Ida Eide begraves:

- Tiden jeg fikk med deg, var den beste i mitt liv

Nils-Ingar Aadne tok et siste farvel med kjæresten.

TAR AVSKJED: Nils-Ingar Aadne ankommer kirken før kjærestens begravelse. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TAR AVSKJED: Nils-Ingar Aadne ankommer kirken før kjærestens begravelse. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, fredag, begraves den tidligere langrennsløperen Ida Eide, som gikk bort søndag 2. september, bare 30 år gammel, i Lidar kirke i Øystre Slidre.

BEGRAVELSE: I dag tok venner og familie en siste avskjed med Ida Eide i Lidar kirke. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BEGRAVELSE: I dag tok venner og familie en siste avskjed med Ida Eide i Lidar kirke. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Hennes kjæreste, standupkomiker Nils-Ingar Aadne (35) var blant de første som ankom kirken.

Under begravelsen kom han med en rørende hilsen til kjæresten.

- Alt er vanskelig nå. Jeg gikk fra den beste tiden i livet mitt til den verste, på ett døgn. Jeg forstår ikke at du er borte, sa en tydelig rørt Nils-Ingar.

- Det er uunngåelig å tenke tanken om det hadde vært annerledes om du hadde valgt å være hjemme den lørdagen. Vi får aldri vite. Men det jeg vet er at du i påsken for to og et halvt år siden kunne valgt å ikke bli med på standup. Selvfølgelig ble du med når tilbudet kom. Jeg møtte deg den kvelden, snakket nesten ikke med deg, men likevel kriblet det i magen dagen etter, fortsatte han.

EN SISTE AVSKJED: Kirken var full av blomster og hilsener til Ida Eide. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
EN SISTE AVSKJED: Kirken var full av blomster og hilsener til Ida Eide. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Nils-Ingar beskrev kjæresten som den perfekte jenta, og omtalte tiden de fikk sammen som den beste i sitt liv.

- Du sa «Tror du vi kommer til å gifte oss?». Jeg sa «Ja». Men jeg ville ikke avsløre mine planer om å fri. Vi skulle bare overta huset, flytte inn og få roen der, så skulle jeg spørre. Vi hadde planene klare. Fremtiden foran oss, livet vi skulle dele, sa han.

- Fremtiden er der fortsatt, men den er uten deg. Nå er det bare de fine minnene igjen. Alt er vanskelig nå, utenom å fortsatt si: «Jeg elsker deg».

Nils-Ingar bar kisten ut av kirken etter begravelsen, og var tydelig beveget.

FARVEL: Nils-Ingar og Idas familie bar ut kisten etter begravelsen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FARVEL: Nils-Ingar og Idas familie bar ut kisten etter begravelsen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Det føles helt feil

Ida Eides far, Bjørn Eide, snakket om sorgen det er å miste en datter.

- Livets gang skulle vært slik at det var jeg som lå i denne kista og så skulle Ida stått her som 60-åring og så skulle hun sagt at jeg var tilgitt for de dårlige skiene jeg hadde smurt og dårlige fotballtreningene jeg hadde ledet og så skulle man ledd litt, selv om det føltes sårt.

- Derfor føles det helt feil å stå her og prate om livet ditt som stoppet så altfor tidlig, sa han, før han snakket om datteren og hennes kjæreste.

- Til syvende og sist handler det om de man er med. Dere. Ikke minst: En mann vi umiddelbart tok til oss. Vi gledet oss til utsiktene. I stedet for bryllup er det nå begravelse, og det er dypt tragisk å stå her i dag.

ET SISTE FARVEL: Astrid Urenholdt Jacobsen ankom kirken før begravelsen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ET SISTE FARVEL: Astrid Urenholdt Jacobsen ankom kirken før begravelsen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
GOD VENNINNE: Therese Johaug var en nær venn av Ida Eide, og de to feiret blant annet 30-årsdagen sin sammen tidligere i år. Hun ankom kirken sammen med kjæresten Nils Jakob Hoff. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
GOD VENNINNE: Therese Johaug var en nær venn av Ida Eide, og de to feiret blant annet 30-årsdagen sin sammen tidligere i år. Hun ankom kirken sammen med kjæresten Nils Jakob Hoff. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Søtrenes avskjed

Ida var den eldste av i alt tre søstre, og lillesøstrene Mari og Hilde ga en rørende tale i begravelsen til storesøsteren.

- Ord strekker ikke til i denne situasjonen, og ord strekker heller ikke til når vi skal beskrive deg. Du tråkker opp. Vi står her rådville igjen. Du var en søster som alltid forsto og alltid var der for oss.

- Alt vi ville var å være som deg. Mitt store mål i livet var å bli like god som deg. Du er storesøsteren som vi elsket så høyt, vi skulle oppleve så mye sammen. Jeg trodde du skulle være med oss for alltid og vi skulle ha mange gode stunder framover, sa Mari.

Mange oppmøtte

Til stede i kirken var flere av Idas venner fra langrennsmiljøet, blant andre landslagsjentene Therese Johaug (30), Astrid Urenholdt Jacobsen (31) og Ingvild Flugstad Østberg (27).

TAR FARVEL: Ingvild Flugstad Østberg ankommer kirken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TAR FARVEL: Ingvild Flugstad Østberg ankommer kirken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Kirken var helt full, og blant andre langrennsløper Øystein Pettersen (35) og Marit Bjørgen (38) fulgte begravelsen fra plenen utenfor, der det var satt opp høyttalere for anledningen.

I KIRKEN: Marit Bjørgen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I KIRKEN: Marit Bjørgen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
PÅ PLASS: Øystein Pettersen ankommer kirken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PÅ PLASS: Øystein Pettersen ankommer kirken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
I SORG: Nicolay Ramm og kjæresten Josephine Leine. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
I SORG: Nicolay Ramm og kjæresten Josephine Leine. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Mange fra lokalbefolkningen møtte også opp for å ta et siste farvel med Ida Eide, som gikk bort så altfor tidlig.

LIDAR KIRKE: Ida Eide ble begravet i Lidar kirke i dag, fredag. Kirken var helt full, og flere samlet seg utenfor kirken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
LIDAR KIRKE: Ida Eide ble begravet i Lidar kirke i dag, fredag. Kirken var helt full, og flere samlet seg utenfor kirken. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Hjertestans

Ida hadde dagen før hun døde deltatt i mosjonsløpet Norgesløpet på Jessheim, da hun fikk hjertestans og ble funnet bevisstløs av forbipasserende.

Hun ble fraktet til Ullevål Sykehus i luftambulanse, men var på dette tidspunktet ikke ved bevissthet. Livet sto ikke til å redde, og Ida ble erklært død på sykehuset dagen etter.

Ida var kjæreste med standupkomiker Nils-Ingar Aadne, og dagen etter dødsfallet kom han og familien med følgende uttalelse til nyhetsbyrået NTB:

«Det er med dyp sorg vi bekrefter at Ida Eide døde på Ullevål sykehus i går som følge av at hun fikk hjertestans under et mosjonsløp på Jessheim lørdag. Familien er svært takknemlig for all den støtten vi har fått i denne uvirkelige situasjonen og ber om forståelse for at vi ønsker å bruke tiden fremover sammen med våre nærmeste. Med hilsen familien og samboer».

Nils-Ingar og Ida møttes etter at førstnevnte valgte å ta seg fri fra jobben som komiker for å satse for fullt på langrenn i ett år sommeren 2016. Året etter stilte de opp på Idrettsgallaen sammen.

Skijentene i sorg

Idas lillesøster, Mari Eide (28), er det nyeste medlemmet på det norske langrennslandslaget.

De norske langrennsjentene befant seg på landslagssamling i Livigno i Italia da dødsfallet ble kjent, og Mari reiste hjem til Norge samme dag.

Norges Skiforbund meldte kort tid etter at de norske langrennsjentene hadde avlyst sitt pressetreff i Livigno, som skulle begynne klokken 12.30 mandag.

I SORG: Heidi Weng, Ragnhild Haga og Ingvild Flugstad Østberg var tydelig berørte da de kommenterte Ida Eides dødsfall under en pressekonferanse i Livigno. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
I SORG: Heidi Weng, Ragnhild Haga og Ingvild Flugstad Østberg var tydelig berørte da de kommenterte Ida Eides dødsfall under en pressekonferanse i Livigno. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Ingvild Flugstad Østberg tok likevel et raskt møte med oppmøtt presse i den lille, italienske grensebyen og delte noen ord om Ida Eides bortgang:

- Det er helt uvirkelig og ufattelig. Vi tenker masse på familien og samboeren og de som står henne nærmest, sa hun til Dagbladet.

- Vi prøver å gjøre det vi kan som lagvenninner og venninner, og støtte så godt vi overhodet kan, avsluttet hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer