«71 grader nord»-Anine:

Tidenes yngste «71 grader nord»-vinner: - Trenger ikke være stor og sterk

Dette skal Anine Ahlsand bruke pengepremien på.

SEIERSBRØL: Anine Ahlsand var 21 år da hun stakk av med seieren i «71 grader nord», og ble dermed tidenes yngste vinner av programmet. Hun har planene klare for hvordan premien skal brukes. Foto: Matti Bernitz / Discovery
SEIERSBRØL: Anine Ahlsand var 21 år da hun stakk av med seieren i «71 grader nord», og ble dermed tidenes yngste vinner av programmet. Hun har planene klare for hvordan premien skal brukes. Foto: Matti Bernitz / Discovery Vis mer
Publisert

Nordmenn er på ingen måte lei vårt langstrakte land, noe som bevises ved at «71 grader nord» i kveld er ferdig med sin 20. sesong. I hele høst har et knippe eventyrlystne nordmenn konkurrert om å komme seg fra Lindesnes i sør til Nordkapp ytterst i nord, og torsdag ble det hele avgjort.

Etter fem intense uker på tur, sto bare to deltakere igjen. Modell Robin Pay (31) og student Anine Ahlsand (22) måtte gjennom den klassiske testen der de skulle klatre over et nett og svare på spørsmål. Svarer man feil, må man som kjent klatre tilbake til start og prøve seg igjen.

HARD KONKURRANSE: Robin Pay og Anine Ahlsand møttes til en tøff finale torsdag kveld. Det var til slutt sistnevnte som karret seg til seier, og dermed ble tidenes yngste vinner av konseptet. Foto: Matti Bernitz / Discovery
HARD KONKURRANSE: Robin Pay og Anine Ahlsand møttes til en tøff finale torsdag kveld. Det var til slutt sistnevnte som karret seg til seier, og dermed ble tidenes yngste vinner av konseptet. Foto: Matti Bernitz / Discovery Vis mer

Den yngste av deltakerne hadde lenge forspranget, men på siste spørsmål svarte hun konsekvent feil. Det ble tett mellom de to mot slutten, men etter å endelig ha svart riktig på at Lindesnes fyr er 16 meter høyt - svaralternativ E i oppgaven - var seieren i hennes hule hånd.

- Trenger ikke være stor og sterk

- Da vi passerte hverandre, visste vi ikke hvor langt den andre hadde kommet. Jeg så aldri på ham, men tenkte at jeg måtte vinne dette. Da jeg heiste flagget skjønte jeg ingen verdens ting. Jeg måtte kikke bort på Tom (Stiansen, programleder, journ.anm.) flere ganger før jeg innså det, sier den lykkelige vinneren til Se og Hør, og fortsetter:

- Det var så intenst, og det var mye å ta innover seg. Jeg husker ikke hva jeg tenkte, det var vanskelig å samle tankene, flirer hun.

På tidspunktet programmet ble spilt inn var hun bare 21 år gammel, som gjør henne til den yngste vinneren i programmets historie.

- INTENST: Ahlsand forteller at det tok tid før hun innså at hun faktisk hadde stukket av med seieren i den intense finalen. Foto: Matti Bernitz / Discovery
- INTENST: Ahlsand forteller at det tok tid før hun innså at hun faktisk hadde stukket av med seieren i den intense finalen. Foto: Matti Bernitz / Discovery Vis mer

- Det visste jeg faktisk ikke om før Tom sa det. Det var også veldig kult. Det viser at man ikke nødvendigvis trenger å være stor og sterk for å vinne. Man kommer langt med å være smart og ha stamina, forklarer hun.

Flagget ble heist til topps, champagnen ble drukket og festen var i gang etter at hun hadde stukket av med seieren. Hun var 300 000 kroner rikere, fikk en Toyota med på kjøpet og hadde bevist for seg selv at hun klarte denne kompliserte turen - som for mange oppleves svært tøff.

Så var det rett tilbake til hverdagen, dagen etter for studenten, som nå er inne i sitt fjerde år som sivil-ingeniørstudent. Hemmeligheten om seieren har hun sittet inne med hele tida.

- Det var egentlig rett hjem til et realt skippertak og eksamen, men jeg klarte å stå på alle, flirer hun, og fortsetter:

- Jeg har ikke fått sagt noen ting om opplevelsen eller seieren. Jeg har hatt et behov for å prate om mye av det, men har måttet tone ned alt overfor familie og venner. Heldigvis hadde jeg de andre deltakerne. Når man er i en sånn boble er det nytt psykisk for de fleste, og det er godt man hadde hverandre, forteller hun.

FORTSATT KONTAKT: Dette bildet ble tatt da Ahlsand besøkte Robin Pay i New York. Selv om hun knuste ham i finalen, har de to fortsatt god kontakt. Foto: Privat
FORTSATT KONTAKT: Dette bildet ble tatt da Ahlsand besøkte Robin Pay i New York. Selv om hun knuste ham i finalen, har de to fortsatt god kontakt. Foto: Privat Vis mer

Halve verden rundt

Den ferske realityvinneren skal sammen med de andre deltakerne feire på fest i Oslo i kveld. Deretter blir det opp igjen til Trondheim, der hun for tida bor og studerer. Hun har derimot ingen planer om å gro fast i byen som har vært hennes hjem de siste åra.

- På nyåret flytter jeg til Australia for å studere. Da kommer 300 000 kroner godt med. Jeg er liksom ikke redd for at jeg skal gå tom for penger der nede, og det er en deilig trygghet, forteller hun.

ANNERLEDES: Slik ser Anine Ahlsand ut når hun ikke har vært fem sammenhengende uker på tur gjennom Norge. Foto: Privat
ANNERLEDES: Slik ser Anine Ahlsand ut når hun ikke har vært fem sammenhengende uker på tur gjennom Norge. Foto: Privat Vis mer

Hun håper å kunne oppleve landet samtidig som hun utdanner seg der. Hva hun gjør med den rød bilen hun har vunnet, vet hun ikke enda.

- Jeg har jo egentlig veldig lyst til å beholde den, men det blir litt upraktisk med tanke på at jeg er på andre siden av verden det neste året. Jeg skal derimot snakke med Toyota, og se om vi kan få til en avtale der. Det hadde vært kult om jeg kunne fått den når jeg kommer tilbake, forklarer hun.

Når hun nå ser tilbake på eventyret hun har vært med på, synes hun det er vanskelig å plukke høydepunkter. Etter å ha tenkt seg litt om, kommer hun fram til at alle menneskene hun har møtt på denne reisen har vært det beste med alt. 22-åringen har også problemer med å nevne utfordrende opplevelser på turen. Også her svarer hun med en samlebetegnelse.

SMERTEFULLT: Det ble en følelsesmessig avgjørelse for Svein Østvik, da han besluttet å trekke seg fra etappen. Grunnet smerter i knærne, var det ikke mulig for ham å gjennomføre turen til fots. Video: TV Norge Vis mer

- Nullstille seg psykisk

- Det var ikke bare bare å gå så lange turer med tunge sekker. Når vi var ferdige, var det ikke noe varm dusj eller god mat som ventet på oss. Da handlet det om å bytte til tørre klær, hoppe inn i soveposen og å spise tørrmat. Så var det opp igjen tidlig fra morgenen av og ut på tur igjen, sier hun, og fortsetter:

- Man må hele tida nullstille seg psykisk. Jeg mestret det, og visste jo hva jeg hadde meldt meg på, men det er helt annerledes å når man blir låst inn i en boble, forteller vinneren.

RØMMER LANDET: Neste år skal den eventyrlystne vinneren studere i Australia. Foto: Privat
RØMMER LANDET: Neste år skal den eventyrlystne vinneren studere i Australia. Foto: Privat Vis mer

Hun har alltid likt å holde seg aktiv, og har fra hun var liten av gått turer. Dette var derimot noe helt annet. 22-åringen vet nå at hun fint kunne klart seg noen dager i den norske villmarken med primitive gjenstander og uten dusj, men hun er ikke helt sikker på om hun skal gjøre det samme når hun kommer til Australia.

- Jeg takler å møte på mus og elg, men jeg vet ikke helt om jeg på tur vil møte på alle dyrene de har der nede, ler hun.

LES OGSÅ: Snakker ut om romanseryktene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer