Eurovision:

TIX videre til finalen

Den norske artisten opptrådte under semifinalen av Eurovision.

FINALE: NRKs kommentator Marte Stokstad skvatt til da Andreas Tix Haukeland ble ropt opp først da finaleplassene skulle tildeles under tirsdagens semifinale av Eurovision. VIDEO: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ROTTERDAM, NEDERLAND (Dagbladet): Norge har gått videre fra den første semifinalen i Eurovision.

- Det er det største jeg har opplevd noen gang. Ferdig. Punktum. Takk, sier Tix til NRK etter at han har tatt Norge til finalen.

Han forteller at han mistet lydproppen i øret i det siste refrenget, slik at han kunne høre publikum synge med på låta.

- Det er en spesiell følelse i Nederland under en pandemi. Jeg har gjort en av de viktigste opptredene i mitt liv. Endelig heide hele Norge på meg, sier han til Dagbladet.

EUROVISION-FLØRT: Azerbajdsjanske Efendi har bitt seg merke i Andreas Tix Haukeland før Eurovision 2021 går av stabelen i Rotterdam, Nederland. VIDEO: Elias Kristian Zahl-Pettersen. Vis mer

Nå skal han gjenta suksessen under finalen på lørdag.

- Det største er å se publikum igjen. Endelig. Å vite at det er mange der hjemme som har hoppet i sofaen sin i dag. Det er ganske bra til å være terningkast 1, er det ikke det da? Nå har jeg egentlig vunnet. Jeg skal få spille låta en gang til. 200 millioner skal se meg formidle budskapet jeg virkerlig brenner for. Budskapet har sunket inn hos folk, sier han til NRK.

- Det er mer å si

På en pressekonferanse ble det tårevått for Tix, etter spørsmål fra Dagbladet om hvordan han skal gjøre framførelsen enda bedre i finalen.

- Det er mer å si i historien jeg ønsker å fortelle. Jeg føler at jeg klarte det. Eurovision handler om mangfold, aksept og å komme sammen. At jeg får framføre sangen en gang til, betyr at jeg når fram til enda flere der ute. Og mange trenger det nok. Det er grunnen til at jeg er her.

SEMIFINALE: Under semifinalen i Eurovision overrasket Tix. Vis mer

- Jeg hadde ikke tenkt å komme hit, jeg ville gjøre dette i Norge. Jeg vil at folk skal føle seg bedre. For det har vært et miserabelt år for mange. Det er på tide å sette mental helse på agendaen, sier han til Dagbladet på pressekonferansen.

Han forklarer at han nå skal bruke tida på sosiale medier, å svare de som skriver at de har det tungt.

- Jeg vil se om det er noe jeg kan gjøre for at budskapet skal nå enda flere.

Rett etter opptredenen kom han med følgende uttalelse fra scenen:

- Dere er så vakre Europa.

- Jeg aner ikke hvordan det hørtes ut, men jeg sang fra hjertet. Å høre folk synge med på en så personlig låt, når jeg er i Nederland, er noe av det største jeg har opplevd, sa Tix til Dagbladet.

Tix' bror Mathias Haukeland, som også har skrevet «Fallen Angel» med Tix, er i ekstase etter brorens opptreden.

- Dette har han stålkontroll på. Det var så sterkt å se han ta av solbrillene for å vise ticsene sine, og den menneskelige siden av Tix-karakteren. Jeg hadde konstant frysninger, og alt er kjempestort, selvfølgelig, for som jeg kjenner Andreas vet jeg at han aldri gjør noe halvhjertet, sier Haukeland.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle se broren min stå på Eurovision-scenen, men jeg er utrolig rørt og stolt av å se historien hans bli illustrert på en så fin og gjennomført måte, hvor sceneshowet går så sykt bra sammen med teksten og låta. Om ikke dette er nok for å komme til finalen, skjønner jeg ingenting, for dette er alt Eurovision handler om, sa broren før resultatet var klart.

TAR TIL TÅRENE: Artisten Andreas «Tix» Haukeland forteller om en svært vanskelig tid når han gjester ukens «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

Terningkast fire

Dagbladets anmelder ga Tix terningkast fire, og hadde dette å si om opptredenen:

- Mye har vært sagt og skrevet om Tix og hans «Eurovision»-bidrag. «Fallen Angel» er ikke en fantastisk sang, men i denne konteksten funker den faktisk overraskende godt. Den har en naturlig framdrift og melodisk er den lett å få has på. Skal Tix' øre for iørefallende og lettfattelige melodier ta oss til finalen? Han lever i alle fall en sangprestasjon og et show som sitter som det skal. Hakket mer overdådig enn det som er typisk for sobre Norge, men det kan fort pirre landene med høyere gjennomsnittstemperatur enn den vi har i Norden.

Eurovision-ekspert, William Lee Adams, fra Wiwibloggs er storfornøyd med Tix' framførelse.

- Dette var Tix' beste opptreden. Da han tok av seg brillene viste han oss hjertet og sjelen sin, sier Adams til Dagbladet.

- Kriger mot meg selv

Andreas Haukeland konkurrerte mot 16 andre land, og bare ti gikk videre. Han påstår at han ikke ser på de andre deltakerne som konkurrenter.

- Jeg kriger bare mot meg selv, sa han til Dagbladet på vei til Ahoy Arena.

De siste dagene har Haukeland krøpet oppover oddsen og er spådd finaleplass.

FALLEN ANGEL: Andreas «TIX» Haukeland har sluppet den offisielle musikkvideoen til låta «Fallen Angel». Eurovision finner sted i Rotterdam 18.-22. mai. Video: Rød Løper/Universal Vis mer

- Jeg er vel en av de artistene som faktisk har en historie å fortelle og en mening med deltakelse. Det tror jeg at jeg har fått kommunisert til internasjonal presse, forklarer han.

William Lee Adams er utgiveren av en av verdens største Eurovision-blogger, Wiwibloggs. Han hadde troa på at Tix har en god sjanse.

- Han er så sykt «over the top», og mange tenker at det kanskje kan bli litt mye for dommerne, men vi må huske at seerstemmene teller 50 prosent. Der kommer han til å slå an, sa han.

TRO PÅ TIX: Eurovision-ekspert William Lee Adams tror Tix går videre. Foto: Elias Zahl-Pettersen
TRO PÅ TIX: Eurovision-ekspert William Lee Adams tror Tix går videre. Foto: Elias Zahl-Pettersen Vis mer

Han tror spesielt barn kommer til elske Tix.

- Det kommer til å være mye «mamma, stem på engelen» rundt omkring i Europa i kveld.

Han peker også på at semifinalen er stappfull av unge kvinner som synger dansbare låter og at han mener de glir litt inn i hverandre.

- Mens Tix skiller seg virkelig ut, avslutter bloggeren.

SANGSTJERNE: Artisten Andreas Haukeland, aka «Tix», er kjent for sine mange drøye sangtekster. Her forklarer «Paradise»-deltakeren betydningen bak noen av tekstene. Video: Jonas Scheie Hammer / Edit: Kine Falch Vis mer

Tok av brillene

Under kveldens opptreden tok Tix av seg brillene under mellomspillet på låta.

- Det er dritvanskelig å gjøre. Det er noe av det vanskeligste jeg kan gjøre på en scene. Under prøven i dag var det litt enklere å ta dem av, for jeg hadde ikke like mange tics i øynene. Men det kommer mye uansett, for jeg reagerer på scenelyset, sa artisten til NTB før opptredenen.

ROTTERDAM: Det står i det minste ikke på selvtilliten før Andreas «TIX» Haukeland skal framtre i den første semifinalen i Eurovision. Reporter: Lars Barreto Dønvold-Myhre. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet. Vis mer

- For meg er det viktig å vise publikum at hvorfor dette tilsynelatende vakre vesenet er en fallende engel. Hva er det vi ikke ser? Og det ser du når jeg tar av brillene, forteller Tix.

Han har forestilt seg dette øyeblikket lenge, men aldri sagt det til noen.

- Tanken er å vise folk den svakheten som man kanskje ville ha unngått å vise ellers. Meldingen jeg prøver å sende til folk er at selv din største svakhet kan snus om til en styrke, sier Tix til NTB, og fortsetter:

- Jeg tror det er viktig å vise folk ute i Europa at dette ikke bare er en dust med solbriller som kler seg «larger than life». De må skjønne at det er en mening bak det. Og det opplevde vi da vi så direkteoverføringen fra pressesenteret i går, var det stor applaus, for da skjønte folk at det er derfor jeg har på meg briller.

LES OGSÅ: - Jeg vil beklage

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer