Shelley Duvall:

Tilbake etter 20 år

«Ondskapens hotell» drev henne til vanvidd. Nå gjør Shelley Duvall comeback med ny skrekkfilm.

COMEBACK: Shelley Duvall er omsider klar for å børste støv av gamle ferdigheter. Foto: Scott Hansen /Digital Thunderdome Studios
COMEBACK: Shelley Duvall er omsider klar for å børste støv av gamle ferdigheter. Foto: Scott Hansen /Digital Thunderdome Studios Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var på en fest i 1970 at et par talentjegere fikk øynene opp for 21 år gamle Shelley Duvall. Hun hadde litt skuespillererfaring fra skoletiden, men regissør Robert Altman ønsket henne i sin nye film, «Brewster McCould». Med sommerfugler i magen, takket hun ja til tilbudet.

Altman ble så fascinert av Duvall at han brukte henne i totalt syv filmer, som «Nashville» (1975) og «Tre kvinner» (1977). Duvall briljerte og høstet blant annet den gjeve skuespillerprisen under Cannes-festivalen.

Så kom rollen som for alvor gjorde henne ikonisk. Samtidig skulle den sette sitt preg på resten av hennes liv.

PRISVINNER: Shelley Duval gjorde stor suksess i «Tre kvinner» og mottok Gullpalmen for beste skuespillerinne under Cannes-festivalen i 1977. Foto: NTB
PRISVINNER: Shelley Duval gjorde stor suksess i «Tre kvinner» og mottok Gullpalmen for beste skuespillerinne under Cannes-festivalen i 1977. Foto: NTB Vis mer

Mareritt i fjellheimen

Sammen med sin lille sønn Danny (Danny Lloyd), ankommer Jack (Jack Nicholson) og Wendy Torrance (Duvall) det elegante og isolerte Overlook Hotel.

Der skal de bo gjennom vinteren for å ta vare på hotellet frem til turistsesongen starter. Til å begynne med ser det ut som om alt ligger til rette for en fin og fredelig vinter for den lille familien.

SKREKK: Shelley Duvall i det som kanskje er den mest kjente scenen fra «Ondskapens hotell». Foto: NTB
SKREKK: Shelley Duvall i det som kanskje er den mest kjente scenen fra «Ondskapens hotell». Foto: NTB Vis mer

Men snart begynner hotellets mørke hemmeligheter å sive ut av veggene, og marerittet kan begynne for alvor.

Stanley Kubricks filmatisering av Stephen Kings «Ondskapens hotell» fra 1980 er hyllet som en av de beste skrekkfilmene gjennom tidene. Samtidig er Kubricks behandling av Long blitt svært omstridt.

ONDSKAPENS HOTELL: Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump sammenlignes i en video med en berømt skrekkfilm fra 1980. Video: Twitter, reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

Aldri igjen

Det er ingen hemmelighet at Kubrick kjørte Duvall nådeløst under innspillingen.

Han plaget henne psykisk, noe som skal ha forårsaket enormt stress og påvirket henne mentalt. Ofte kunne han ignorere henne fullstendig, andre ganger satte han henne bevisst i stressende situasjoner.

UTMATTENDE: Denne trappescenen ble filmet 127 ganger før Kubrick var fornøyd, hvilket er rekord.

I dokumentaren «Stanley Kubrick: A Life in Pictures» fra 2001, sier Duvall at hun ikke ville vært «Ondskapens hotell» foruten nettopp på grunn av Stanley Kubrick.

- Det var en fascinerende livserfaring, det var så intenst arbeid at jeg tror det gjør deg klokere. Men jeg ville ikke ønske å gjøre det igjen.

ÆRLIG: Shelley Duvall deler sine erfaringer fra tida med Stanley Kubrick.

I et sjeldent intervju med The Hollywood Reporter i 2021, beskriver Duvall innspillingen som svært krevende mentalt. Blant annet skal hun ha blitt pålagt å gråte så godt som daglig under den 56 uker lange innspillingen.

- Etter en stund gjør kroppen din opprør. Den sier: «Slutt å gjøre dette mot meg. Jeg vil ikke gråte hver dag», forteller Duvall.

- Noen ganger kunne den tanken alene ville få meg til å gråte. Det å våkne opp tidlig mandag morgen og innse at du skal grine hele dagen fordi det er planlagt - da kunne jeg begynne å gråte.

BARNESTJERNER: Tidlig på 2000-tallet fikk flere barnestjerner sitt gjennombrudd. Nå har alle blitt voksne - kjenner du dem igjen? Musikk: Epidemic Sound. Bilder: NTB Scanpix / Instagram Vis mer

Flyktet fra Hollywood

Etter «Ondskapens hotell» dukket Duvall opp i filmer som «Time Bandits» (1981) og «Roxanne» (1987). Samtidig produserte hun flere TV-programmer myntet på barn og unge. Utover 90-tallet sørget sporadiske roller for at man så stadig mindre til henne.

Etter å ha gjort komedien «Manna From Heaven» i 2002, annonserte Duvall at hun pensjonerte seg. Sammen med ektemannen flyttet hun til et avsidesliggende område utenfor Houston i Texas.

SKIPPER'N: Robin Williams gjorde sin første store hovedrolle i «Popey», der Duvall spilte kjæresten hans, Olivia. Filmen ble en gedigen fiasko. Foto: NTB
SKIPPER'N: Robin Williams gjorde sin første store hovedrolle i «Popey», der Duvall spilte kjæresten hans, Olivia. Filmen ble en gedigen fiasko. Foto: NTB Vis mer

Hva som til slutt gjorde at hun trakk seg helt tilbake, er fremdeles usikkert. I løpet av de neste 15 årene, finnes det knapt et eneste offisielt bilde av Duvall.

Så kom det første livstegnet fra filmikonet da hun i 2016 lot seg intervjue av den kontroversielle programlederen Dr. Phil. Intervjuet skulle sjokkere TV-seerne og høste massiv kritikk.

HVEM ER HVEM: Klarer du å se forskjell på Jegertvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen? Hvis ikke - la jentene forklare hvordan du lærer hvem som er hvem. Video: Luna Lea, Rød Løper/Discovery+ Vis mer

- Frastøtende og ondskapsfullt

Fysisk var Duvall knapt til å kjenne igjen. Samtidig ble det åpenbart underveis i intervjuet at hun slet tungt psykisk, noe Duvall selv bekreftet i intervjuet.

Blant annet insisterte hun på at Robin Williams - som hun spilte mot i «Skipper’n» (1980) og som begikk selvmord i 2014 - fremdeles var i live.

UGJENKJENNELIG: Siden var gått nesten 15 år siden hun forsvant fra rampelyset, var det mange som sleit med å gjenkjenne skuespilleren i intervjuet med Dr. Phil. Foto: NTB Scanpix
UGJENKJENNELIG: Siden var gått nesten 15 år siden hun forsvant fra rampelyset, var det mange som sleit med å gjenkjenne skuespilleren i intervjuet med Dr. Phil. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flere slaktet programlederen for intervjuet med Duvall. Blant de skarpeste kritikerne, var Stanley Kubricks datter, filmskaperen Vivian Kubrick.

- Det er frastøtende og ondskapsfullt. Shelley Duvall var en gang en filmstjerne. Hun blir nektet enhver form for verdighet ved å bli framstilt på denne måten, skrev hun blant annet i et åpent brev til Dr. Phil.

- Jeg blir frastøtt, og jeg håper at andre tar del i å boikotte din hjerteløse form for underholdning. Jeg er oppriktig forferdet, fortsatte hun.

Tilbake i ny skrekkfilm

- Du er en jævla morder, Rico!

Dette er den første filmdialogen vi har fått høre fra nå 73 år gamle Duvall siden hun la skuespillerkarrieren på hyllen for 20 år siden.

Nå er hun tilbake med en ny skrekkfilm, «The Forest Hills» og det vet filmskaperne å sette pris på. Det første offisielle bildet fra filmen er nemlig av Duvall, tatt i forbindelse med innspillingen som ble gjort på én dag.

«The Forest Hills» handler om Rico som har pådratt seg en hodeskade og som plages av marerittaktige syner. Long spiller moren hans og fungerer som hans indre stemme.

TRAILER: Det er ingen tvil om at «The Forest Hills» er av det mer uhyggelige slaget.

I tillegg til Duvall, drar vi også kjensel på Dee Wallace ( «E.T.», «Cujo» og «The Howling») og Edward Furlong ( «Terminator 2: Dommens dag»).

- Det var veldig gøy og jeg synes det er spennende å være tilbake, sier Duvall i en kommentar til The Hollywood Reporter.

Hvorvidt filmen kommer på norske kinoer, er inntil videre uvisst.

LES OGSÅ: Slik gikk det med stjernene i «Småspioner»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer