BISETTES: Onsdag tar Norge farvel med "Skomaker Andersen".
BISETTES: Onsdag tar Norge farvel med "Skomaker Andersen". Vis mer

Tøfflus' minne om Henki

Åsmund "Tøfflus" Huser lærte mye av mesteren Henki Kolstad.

SEHER.NO: - Han var et mangslungent talent, som gjerne ville lære bort. Det var mye å hente for en ung skuespiller som meg, selv om jeg jobbet med dukker og han brukte hele kroppen, sier Åsmund "Tøfflus" Huser til Seher.no.

Det var i NRKs populære julekalender "Jul i Skomakergata" Huser fikk gleden av å jobbe sammen med Henki Kolstad, som gikk bort mandag 93 år gammel.

Spesialskrevet til Henki
Henki ble folkeeie gjennom sin rolle som skomaker Jens Petrus Andersen i julekalenderen "Jul i Skomakergata" fra 1979. Serien ble enormt populær og har gått i reprise seks ganger, sist i 2003.

Serien ble skrevet av Bjørn Rønningen spesielt for Henki Kolstad, og man ventet i to år før opptakene kunne starte fordi Henki var opptatt på annet hold. Noen annen skuespiller var det ikke aktuelt å bruke.

- Vi hadde et godt samarbeid i Skomakergata. Det var på den tiden NRK hadde råd til prøver og orkester i studio. Jeg husker det som en fin tid, sier Huser som ikke har hatt mye kontakt med Henki etter innspillingsmånedene høsten 79.

Åsmund Husers tanker går i dag først og fremst til Henkis familie.

- Usedvanlig begavet
Folkekjære Henki får mange hedersord fra andre kolleger og venner også.

- Han var en av vår tids absolutt største skuespillere. Han var usedvanlig begavet. Han hadde alle de store rollene, han, sier en beveget Anne Marie Ottersen Lindtner til Seher.no.

Kolstad og Ottersen Lindtner spilte sammen blant annet i "En handelsreisendes død".

- Når en kommer ut av Teaterhøyskolen, kan en jo egentlig ingenting. Det er jo erfaring som teller. Så det var en drøm å få lov til å lære av en så erfaren rev som Kolstad. Jeg satt ofte i salen og så på han øve på rollene sine på scenen. Det å spille mot ham i "En handelsreisendes død" var rett og slett kjempeflott. Det var veldig givende og lærerikt for meg, sier Anne Marie.
 
Skuespiller Kari Simonsen spilte med Henki ved flere anledninger over flere år. Han var allerede ved Oslo Nye Teater da hun begynte der. Hun syntes budskapet om den folkekjære skuespillerens død var trist.

- Jeg var veldig, veldig glad i Henki. Han var en storartet skuespiller, sier Kari til Seher.no
Har betydd alt
- Det er forferdelig trist, sier NRKs filmekspert Pål Bang-Hansen til Seher.no.

- Hva har han betydd for norsk filmhistorie?
- Han har betydd alt for norsk etterkrigstid. Han var med i alle norske filmer etter krigen og hadde store roller i alt.

- Hvordan vil folket huske ham?
- Gjennom alle rollene hadde hadde, han var en stor stjerne. Han var aktiv helt til det siste, sjarmerende, positiv, hyggelig og ytterst profesjonell, sier Bang-Hansen, som blant annet har laget en dokumentar med Henki Kolstad.

Mye varme
- Jeg vil huske Henki som en utrolig skuespiller med et stort hjerte, stor sjarm, mye varme, mye intelligens, forteller en svært beveget sjef for Riksteateret Ellen Horn til Seher.no.

- Han hadde alt, både dybden og bredden…

- Er det noen av hans roller du vil huske bedre enn andre?

- Ja, både "En handelsreisendes død", "Skomaker Andersen", Shakespeare-rollene… Alt. Jeg kommer til å huske hele hans personlighet best, sier Horn.

Altfor mange forsvinner
- Det var utrolig trist. Nå ble jeg litt stum. Nå er det altfor mange som forsvinner. Jeg har ikke så mye annet å si enn at nå er det nok. Nå får de holde seg i live de som er igjen, sier Anders Hatlo til Seher.no

- Når jeg tenker på Henki Kolstad, tenker jeg at han var student sammen med min far. Min far døde i 1968, og det er jo 40 år og ett helt liv siden. Så det å bli 93 år, og så sunn og frisk som det Henki var, er jo utrolig bra. Selv om det aldri er bra at noen dør, sier Hatlo.
En kjær kollega
Kai Remlov spilte sammen med Kolstad i hans siste forestilling på Nationaltheatret i 1993, "Det lykkelige valg".

- Hva har han betydd for deg?
- Jeg har spilt mot ham flere ganger, både på Nationaltheatret og film, og han var en kjær kollega av meg, en stor glede og inspirasjon å jobbe med.

- Hva vil han huskes best for?
- Han gjorde fantastisk mange komedierroller, ellers spilte han mange store roller på Nationaltheatret, sier Remlov.

LES OGSÅ: - Han var usedvanlig begavet
LES OGSÅ: - Hva var vel livet uten deg
Hvordan husker du Henki Kolstad? Send oss ditt minneord her

Se bildene fra Henki Kolstads liv og karriere i bildespesialen under

SLUTT: Henki Kolstad spilte hovedrollen i "Jul i Skomakergata". Nå har NRK valgt å droppe serien fra sendeskjemaet. Foto: SCANPIX
SNURR FILM: Mange vil mene at det ikke blir jul uten skomaker Andersen og Tøfflus fra Skomakergata. Foto: NRK
COMEBACK?: NRK avslører overfor Seoghør.no at det jobbes med en ny arkivavtale som gjør at Skomakergata igjen kan bli tilgjengelig for folket. Foto: Scanpix
LANGT EKTESKAP: Henki sammen med sin kone Else som han var gift med siden 1938. De har holdt sammen siden 2. klasse på gymnaset 17 år gamle. Foto: SCANPIX
ÆRET: Henki hadde en langt liv på scene og lerret. I 1988 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for fortjeneste av norsk scenekunst. Foto: Scanpix
TAXI: Henki spilte taxi-sjåfør i tv-serien Taxi fra 1980. Foto: SCANPIX
KARDEMOMME BY: Fra åpningen av Kardemommeby i Dyreparken i Kristiansand. Henki som Tobias i tårnet. Foto: SCANPIX
BÅREBÆRER: I Leif Justers begravelse bar Henki Kolstad båren sammen med blant andre Rolv Wesenlund og Arve Opsahl. Foto: SCANPIX
FAMILIEN: Henki sammen med kona Else og to av deres tre barn. F.v. Vibeke og Morten. Foto: SCANPIX
CAPRINO-STEMME: Ved åpningen av Ivo Caprino-utstillingen i Filmens hus sammen med kona Else, et barnebarn og oldebarn. Foto: SCANPIX
DEN GLADE ENKE: Fra den "Glade enke" på Centralteatret i 1949. Foto: SCANPIX
POPULÆRE: Sammen med Wenche Foss i radiostudio. Foto: SCANPIX
FILM-HIT: Filmen "Vi gifter oss" med skuespillerne Henki Kolstad og Inger-Marie Andersen var en stor hit. Foto: NRK
HARRU BITTELITT FLAKS: Henki som pappa Dolittle i My Fair Lady fra 1960. Foto: SCANPIX
KRANGLEFANT: Henki og Rolv Wesenlund ble ikke enige om hvem som skulle rygge i denne Fleksnes-episoden. Foto: NRK
FILMET SAMMEN: Henki Kolstad og Wenche Foss i "Det kunne vært deg". Foto: NRK
AMANDA: Skuespiller Henki Kolstad fikk æresprisen i 1990. Den ble overrakt av Ingerid Vardund (i rosa kjole) bak står Guri Schanke og Anne Marit Jacobsen. Foto: SCANPIX
1970: Henki Kolstad og Ingerid Vardund spiller "Hjemkomsten" av Harold Pinter på Nationaltheatret. Foto: SCANPIX
1967: Sammen med Mona Hofland i Ball i den borgelige på Nationaltheatret. Foto: SCANPIX
1963: Under filmopptak til Dobbelsats og freske fraspark Foto: SCANPIX
1978: Henki feiret 40 år på scenen, med oppsetningen Den gjerrige på Nationaltheatret. Foto: SCANPIX
GIKK AV MED PENSJON: Sammen med Rut Tellefsen i sin avslutningsforestilling på Nationaltheatret, "En handelsreisendes død" i 1985. Foto: SCANPIX