<strong>SISTE BILDET:</strong> Dette skal være blant de siste bildene tatt av seilebåten Berserk som er savnet i Sørishavet. Bildet er tatt av det newzealandske marienefartøyet HMNZS Wellington i Black Door Bay ved Ross Island i Antarktis, og ble tatt to dager før fo Foto: NTB scanpix
SISTE BILDET: Dette skal være blant de siste bildene tatt av seilebåten Berserk som er savnet i Sørishavet. Bildet er tatt av det newzealandske marienefartøyet HMNZS Wellington i Black Door Bay ved Ross Island i Antarktis, og ble tatt to dager før fo Foto: NTB scanpix Vis mer

Tilgitt av kameratens mor

Jarle Andhøy mistet bestekompisen på havet etter Bersersk-forliset.

Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: I februar 2011 forliste seilbåten Berserk da den var på vei mot Sydpolen.

Kaptein Jarle Andhøy (35) og den da 18 år gamle gutten Samuel Massie overlevde, etter å ha tatt seg til isen før ulykken skjedde. Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og sørafrikaneren Leonard Banks er fremdeles savnet - og antatt omkommet.

Den dag i dag er det fremdeles mange uoppklarte spørsmål rundt forliset.

Da Andhøy landet på norsk jord i 2011 ble han intervjuet av pressen, og har i ettertid høstet mye kritikk for utsagn han kom med, og da spesielt «havet gir - havet tar».

Til VG forteller han at han angrer på dette i dag.

- Jeg skammer meg overfor de pårørende, som fikk dette servert i en tragisk situasjon. Jeg kan ikke få beklaget nok overfor dem. Jeg burde ha sagt «ingen kommentar», og fått skikkelig oversikt over mediebildet som på det tidspunktet var blåst ut av proposjoner.

Den savnede seileren Robert Skaanes var barndomskameraten til Andhøy, og en av hans beste venner. Hans mor, Anne Mari Akselie Skaanes, sier til avisen at hun har tilgitt sønnens kamerat for «havet gir - havet tar»-kommentaren.

- På det tidspunktet var vi redde og visste ikke hva som hadde skjedd. Da var det vondt å høre ham si det. Jarle er en ungdomskamerat av Robert, og vi har et veldig godt forhold. Det hender han kommer på besøk hit. Jeg bærer absolutt ikke nag til ham, presiserer hun overfor avisen.

Da det ble snakk om å sende dokumentaren om den skjebnesvangre turen på TV, gikk foreldrene til Bellika og Banks knallhardt ut mot Andhøy - som mente han prøvde å tjene penger på deres savnede sønners tragiske bortgang.

Selv hevder Andhøy dette var noe mannskapet hadde ønsket at han skulle ha gjennomført:

- Jeg vet at de som forsvant ville blitt provosert hvis vi ikke fortalte vår og deres historie.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer