Prins Charles 70 år:

Tøff barndom, død og utroskaps­anklager

Prins Charles' liv har bydd på mange offentlige opp- og nedturer.

GRATULERER MED DAGEN!: I dag, 14. november 2018, fyller britenes prins Charles 70 år. Her fra 2015. Foto: NTB Scanpix
GRATULERER MED DAGEN!: I dag, 14. november 2018, fyller britenes prins Charles 70 år. Her fra 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

14. november i 1948 ble Charles Philip Arthur George født på Buckingham Palace i London. Han er dronning Elizabeths (92) og prins Philips (97) førstefødte, og bærer blant annet titlene prinsen av Wales, hertugen av Cornwall og hertugen av Rothesay.

Onsdag denne uken fyller han 70 år, og det feires med mottakelse og festmiddag på Buckingham Palace.

NYTT MEDLEM: Et av de første offisielle bildene av prins Charles, sammen med mor Elizabeth, oldemor Mary og bestefar kong George VI. Dette er tatt under dåpen. Foto: NTB Scanpix
NYTT MEDLEM: Et av de første offisielle bildene av prins Charles, sammen med mor Elizabeth, oldemor Mary og bestefar kong George VI. Dette er tatt under dåpen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Charles skal hylles av familie, gode venner og kongelige kolleger fra hele Europa til langt ut i de sene nattetimer. Fra Norge kommer både kongepar og kronprinspar.

Bedt om å trappe ned

Prinsen blir også hyllet av sine aller tre nærmeste i BBC-dokumentaren «Prince, Son & Heir: Charles at 70». Både kona Camilla (71), og sønnene William (36) og Harry (34) snakker i varme ordelag om jubilanten. De kommer imidlertid også med en oppfordring, der de ber ham trappe litt ned.

Charles er nemlig et arbeidsjern uten sidestykke, og jobber til langt på kveld syv dager i uka. Det er med andre ord snakk om en ungdommelig 70-åring - fortsatt full av iver, pågangsmot og brennende engasjement.

Prins Charles var et stille og følsomt barn, som følte seg både alene og misforstått. Foreldrene var opptatt med sitt, og var mildt sagt lite til stede for prinsen og hans søsken. Historien forteller at da Elizabeth og Philip kom hjem etter å ha vært bortreist i et halvt år, hilste de på fem år gamle Charles med bare et håndtrykk.

Kyss og klem var ikke noe dronningparet synes hørte hjemme i barneoppdragelsen. Charles vokste opp med følelsen av ikke å leve opp til sine foreldres forventninger.

Artikkelen fortsetter under bildene.

UNG OG USIKKER: Prins Charles avbildet i mars 1968, 19 år gammel. Foto: NTB Scanpix
UNG OG USIKKER: Prins Charles avbildet i mars 1968, 19 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
KOMMENDE KONGE: Prins Charles avbildet i 1969, i forbindelse med sin offisielle innsettelse som prins av Wales og jarl av Chester. Han ble kronet av sin mor dronning Elizabeth på Caernarfon Castle i Wales 1. juli det året. Begivenheten ble sendt på TV. Foto: AP/ NTB scanpix
KOMMENDE KONGE: Prins Charles avbildet i 1969, i forbindelse med sin offisielle innsettelse som prins av Wales og jarl av Chester. Han ble kronet av sin mor dronning Elizabeth på Caernarfon Castle i Wales 1. juli det året. Begivenheten ble sendt på TV. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer
SPORTY: Selv om Charles ikke følte han levde opp til farens forventninger, har han likevel alltid vært en sporty kar. Her på seilbrettet i 1978. Foto: PA/ NTB scanpix
SPORTY: Selv om Charles ikke følte han levde opp til farens forventninger, har han likevel alltid vært en sporty kar. Her på seilbrettet i 1978. Foto: PA/ NTB scanpix Vis mer

Tøff oppvekst

Han var ikke spesielt stor og sterk, og interesserte seg ikke for sport. Han likte derimot å lese, tegne og lytte til musikk.

Egenskaper pappa Philip slett ikke satte pris på. Han sendte sønnen på internatskole allerede som niåring, og det ble fire ulykkelige år full av hjemlengsel, mobbing og ensomhet for Charles.

Det ble ikke særlig bedre da han som 13-åring ble sendt til Gordonstoun i Skottland - en skole han senere har omtalt som både en fengselsstraff og et helvete.

Da Charles var 17 år, gikk han to semestre på skole i Australia - en periode som er blitt beskrevet som et vendepunkt i hans liv. Her fikk han følelsen av å være godt likt, og lærte seg å elske naturen.

- Jeg dro dit med en gutt, og kom tilbake med en mann, har representanten for kongehuset som fulgte ham, fortalt.

Saken fortsetter under.

kongelig vær: Prins Charles var på besøk hos BBC i Skottland i anledning det britiske statskringkasterens 60-årsjubileum. Video: BBC Vis mer Vis mer

Lykke og trøbbel

Prinsens store ungdomskjærlighet het Camilla. De møttes på en polokamp på 1970-tallet, og falt pladask for hverandre. Hun hadde imidlertid hatt kjærester før, og var ikke et «godt nok» dronningemne.

Hun giftet seg etter hvert med Tom Parker Bowles, mens Charles satt igjen ulykkelig forelsket. Han ble beskrevet som en playboy på denne tiden, men sannheten er at han ikke hadde mange andre kvinner.

Med tiden ble kongefamilien engstelig for at tronarvingen ikke skulle finne en å dele livet med. Men så dukket den 13 år yngre Diana beleilig opp. En ung, uskyldig jente fra en fin familie - akkurat hva man ønsket seg for landets framtidige dronning.

FORELSKET?: Da Charles og Diana ble spurt om de var forelsket i forlovelsesintervjuet, svarte hun bekreftende, mens han sa noe mer kryptisk «hva nå enn forelsket betyr»... Foto: PA/ All Over Press
FORELSKET?: Da Charles og Diana ble spurt om de var forelsket i forlovelsesintervjuet, svarte hun bekreftende, mens han sa noe mer kryptisk «hva nå enn forelsket betyr»... Foto: PA/ All Over Press Vis mer

Det sies at Charles ble presset til å gifte seg med skjønnheten, men at han skrev i et brev kvelden før bryllupet at «det var det rette for landet og familien».

Ble alenepappa

Bryllupet sto 29. juli 1981, og om ikke Charles var forelsket, ble i hvert fall en hel verden fortapt i den yndige og vakre Diana. Hun ble folkets prinsesse, og et stilikon av rang.

Hun leverte dessuten akkurat som hun skulle - to sønner på løpende bånd. Men ekteskapet ble aldri en dans på roser, og etter beskyldninger om utroskap og svik ble de to skilt i 1996.

Året etter døde hun på tragisk vis, og Charles ble alenepappa for sønnene William og Harry.

TREKLØVER: Prinsen med
sine to sønner kort tid før de
mistet sin kjære mamma i 1997. Foto: PA / NTB Scanpix
TREKLØVER: Prinsen med sine to sønner kort tid før de mistet sin kjære mamma i 1997. Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer

Prinsen glemte aldri ungdomskjæresten, og de to skal ha holdt kontakten hele veien. Diana sa jo selv at de var «tre i ekteskapet». Men etter at både Charles og Camilla ble skilt på midten av 1990-tallet, fant de tilbake til hverandre som kjærester.

SKØYER: Prins Charles danser tango med Adriana Vasile under en presidentmiddag i Buenos Aires i 1999. Foto: AP/ NTB scanpix
SKØYER: Prins Charles danser tango med Adriana Vasile under en presidentmiddag i Buenos Aires i 1999. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Sirkelen sluttet

De måtte imidlertid ta tiden til hjelp for å introdusere forholdet til det britiske folket, og først i 1999 opptrådte de offisielt sammen. I 2005, over 40 år etter at de møttes første gang, ble endelig ringen sluttet.

FIKK SIN CAMILLA: Prins Charles og Camilla giftet seg i april 2005. Foto: NTB Scanpix
FIKK SIN CAMILLA: Prins Charles og Camilla giftet seg i april 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Parets popularitet har sakte, men sikkert økt. Og når Charles nå fyller 70 år, har han både folket og sin store kjærlighet med seg. Men i en alder da de fleste begynner å tenke på pensjonisttilværelsen, venter han fortsatt på å arve rollen han er født til å overta.

Aldri før har en tronfølger vært eldre. Hans 92 år gamle mor, later fortsatt til å være svært oppegående og sprek.

Mange har stilt seg spørsmålet om han faktisk noen gang rekker å bli landets konge, men selv later han til å være klar. I den nye dokumentaren om ham, forteller Charles at han vil endre seg i kongerollen.

Han har nemlig fått kritikk for å blande seg politisk som prins, men svarer kontant når han får spørsmål om han også vil bli en slik konge:

- Jeg er ikke så dum!

LES OGSÅ: Prins Charles bryter tausheten om doseteryktene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer