Kronprinsparets jul:

Tilbringer julaften med prostituerte

Mette-Marit og Haakon stiller opp for vanskeligstilte på julaften.

EN ANNERLEDES JUL: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit skal feire deler av julen med prostituerte. Her var kronprinsparet sammen under Nobels fredspriskonsert, mandag. Foto: NTB Scanpix
EN ANNERLEDES JUL: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit skal feire deler av julen med prostituerte. Her var kronprinsparet sammen under Nobels fredspriskonsert, mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Kronprinsesse Mette-Marit (44) og kronprins Haakon (44) har i mange år vist solidaritet og omsorg for vanskeligstilte grupper i samfunnet.

Gjennom sine representasjonsbesøk har de satt fokus på – og hjulpet mennesker som har hatt det vanskelig med å få selvfølelsen tilbake.

Mens mange kjendiser og kongelige møter til veldedighetsmiddager og glamorøse tilstelninger for å bli avbildet for en god sak, møter vårt kronprinspar menneskene der de er.

På selveste julaften tar Mette-Marit og Haakon en pause i familiefeiringen på Skaugum og setter kursen mot Storosenteret, hvor det blir arrangert julemiddag på Egon i samarbeid med Fattighuset og Natthjemmet.

=OSLO: Kronprinsesse Mette Marit besøkte =Oslo mandag, og møtte selgere av magasinet. Foto: NTB Scanpix
=OSLO: Kronprinsesse Mette Marit besøkte =Oslo mandag, og møtte selgere av magasinet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Natthjemmet er et akutt-overnattingssted i Oslo, som hjelper prostituerte kvinner med rusproblemer. Det drives av Kirkens Bymisjon, hvor Mette-Marit tidligere har vært svært engasjert.

Sverre Rusten ved Fattighuset i Oslo er glad for at kronprinsparet setter av tid på selveste Julaften.

- Vi sendte sammen med Natthjemmet en invitasjon til kronprinsparet, og ble kontaktet av en ansatt på Slottet, som sa at Haakon og Mette-Marit gjerne ville komme på julaften. Det er vi veldig glad for, sier Sverre Rusten.

​Se og Hør har vært i kontakt med Slottets fungerende informasjonssjef Ole Edward Wold-Reitan, som ikke ønsker å kommentere kronprinsparets besøk på julaften.

- Må ta vare på hverandre

I høst har Mette-Marit og Haakon vært på en rekke besøk til ulike organisasjoner som jobber for å hjelpe vanskeligstilte til en bedre hverdag.

Kronprinsparet setter seg ned og snakker med brukere, og er genuint interessert i å hjelpe og bidra på sin måte.

Mette-Marit har i høst møtt både rusmisbrukere og innsatte i norske fengsler. Denne uka var også Haakon og Mette-Marit på plass da dronning Sonja (80) og kong Harald inviterte til middag i Dronning Sonja KunstStall for gjester tilknyttet Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Blåkors og =Oslo på tirsdag.

INVITERTE: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsparet inviterte til førjulssamling i Dronning Sonja KunstStall. Foto: NTB Scanpix
INVITERTE: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsparet inviterte til førjulssamling i Dronning Sonja KunstStall. Foto: NTB Scanpix Vis mer
GOD STEMNING: Det så ut til at kongeparet og kronprinsparet koste seg i kunststallen tirsdag. Foto: NTB Scanpix
GOD STEMNING: Det så ut til at kongeparet og kronprinsparet koste seg i kunststallen tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tror alle vi som er samlet her i dag er opptatt av å ta vare på hverandre. Det er noe vi må ha med oss både i ord, handling og i hjertene våre hver eneste dag gjennom hele året for å skape det samfunnet vi ønsker oss, sa Harald.

Mange rusmisbrukere er ensomme i høytider, og det kan være spesielt tøft for mange enslige og ensomme i jula, ettersom de fleste feirer jul med sin familie.

Ble invitert

Julemiddagen på julaften ble også arrangert i fjor. Da var også sosialminister Anniken Hauglie på plass. Julegjestene fikk også med seg julegaver hjem, som butikkene på Storosenteret hadde donert.

KAFFEBAR: Kronprinsparet har denne uken blant annet besøkt =Oslos kaffebar i Akergata. Foto: NTB Scanpix
KAFFEBAR: Kronprinsparet har denne uken blant annet besøkt =Oslos kaffebar i Akergata. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Besøket på Storo kommer til å bli et minne for livet for de nærmere 150 menneskene, som er ventet å delta på Julaften.

VIKTIG TEMA: Kongefamilien har stadig tatt til orde for mennesker som ikke har det like lett. Her var dronningen på besøk hos Fattighuset i Oslo i 2010. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG TEMA: Kongefamilien har stadig tatt til orde for mennesker som ikke har det like lett. Her var dronningen på besøk hos Fattighuset i Oslo i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer
FULLT PROGRAM: Mandag var kronprinsparet på besøk hos Stiftelsen Retretten i Oslo. Foto: NTB Scanpix
FULLT PROGRAM: Mandag var kronprinsparet på besøk hos Stiftelsen Retretten i Oslo. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter at besøket på Storo og den tradisjonelle julegudstjenesten i Asker kirke er over, skal kronprinsparet tilbringe kvelden med Høiby-klanen, som i år er invitert til familiejul på Skaugum.

Prinsesse Märtha skal tilbringe julaften på Kongsseteren sammen med barna Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah. Kongeparet har også invitert Ari Behn til å tilbringe dagen og kvelden den flotte eiendommen på Oslos tak.

LES OGSÅ: Mette-Marits tidligere hushjelp sa opp jobben hos hertuginne Kate