Dplay:

Tilbake på skjermen etter rasismeanklager

Tidligere denne måneden fjernet TVNorge «Nissene over skog og hei». Nå snur kanalen.

TILBAKE: «Nissene over skog og hei» er tilbake på Dplay. Foto: Dplay
TILBAKE: «Nissene over skog og hei» er tilbake på Dplay. Foto: Dplay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av desember kom nyheten om at TVNorge fjernet «Nissene over skog og hei» etter rasismeanklager. Årsaken var at en av karakterene falt inn under «blackface-begrepet», ifølge strømmetjenesten.

«Vi har i dag besluttet å avpublisere «Nissene over skog og hei» fra Dplay, og den tas av skjermen på TVNorge. «Nissene over skog og hei» ble først sendt i 2011, og den er blitt en juleklassiker. Det skal være stor takhøyde når det kommer til humor, og prinispielt er vi svært opptatt av at ytringsrommet til komikere skal ivaretas, og at komikernes intensjon skal hensyntas», skrev de i kommentarfeltet til kontoen @rasisme.i.norge den 3. desember.

KRITIKK: Den norske komikeren Espen Eckbo er kanskje best kjent for sine mange rollefigurer og karakterer. Nå er det spesielt én karakter som har fått Instagram-brukere til å se rødt. Vis mer

«Nissene over skog og hei» er en julekalender som er skapt av komiker Espen Eckbo (47) og tv-profil Kristian Ødegård (46). Den dukket altså opp på norske skjermer for ni år siden, men fikk nylig kritikk for en av karakterene.

En «deltaker» i serien, spilt av Eckbo, har nemlig mørk sminke og svart afro. Det fikk Instagram-kontoene @rasisme_i_norge og @rasisme.i.norge, blant flere til å reagere, og begge la ut klipp av den aktuelle karakteren på sine profiler.

Ny løsning

Nå snur derimot TVNorge på flisa. Det kommer fram i en kronikk i VG.

«Vi legger «Nissene over skog og hei» tilbake på Dplay, med en plakat om at enkeltelementer i programserien fra 2011 kan fremstå utdatert og oppleves støtende», skriver ansvarlig redaktør i TVNorge, Espen Skoland.

Han skriver videre at det var riktig å stoppe serien da de ble gjort oppmerksomme på at fremstillingen av en karakter kan oppleves som diskriminerende og krenkende i 2020.

Skoland innrømmer også at de skulle gjort et grundigere arbeid før publisering og at de vil ta lærdom av hendelsen.

LES OGSÅ: Marion Ravn hinter om nytt brudd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer