Märtha Louise:

Tittelblemme - innrømmer glipp

Ble presentert som «prinsesse av Norge» foran meditasjons-arrangement: - Har tatt seg friheter.

MEDITASJONSARRANGEMENT: Märtha Louise omtales som «prinsesse av Norge», til tross for at hun ikke skal bruke tittelen utenfor offisielle oppdrag for kongehuset. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
MEDITASJONSARRANGEMENT: Märtha Louise omtales som «prinsesse av Norge», til tross for at hun ikke skal bruke tittelen utenfor offisielle oppdrag for kongehuset. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

Torsdag finner meditasjonsarrangementet Mayday sted, i regi av den alternative organisasjonen Sion Earth. Målet er å lage «verdens største meditasjons- og bønnearrangement», og er opprettet i forbindelse med coronakrisen, ifølge deres egen beskrivelse.

Blant dem som taler under arrangementet er Märtha Louise (48) og kjæresten Durek Verrett (45). De får selskap av blant andre bokselegenden Mike Tyson. Flere kjente artister er også bidragsytere - som Akon og WILL.I.AM.

På arrangementsnettsiden omtales Märtha Louise som «prinsesse av Norge». Også i en video lagt ut på arrangementets Instagram-sider, tituleres hun som prinsesse.

- Mayday er muligheten for oss alle til å være løsningen. La oss reise oss for menneskeheten for å helbrede verden og endre den globale energien fra frykt til kjærlighet, sier hun i videoen, som hun også har lagt ut på sin personlige Instagram-konto.

Det samme sier også Verrett i en video som er lagt ut av arrangørene.

Strammet inn tittelbruk

I august i fjor kom Märtha Louise og kongehuset til en felles beslutning om bruken av prinsessetittelen. Det skapte nemlig kontrovers at 48-åringen brukte tittelen i forbindelse med markedsføringen av den mye omtalte foredragsturneen hun hadde med kjæresten i mai i fjor.

«Vi har derfor i fellesskap kommet frem til at jeg bruker tittelen prinsesse når jeg representerer kongehuset, gjør mine offisielle oppdrag i inn- og utland og i private sammenhenger. Jeg skal fra nå av ikke bruke min prinsessetittel i kommersiell sammenheng. Det vil si at jeg i alle kommersielle sammenhenger, bruker bare Märtha Louise», skrev hun selv på Instagram den gangen.

FJERNET: Da Märtha Louise og hennes rådgiver gjennom Dagbladet ble gjort oppmerksom på at arrangementet brukte prinsessetittelen, ble det fjernet. Foto: Skjermdump/ Sion Earth
FJERNET: Da Märtha Louise og hennes rådgiver gjennom Dagbladet ble gjort oppmerksom på at arrangementet brukte prinsessetittelen, ble det fjernet. Foto: Skjermdump/ Sion Earth Vis mer

I samme forbindelse opprettet hun også en egen Instagram-profil uten prinsesse i profilnavnet, slik at den blant annet kunne brukes i markedsføringsøyemed.

Innrømmer glipp

Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, sier til Se og Hør at Märtha Louise ikke representerer kongehuset i forbindelse med arrangementet. Videre henviser hun til prinsessens rådgiver, Carina Scheele Carlsen.

- Det er nok organisasjonen som har tatt seg friheter. Vi jobber med saken, skriver Carlsen i en melding til Se og Hør tirsdag ettermiddag.

- Videoen der det også står «princess of Norway» er lagt ut på Märtha Louises Instagram-konto. Er det sånn at hun ikke har sett det selv, før hun la den ut?

- Som jeg sa, så jobber vi med å få fjernet det, svarer Carlsen.

Onsdag er tittelen fjernet fra nettsidene til Sion Earth, mens den opprinnelige videoen fortsatt ligger på Instagram-kontoen deres.

JOBB: Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek, annonserte på sin Instagram-konto at han vil starte i en ny TV-jobb. Bilder fra CBS. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Burde tatt initiativ selv

I forbindelse med debatten rundt tittelen i fjor, skrev avisen Fædrelandsvennen på lederplass at prinsessen burde si fra seg tittelen. Politisk redaktør Vidar Udjus sier til Se og Hør at Märtha Louise selv burde bidra til å beholde skillet som hun og Slottet ble enige om i fjor.

- Én ting er om hun ikke selv har bidratt til å omtales som prinsesse her, men jeg synes hun selv burde tatt initiativ - og sagt fra til arrangøren at det ikke er den norske prinsessen på vegne av det norske kongehus som deltar, men privatpersonen Märtha Louise, sier han.

Det at hun sier at meditasjon gir mulighet til å være «løsningen» og kan «helbrede verden», i sammenheng med et arrangement opprettet i forbindelse med coronapandemien, mener han gjør det ekstra viktig at skillet opprettholdes.

- Det for at Slottet som sådan ikke blir mistenkt for å stå bak og sympatisere med noe hun tror på privat basis. Jo mer omstridt budskapet er, desto viktigere vil jeg tro det er for kongehuset å opprettholde disse klare skillelinjene, mener han, og legger til at prinsessen som privatperson står fritt til å mene hva hun vil.

«SENSURERT»: Den selverklærte sjamanen, Durek Verrett, langet i natt ut mot norsk presse og forlaget Cappelen Damm etter at boka hans «Spirit Hacking» ikke skal utgis i Norge likevel. Video: @shamandurek Vis mer

«Helbredelse, empati og tankefullhet»

Se og Hør har vært i kontakt med organisasjonen, men de har så langt ikke besvart våre spørsmål.

«Hjelp oss med å lansere vår globale bevegelse for å styrke verden til å hedre og lære fra denne tiden med covid. 21. mai hvert år vil vårt verdensomfattende arrangement samle folk med alle trosretninger og religioner. Vi vil samles som én for å stoppe opp, reflektere, nullstille, og skape en pågående dialog som fokuserer på helbredelse, empati og tankefullhet», står det blant annet på nettsiden.

På nettsiden påstås det også at man «gjennom massemeditasjon kan øke det geomagnetisk feltet på jorden.»

LES OGSÅ: Rømte med barna til Durek i USA

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer