Per Sundnes:

Tidligere MGP-general vraket fra fagjuryen i Eurovision Song Contest

NRK legger seg flate. 

VRAKET: Per Sundnes er blitt erstattet med Erland Bakke i den norske fagjuryen. Foto: Ned Alley / Scanpix
VRAKET: Per Sundnes er blitt erstattet med Erland Bakke i den norske fagjuryen. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Tidligere MGP-general Per Sundnes er ifølge VG kastet ut av den norske fagjuryen i Eurovision Song Contest.

Årsaken skal være at Sundnes omtalte Irland i negative ordelag, da han gjestet NRK-programmet «Adresse Kiev». Der skal han ifølge avisen blant annet ha uttalt at Irland har mistet grepet som Eurovision-nasjon.

Ifølge Aftenposten ga Sundnes låta «Dying to Try» av Brendan Murray karakteren 1 av 12 mulige i en uhøytidelig avstemming under TV-programmet.

Den irske delegasjonen klaget deretter Per Sundnes og den norske fagjuryen inn for European Broadcasting Union (EBU). De reagerer spesielt på at Sundnes får ytre sine meninger om ESC-bidragene, før artistene i det hele tatt har stått på scenen.

- Brudd på juryreglene

Etter å ha brutt strenge regler om uavhengighet, er Sundnes nå blitt erstattet.

«Per Sundnes, som var en del av den norske juryen, er blitt erstattet med Erland Bakke etter brudd på juryreglene», heter det i en uttalelse fra Eurovision, ifølge Independent.

Sundnes selv forklarer at han ikke er overrasket over avgjørelsen som er blitt tatt.

- Vi visste at vi kunne få en klage siden jeg var med i «Adresse Kiev». Det samme skjedde med Sverige i fjor. Så det er ikke noe sjokk. Det som er morsomt er at «Adresse Kiev» blir sett i Irland og oversatt i medien. Nå lager jeg den verste festen i stedet for, skriver Per Sundnes i en SMS til Seoghør.no.

- Dårlig avgjørelse

Overfor Seoghør.no innrømmer NRK at Sundnes aldri burde ha sittet i fagjuryen, samtidig som han var deltager i «Adresse Kiev».

- Vi har fått en del signaler fra flere hold som har stilt spørsmål om hvorfor Per sitter i juryen i tillegg til å delta i «Adresse Kiev». Vi valgte derfor å vurdere situasjonen på nytt, og kom fram til at det var en dårlig avgjørelse. Vi legger oss flate, sier prosjektleder for MGP i NRK, Stig Karlsen til Seoghør.no.

Han mener videre at det er trist å måtte gi slipp på Sundnes i juryen.

- Det er selvfølgelig veldig kjedelig å miste en så fin og flink fyr som Per, men akkurat nå er det viktig at vi skaper en ro rundt den norske juryen, sier han og fortsetter:

MGP-VINNERE: Aleksander Walmann og Joakim With Steen blir grillet i kunnskapsquiz om hverandre. Video: Bjørn Langsem / Ingrid Cogorno Vis mer

- Vi har fått inn Erland Bakke, som er en mann med fin fartstid i bransjen. Han er en solid bransjemann med et godt øre for musikk.

Overfor Independent uttaler lederen for den irske delegasjonen, Michael Kealy, at han er fornøyd med at Sundnes nå er ute av fagjuryen.

- Jeg er glad for at European Broadcasting Union har reagert raskt på denne situasjonen, og at alle jurymedlemmer nå er upartiske.

- Synd at vi mister Per

Erland Bakke, som er manager for en rekke kjente artister, forklarer overfor Seoghør.no at han har forståelse for situasjonen.

- Dette viser at Melodi Grand Prix er noe en tar på alvor og at det virkelig er en konkurranse. Dette er som alpint hvor en konkurrerer om hundredeler. Jeg tror både Per og jeg forstår Irland og hvorfor de har gjort som de har gjort.

- Samtidig så viser dette akkurat hva Eurovision er. Engasjement. Jeg elsker MGP og det å se at så mange følger med og engasjerer seg rundt dette, varmer. Synd at vi mister Per i juryen. Han har erfaring og innsikt som ingen andre i denne sammenhengen.

OPPVARMING: Norges håp i årets Eurovision Song Contest, Joakim With Steen og Aleksander Walmann, reiste til Riga, Tel-Aviv, Amsterdam og London etter MGP-seieren for å promotere låta «Grab the moment». Video: Felix Winther Bryngell og Asbjørn Buarøy Vis mer

LES OGSÅ: Var kjærester i skul

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer