Tjente 96 000 i måneden - havnet i «Luksusfellen»

Økonomiekspert Silje Sandmæl måtte klype seg i armen da hun oppdaget hva firebarnsfaren Ståle brukte penger på.

SEOGHØR.NO: Denne våren har «Luksusfellen»-ekspertene hjulpet nordmenn som er spillavhengige, shoppinggale eller som står i fare for å miste huset sitt.

Mens noen av dem har slitt med å få endene til å møtes på grunn av begrenset inntekt, stiller ukens deltaker i en annen kategori.

Ståle Benjaminsen (49) fra Brønnøysund tjener godt som fiskeoppdretter, og i tillegg får han ekstrainntekter som snekker og boligutleier.

De siste seks månedene har firebarnsfaren fått utbetalt hele 96 000 kroner i snitt i måneden, men likevel har Ståle hver måned måtte ty til kredittkort for å nedbetale flere tusen kroner i gjeld.

- Jeg tror de fleste vil tenke at: Det er en langt høyere inntekt enn de selv sitter med. Og hvordan i all verden går det an å sløse bort mye penger? sier økonom Silje Sandmæl til ham i TV3-programmet.

Saken fortsetter under bildet.

MÅ LÅNE: Selv om Ståle har hatt en svært høy inntekt det siste halve året, må økonom SIlje Sandmæl bla opp de røde pengesedlene når gjeldsposten hans skal fylles.  Foto: TV3
MÅ LÅNE: Selv om Ståle har hatt en svært høy inntekt det siste halve året, må økonom SIlje Sandmæl bla opp de røde pengesedlene når gjeldsposten hans skal fylles. Foto: TV3 Vis mer

Handlet som to barnefamilier

Når «Luksusfellen»-ekspert Silje Sandmæl (37) skal kartlegge hva Ståle har brukt nesten 100 000 kroner i måneden på, får nemlig både økonomen og Ståle seg noen overraskelser.

- Du har brukt, må jeg si, unødvendig mye på mat. 13 000 kroner, røper Sandmæl i episoden.

Se video øverst i saken!

Det høye beløpet tilsvarer faktisk matbudsjettet til to barnefamilier, og Ståle blir himmelfallen når han får vite hvor mye som har gått med til mat, snus og røyk:

- Å, herregud! Og så er jeg så tynn! Jaja...

- Det var veldig mye. Man skulle tro du hadde en hel kameratgjeng over hver eneste dag, kommenterer Silje Sandmæl, en sammenligning Ståle må si seg enig i.

Saken fortsetter under bildet.

HAR IKKE KONTROLL: Under Silje Sandmæls gjennomgang av Ståles pengebruk det siste halvåret, blir det klart at 49-åringen har svært dårlig oversikt over hva pengene hans har gått til.  Foto: TV3
HAR IKKE KONTROLL: Under Silje Sandmæls gjennomgang av Ståles pengebruk det siste halvåret, blir det klart at 49-åringen har svært dårlig oversikt over hva pengene hans har gått til. Foto: TV3 Vis mer

Nettspill som økonomisk «løsning»

Det er imidlertid ikke matposten som er den største overraskelsen i regnskapet til Ståle.

Etter å ha vært med på å starte klesbutikk ved hjelp av et kredittlån, har skyhøye regninger fra leverandører og kreditorer hopet seg opp. Butikken gikk nemlig dundrende konkurs.

I desperasjon har Ståle forsøkt å tjene raske penger på nettspill, men spillingen er blitt et pengesluk. Dét blir tydelig når Silje Sandmæl tar for seg «annet»-posten i regnskapet hans:

- Hvor mye tror du det står der? 38 500 kroner! Vet du hva det største pengesluket er? Det er spillingen din. 100 000. I overkant av 100 000. Og så tenker jeg; i løpet av et halvt år så kunne du faktisk ha nedbetalt 100 000 på gjelden din, og det hadde jo hjulpet masse, påpeker Sandmæl med ettertrykk.

Saken fortsetter under bildene.

STEPPER INN: Psykolog Robert Speare og forbrukerøkonom SIlje Sandmæl reiser til Brønnøysund i ukens «Luksusfellen»-episode for å hjelpe firebarnsfaren Ståle.  Foto: Rune Bendiksen/ TV3
STEPPER INN: Psykolog Robert Speare og forbrukerøkonom SIlje Sandmæl reiser til Brønnøysund i ukens «Luksusfellen»-episode for å hjelpe firebarnsfaren Ståle. Foto: Rune Bendiksen/ TV3 Vis mer

- Ble sjokkert

Overfor Seoghør.no innrømmer Ståle at han ikke så frem til å stå ved pengetavlen sammen med «Luksusfellen»-økonomen:

- Jeg hadde gruet meg til det. Og jeg må si at jeg ble ganske sjokkert da jeg så alle tusenlappene. Jeg visste at jeg brukte mye penger, men hadde egentlig ingen oversikt over hva som kom inn og hva som gikk ut. Så det var litt i overkant, sier Ståle om pengebruken sin.

49-åringen, som har fire barn med fire ulike kvinner, legger til at det derimot var veldig greit å få satt opp et budsjett - som han nå passer på å følge.

- Det er ikke så ålreit å se seg selv på TV i en sånn setting, men nå står jeg på for å rette opp i feilene mine. Det får jeg god hjelp til fra samboeren min, som er dreven på økonomi, understreker han.

Saken fortsetter under bildet.

SLØSTE BORT TUSENVIS: Ståle har nesten 100.000 kroner på regnskapstavlen sin, men «Luksusfellen»-ekspert Silje Sandmæl avdekker at han i snitt har gått 6500 kroner i minus hver måned. Foto: TV3
SLØSTE BORT TUSENVIS: Ståle har nesten 100.000 kroner på regnskapstavlen sin, men «Luksusfellen»-ekspert Silje Sandmæl avdekker at han i snitt har gått 6500 kroner i minus hver måned. Foto: TV3 Vis mer

Etter at han sendte inn søknaden til «Luksusfellen» og fikk vite at han var plukket ut, begynte Ståle å grue seg umiddelbart. Følelsen av gru forsvant imidlertid da TV-teamet kom på besøk:

- Det var kjempetrivelig da de først kom, i februar i år. Både programlederne og alle i produksjonen var så trivelige, så det var litt kjedelig da de dro igjen. Så dette har vært en bra opplevelse for meg, og en opplevelse for livet, understreker Ståle Benjaminsen overfor Seoghør.no.

Se hvordan det går med Ståle Benjaminsen i «Luksusfellen» på TV3 onsdag klokken 20.30.

Nedenfor kan du se flere klipp fra tidligere episoder av «Luksusfellen»:

 

LES OGSÅ: Røpet på direkten at hun er gravid