«The Staircase»

To mystiske dødsfall med 16 års mellomrom

Lover nye opplysninger når Netflix er tilbake med nye episoder i «The Staircase».

TRAILER: Krimdokumentaren «The Staircase» var en av de aller første true crime-dokumentarene. Nå gjør serien et comeback, med tre nye episoder som visstnok skal bidra til å kaste lys over hvordan Kathleen Peterson endte opp blodstenket og forslått i bunnen av trappa i sitt eget hus en sein desemberkveld i 2001. Video: Netflix Nordics Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

9. desember 2001 ble Kathleen Peterson (48) funnet blodig og forslått i bunnen av trappa i hjemmet sitt. Hun døde etter angivelig å ha falt ned trappa.

Dødsfallet rystet lokalsamfunnet i byen Durham i Nord-Carolina.

Da dokumentaren «The Staircase» kom i 2004, var den en av de aller første seriene av det som etter hvert skulle bli en true crime-bølge av krimdokumentarer.

Tre nye episoder

8. juni kommer serien tilbake, men denne gangen er det lagt til tre nye episoder som skal kaste mer lys over hva som skjedde med Kathleen Peterson.

Michael Peterson var en kjent, suksessfull og velstående romanforfatter. Han hadde bodd i det treetasjes huset på over tusen kvadratmeter i Durham sammen med kona Kathleen siden 1989.

Familien besto av Michaels barn fra et tidligere ekteskap, Clayton og Todd, og Kathleens datter Caitlin.

I tillegg hadde Michael Peterson sammen med sin ekskone tatt over omsorgen for de to døtrene til et vennepar, Martha og Margaret. Begge foreldrene, George og Elisabeth Ratliff, mistet livet med få års mellomrom.

MICHAEL: Michael Peterson ble dømt for drapet på sin kone i 2003. I 2017 ble han løslatt etter å ha erklært seg skyldig og fått en ny dom på åtte år. Foto: Netflix
MICHAEL: Michael Peterson ble dømt for drapet på sin kone i 2003. I 2017 ble han løslatt etter å ha erklært seg skyldig og fått en ny dom på åtte år. Foto: Netflix Vis mer

Senere skulle Elisabeth Ratliffs dødsårsak bli aktuell i etterforskningen også av Kathleen Petersons drap. Ratliff ble funnet død i bunnen av ei trapp etter å ha tilbrakt en kveld sammen med ekteparet Peterson i 1985.

Ringte 911

Det var ektemannen Michael Peterson som først fant Kathleen og ringte den amerikanske nødtelefonen. På opptaket fra telefonsamtalen, gjengitt av NBC News, høres han desperat ut:

- Min kone er utsatt for en ulykke. Hun falt ned trappa. Hun puster ennå, sier Peterson til nødsentraloperatøren. Flere ganger ber han ambulansen om å komme:

- Vær så snill, gjentar han igjen og igjen, mens han hiver etter pusten. Stemmen er gråtkvalt.

På de laksefargede veggene nær Kathleens kropp finner etterforskerne blodsprut på veggen, som de mener er mistenkelig. De fatter mistanke om at noe ulovlig har skjedd, skriver Bustle. Og ektemannen Michael blir raskt mål for etterforskningen.

Saken fortsetter nedenfor.

ADVOKATEN: Michael Peterson sammen med advokatene Butch Williams og David Rudolf under rettshøringene som fant sted i 2017. Foto: Netflix
ADVOKATEN: Michael Peterson sammen med advokatene Butch Williams og David Rudolf under rettshøringene som fant sted i 2017. Foto: Netflix Vis mer

«Drukket alkohol og tatt valium»

I dokumentarserien forteller Michael Peterson om hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden for snart 17 år siden.

- Vi satt inne i stua og så filmen «American Sweethearts» sammen. Da filmen var ferdig rundt klokka 23, gikk vi ut i hagen. Det var en varm og deilig kveld, til å være i desember, sier han i dokumentaren, gjengitt av TV 2.

Han forteller at de to hadde sittet og snakket sammen, og kost seg med ei flaske vin. Mens Kathleen ifølge ektemannen hadde villet gå inn, hadde han selv blitt igjen ute ved bassenget.

Der hadde han blitt fram til 02.30-tida om morgenen, hevder han.

Da han kom inn i huset sa han at han hadde funnet kona i en blodpøl i bunnen av trappa. Hun hadde pustet, men bare så vidt, hevdet han.

Ifølge Petersons forklaring døde Kathleen i armene hans mens han fremdeles snakket med 911-operatøren. Hans forklaring var at kona hadde drukket alkohol og tatt valium, og måtte ha falt og mistet fotfestet, skriver The Line Up.

Saken fortsetter nedenfor.

Likheter med Ratliff-dødsfallet

Politiet arresterer Michael Peterson og sikter ham for drap på kona. I den påfølgende etterforskningen får Elisabeth Ratliffs dødsfall fra 1985 ny aktualitet.

Liket av Ratliff ble gravd opp, og det ble slått fast at hun døde som følge av stump vold - og ikke hjerneblødning som først antatt. Da ble mistanken mot Peterson styrket ytterligere. Ifølge nettstedet Bustle mente enkelte at likhetene mellom de to dødsfallene var for påfallende.

Påtalemyndigheten bruker likhetene mellom Elisabeth Ratliff og Kathleen Petersons dødsfall til å argumentere for at Michael Peterson hadde drept kona si.

Til tross for at Peterson blir koblet også til Elisabeth Ratliffs død, har Ratliffs to døtre, Martha og Margaret (som Peterson tok over omsorgen for), alltid støttet Peterson.

Hevdet han skjulte sin legning

I dokumentaren «The Staircase» blir saken mot Michael Peterson bygget, bit for bit. Vi får møte familien og følge rettsforhandlingene, der det etter hvert kommer fram flere ukjente detaljer fra Peterson-familiens privatliv.

Blant annet blir det kjent at Peterson er bifil. Påtalemyndigheten argumenterer for at han hadde holdt legningen sin skjult for kona, men at hun likevel hadde fått kjennskap til det - og at dette var motivet for drapet.

Forsvaret hevdet derimot at Kathleen visste om seksualiteten hans, og at de to hadde blitt enige om å ha et åpent ekteskap.

Etter en tre måneder lang rettssak i 2003 blir Michael Peterson kjent skyldig i å ha drept kona Kathleen. Han blir dømt til fengsel på livstid uten mulighet for prøveløslatelse. I 2011 ble han overført til husarrest.

Løslatt i fjor

Peterson har alltid hevdet sin uskyld. Etter å ha søkt om å få tiltalen frafalt i mange år, søkte han i februar 2017 om en såkalt «Alford plea», i stedet for å gå gjennom en ny rettssak.

«Alford plea» gjorde at han kunne fastholde sin påstand om uskyld, samtidig som han anerkjente at påtalemyndigheten hadde nok beviser til å få ham dømt - og dermed kunne han gå videre i rettsprosessen.

Peterson endte opp med å få en dom som var på mindre enn åtte år - som han allerede hadde sonet. Derfor kunne han gå derifra som en fri mann.

- Å påberope meg «Alford plea» har vært det vanskeligste jeg noensinne har gjort, sa Peterson på en pressekonferanse etter høringen som endte med hans frigjøring, ifølge Bustle. Han var da blitt 73 år.

Denne saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Først ble hans far myrdet - så rystet et nytt drap familien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer