Edvin Eriksen og Jan Thomas:

Tiltalt på frifot: - Helt absurd

Jan Thomas har engasjert seg stort i saken om Edvin Eriksen. Nå er rettssaken utsatt på ubestemt tid, og gjerningsmannen er på frifot.

- PÅ GRUNN AV LEGNINGEN: På vei hjem ble Edvin konfrontert med en gruppe personer som ikke likte «sånne som ham». Edvin er homofil. Så slo de ham ned. Video: Langsem / Dorholt / Rydning Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sensommeren i fjor skjedde noe som ikke skal skje. I august satte nemlig historien om Edvin Eriksen sinnet i kok hos flere. På en buss i Oslo sentrum ble 22-åringen angrepet av flere personer og skallet ned.

- Gjerningspersonene likte ikke den regnbuefargede glorien jeg hadde på hodet, og sa de ikke syntes det er riktig at man forelsker seg i samme kjønn, fortalte Edvin den gang.

  • Se hele historien i videoen øverst i saken.

Politiet bekreftet til Dagbladet den gang at de hadde iverksatt hatkrim-etterforskning i forbindelse med hendelsen. Forrige uke skulle saken vært oppe i retten, men slik ble det ikke.

- Jeg fikk en melding der de fortalte at saken min er utsatt på ubestemt tid, på grunn av at de ikke klarer å finne den tiltalte, sier Edvin.

Han er dermed usikker på når saken går for retten, eller om den i det hele tatt gjør det, fordi den tiltalte nå har forsvunnet. Det har fått både Edvin og kjendisstylist Jan Thomas til å reagere kraftig.

- IDIOTER: Jan Thomas ble opprørt - og skamfull - da han hørte historien om Edvin som ble slått ned på bussen, angivelig fordi han er homofil. Video: Dorholt / Langsem / Rydning Vis mer

- Tullete

En av de som virkelig har engasjert seg i saken, er nemlig nettopp Jan Thomas (54). Som en av landets kanskje aller mest profilerte homofile menn, ble han satt ut da han fikk høre historien.

Jan Thomas har vært i kontakt med både FRI (foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) og politiet, og har den seineste tida satt seg godt inn i saken. Nå, i lys av utsettelsen, forteller 54-åringen til Se og Hør at han er svært opprørt.

- Å si til meg at de ikke klarer å finne gjerningsmannen, er så tullete at jeg umulig kan ta det seriøst, forteller han.

- Jeg synes det er helt absurd at de ikke finner tiltalte, legger Edvin til.

Tiltaltes forsvarer, Knut-Ole Bakke Hansen i Advokatene Berg, Ditlev-Simonsen AS, forteller at heller ikke han har vært i kontakt med tiltalte, og at han ikke vet hvor han befinner seg.

Bakke Hansen forklarer at tiltalte erkjenner straffskyld for kroppsskade, men at klienten hans ikke er enig i at det handler om hatkriminalitet.

- Han er ikke enig i at det som skjedde er på grunn av fornærmedes seksuelle legning. Han mener det var et resultat av at fornærmede skal ha sagt krenkende ting til kjærestens hans. Han har i etterforskningen uttrykt et ønske om å møte fornærmede, og han har ingenting imot homofile.

Edvin understreker at han er sterkt uenig i tiltaltes påstand om at han skal ha sagt krenkende ord til kjæresten.

- PÅ GRUNN AV LEGNINGEN: På vei hjem ble Edvin konfrontert med en gruppe personer som ikke likte «sånne som ham». Edvin er homofil. Så slo de ham ned. Foto: Privat
- PÅ GRUNN AV LEGNINGEN: På vei hjem ble Edvin konfrontert med en gruppe personer som ikke likte «sånne som ham». Edvin er homofil. Så slo de ham ned. Foto: Privat Vis mer

Må få en konsekvens

54-åringen forteller at da han fikk melding fra Edvin tirsdag kveld forrige uke, sank hjertet hans til bakken. Han mener nemlig det finnes altfor mange Edvin'er der ute som ikke blir hørt, og som bor i områder i Norge det er det lite hjelp, forståelse eller kunnskap om håndteringen av hatkriminalitet.

- Det første jeg reagerte med var: «Okei, skal de nok en gang late som dette ikke har skjedd, og la tiden gå til saken er henlagt?» forteller Jan.

Politiadvokat Lisa Mari Løkke bekrefter at de gjør alt de kan for å lokalisere tiltalte.

- Forholdet tiltalen gjelder er alvorlig og saken har prioritet i hatkrimgruppen til Oslo politidistrikt, som har ansvar for saken. Statsadvokaten i Oslo har tatt ut tiltale etter innstilling fra politiet. Hovedforhandling i saken har tidligere vært utsatt, men vil gjennomføres så snart politiet kommer i kontakt med tiltalte, forteller hun.

Jan Thomas legger til at han naturligvis reagerer sterkt når det å påføre andre mennesker fysisk og psykisk smerte ikke får de konsekvensene det burde.

- Vi bor i et ressurssterkt land. Det som skjedde Edvin skal ikke skje med noen, men nå har det skjedd. For meg handler det om at det må få en konsekvens, for hvis det ikke gjør det, så fortsetter folk sånn.

GIFT VED FØRSTE BLIKK: Magnus er en av årets friere og vi har sett han på skjermen i mange episoder denne våren. Men for noen år siden var det en helt annen hendelse som stod i fokus i Magnus' liv. Vis mer

Sinnet og irritasjonen vokser

For Edvin har det vært en stor påkjenning å ha saken hengende over seg. Han forteller at det har vært et slag i trynet å ikke få en avslutning, og at han hele tida må tenke på at gjerningspersonen går fritt, uten at han vet hvor tiltalte er eller om han blir tatt.

- For meg sender det en beskjed om at det er greit å skalle ned folk på bussen, så lenge du klarer å unngå politiet i lang nok tid, for da kommer du unna med det. For meg er det helt absurd, legger han til.

VENNER: Jan Thomas og Edvin har fulgt hverandre tett i etterkant av hendelsen. I dag jobber de mot samme mål. Foto: Privat
VENNER: Jan Thomas og Edvin har fulgt hverandre tett i etterkant av hendelsen. I dag jobber de mot samme mål. Foto: Privat Vis mer

Det er noe også Jan Thomas sier seg enig i, og han er fast bestemt på at 22-åringen bør få sin dag i retten. Han mener nemlig det er svært viktig å sende et budskap om at noen i samfunnet ikke står «nederst på rangstigen».

- Med mindre du er like fjern som meg når det kommer til datateknikk, burde det være mulig å finne hvem som helst. Da mener jeg at innsatsen ikke har vært stor nok.

SIKTET ETTE DETTE: «Empire»-skuespilleren Jussie Smollett hevet at han var blitt angrepet av to menn. Senere ble han siktet for falsk forklaring. Video: CNN / politiet Vis mer

Store mørketall

Hatkriminalitet i Norge har hatt en kraftig økning de siste årene. Det er imidlertid fremdeles store mørketall.

- Vi må ha en nulltoleranse for hatkriminalitet. Det er bemerkelsesverdig hvor store mørketall det er, sier Jan Thomas.

20 prosent av de registrerte straffesakene i 2019 går på lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner (LHBT). Blant disse viser politiets statistikk at det igjen er flest homofile menn som er rammet, ifølge politiets årsrapport for hatkriminalitet for 2019.

Monica Lillebakken, leder for hatkrimgruppen i Oslo politidistrikt, forteller til Se og Hør at et av deres mål nettopp har vært å avdekke mørketall.

- Fra 2014 til 2019 har antall registrerte hatkrimsaker i Oslo politidistrikt økt fra 55 til 278 saker, uttaler hun, og fortsetter:

- Vi jobber tett opp mot ulike interesseorganisasjoner, og driver med opplæring både internt og eksternt blant annet for å informere om hva hatkriminalitet er. Hvis en sak pådømmes som en hatkrimsak, er dette et straffeskjerpende moment.

Videre har de stort fokus på at den fornærmede skal føle seg godt ivaretatt gjennom hele prosessen, og de tilbyr blant annet noe som heter Trygghetsprogrammet.

- I år skal hatkrimgruppa utvides til å bli et nasjonalt kompetansemiljø, slik at du skal få en enhetlig behandling uavhengig av hvor i Norge du anmelder hatkriminalitet, legger hun til.

Lillebakken er forelagt spørsmål fra Se og Hør om Edvins sak. Hun påpeker at hun ikke kan gå inn på enkeltsaker, og har derfor ingen kommentar.

RIS OG ROS: «Paradise Hotel»-deltakeren Maria Moen har fått veldig blandede tilbakemeldinger etter sin TV-debut. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

- Min sak er ikke unik

Edvin forteller til Se og Hør at det som skjedde med han i fjor sommer, er langt mer vanlig enn det folk flest skulle tro.

- Dette er ikke en enkeltsak, min sak er ikke unik. Det går ikke mange ukene før man hører om en liknende sak. Vi blir ikke skallet ned fordi vi gjør noe, vi blir det på grunn av den vi er. Fordi vi eksisterer, sier han.

- Vi er ikke ute etter å ta noen, men jeg har lovet å stille meg bak Edvin så lenge han ønsker det, for å hjelpe denne saken som jeg mener er viktig for absolutt alle der ute - for det er ikke greit, legger Jan Thomas til.

SJOKKERT: Jan Thomas mottok denne skjermdumpen av en ansatt, og fikk sjokk over at slikt som dette kan skje i Norge. Foto: Skjermdump Instagram
SJOKKERT: Jan Thomas mottok denne skjermdumpen av en ansatt, og fikk sjokk over at slikt som dette kan skje i Norge. Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

Kjendisstylisten har tilbudt seg å hjelpe både FRI og politiet med å sette fokus på jobben de gjør med saker som dette.

- Dessverre må jeg bruke et så stort ord som «alle», som ikke tør å stå fram. Og når vi nå forteller Edvins historie så er det ikke sånn at flere tør å komme fram, for hvorfor skal de det? Når ikke engang ham, med den drahjelpen han har fått, klarer å få karret den idioten til rettssalen så han får en dom.

Håp for fremtiden

Både Edvin og Jan Thomas ønsker å la det som skjedde førstnevnte være en viktig lærepenge for fremtiden, og håper det kan ha en positiv innvirkning på alle i samfunnet.

- Jeg gjør jo dette for min del, men jeg gjør det også for vennene mine. Jeg har nesten ingen skeive venner i Oslo som ikke har opplevd liknende. De få som ikke har blitt utsatt for vold ennå, har opplevd å bli sett stygt på, ropt etter, blitt spytta på eller liknende. Dette er ting som vi lever i, det er hverdagslig for mange oss. Det skjer, og det skjer hele tiden.

KRANGEL: John Arne Riise og Espen Thoresen kom ikke godt overens under innspillingen av «Farmen Kjendis». Video: TV2 . Reporter: Bjørn Ekker. Klipp: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Edvin er verdens skjønneste gutt, han er så modig. Det krever å stå fram. Han vil ikke være et offer. Konsekvensene av å stå fram har mange forskjellige utfall, sier han, og påpeker at det kan få alvorlige konsekvenser dersom det ikke blir tatt på alvor eller behandlet på riktig måte.

Avslutningsvis forteller 54-åringen at de representerer en gruppe som ofte føler seg glemt. Nettopp derfor mener han det er viktig at alle tar noen runder med seg selv og tenker hva de selv ville gjort i samme situasjon.

LES OGSÅ: - Jeg er dypt lei meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer