget med å slutte å ta dem. Samme det om det er placebo eller ikke, jeg vil ikke risikere det.

Den vakre Hollywood-skuespilleren snakket for første gang om at hun har tvangslidelser i 2012.

Mens motspilleren hennes Anne Hathaway (33) avslørte at hun ikke spiste på 13 dager for å bli tynn nok til rollen i filmen «Les Misérables», innrømmet Seyfried at hun hadde egne ting å stri med på det private plan.

STOR ROLLE: Amanda spilte sammen med Meryl Streep i filmen «Mamma Mia» fra 2008.
STOR ROLLE: Amanda spilte sammen med Meryl Streep i filmen «Mamma Mia» fra 2008. Vis mer

- Jeg er for kontrollerende når det gjelder alt.

- Jeg tror tvangslidelsene er en del av meg og beskytter meg. I jobben min bruker jeg det på en positiv måte, sa hun i et intervju med InStyle.

LES OGSÅ: Bekymrer seg for vekten