Ti år siden Anna Nicole Smiths død: Slik forblir hun en av Hollywoods mest beryktede kvinner

Penger, glamour, skandaler og tragedie.

VERDENSBERØMT: Anna Nicole Smith var et yndet objekt i kjendisverdenen før hun døde brått i 2007. Her fra 1995. Foto: NTB Scanpix
VERDENSBERØMT: Anna Nicole Smith var et yndet objekt i kjendisverdenen før hun døde brått i 2007. Her fra 1995. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en nesten endeløs rekke av grunner til at folk lot seg fascinere av Anna Nicole Smith. Her gikk penger, glamour, skandaler og tragedie hånd i hånd, forteller Ingeborg Heldal, utviklingsredaktør i Aller Media, til Seoghør.no

I år er det hele ti år siden den skandaleomsuste nakenmodellen og skuespilleren Anna Nicole Smith ble funnet død, bare 39 år gammel.

8. februar 2007 kollapset Smith på et hotell i Florida. Hun ble funnet livløs på gulvet av en sykepleier, men livet sto ikke til å redde. 39-åringen våknet aldri opp igjen, og ble erklært død på sykehuset en knapp time seinere.

TRAGISK: Anna Nicole Smith rakk bare å fylle 39 år. Her fra bisettelsen. Foto: Splash / NTB Scanpix  
TRAGISK: Anna Nicole Smith rakk bare å fylle 39 år. Her fra bisettelsen. Foto: Splash / NTB Scanpix   Vis mer

Farskapskrangel

Obduksjonsrapporten viste at 39-åringen hadde ni ulike stoffer i blodet da hun døde.

Den dødelige dosen inneholdt blant annet metadon, blandet med slankemiddel og sovepiller. Selv om det lenge ble spekulert på om Smith tok sitt eget liv, konstaterte legene at dødsfallet var en ulykke.

Nyheten om Anna Nicoles altfor tidligere bortgang rystet Hollywood, og skulle skape overskrifter i lang tid. Og her gjelder det å holde tunga rett i munnen.

Det hersket blant annet full tvil om hvem som skulle overta ansvaret for modellens fem måneder gamle datter, Dannielynn, som ble født i september 2006.

LANG KAMP: Howard K. Stern (t.h) påsto at han var faren til Anna Nicole Smiths datter. Det var han ikke. Foto: NTB Scanpix
LANG KAMP: Howard K. Stern (t.h) påsto at han var faren til Anna Nicole Smiths datter. Det var han ikke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kampen om foreldreretten startet allerede før Smiths bortgang. For mens modellens ekskjæreste, Larry Birkhead, hardnakket hevdet at han var far til barnet, mente Smith noe annet. Hun skal nemlig ha vært sikker på at det var hennes nye ektemann, advokaten Howard K. Stern, som var barnets far.

Den bitre striden ble avgjort med DNA-resultat etter Smiths død, som viste at Larry Birkhead var far til lille Dannielynn. Han ble tildelt foreldreretten umiddelbart, og flyttet med datteren til Louisville i Kentucky.

Alvorlige anklager

Spørsmål om foredreomsorg var imidlertid ikke det eneste som preget overskriftene etter Smiths bortgang.

I 2009 ble modellens nevnte advokat og enkemann, Howard K. Stern, siktet for å ha forsynt, og gjort Smith avhengig av narkotiske stoffer, som seinere førte til hennes død. Også Anna Nicoles to leger, som skal ha skrevet ut medikamenter uten lovlig resept, ble siktet i saken.

Stern ble dømt, men seinere frikjent av en annen domstol. Blant forholdene advokaten var siktet for, ble det hevdet at han hadde delvis skyld i overdosen som sørget for Daniel Wayne Smiths plutselige død i 2006.

Anna Nicoles sønn var bare 20 år da han gikk bort - bare tre dager etter Dannielynn, som er oppkalt etter sin storebror, ble født. Smith skal angivelig aldri ha kommet over tapet av sønnen. Hvorvidt sorgen hadde innvirkning på hennes eget dødsfall, vil verden trolig aldri få svar på.

- Glamour og tragedie

Det er ingen tvil om Anna Nicole Smith var en beryktet kvinne. Hun er modellen som angivelig fikk nordmenn til å kjøre av veien da hun prydet Hennes & Mauritz' enorme reklameplakter i undertøy i 1993.

OMDISKUTERT: Anna Nicole Smiths skapte ikke ubetydelig ståhei i 1993. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix
OMDISKUTERT: Anna Nicole Smiths skapte ikke ubetydelig ståhei i 1993. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix Vis mer

Smith fikk sitt store gjennombrudd tidligere samme år, da hun ble tildelt den høythengende tittelen «Playmate of the year» i mannebladet over alle manneblader - Playboy.

I tillegg til å dukke opp i et par filmroller, fikk Smith stor oppmerksomhet for realityprogrammet «The Anna Nicole Smith Show» (2002-2004), som fulgte henne hjemme og på jobb - og gjennom vektøkningen, som angivelig var grunnen til at realityshowet ble avsluttet.

Ved siden av de ovennevnte kjærlighetsforholdene, trekker Ingeborg Heldal fram Smiths andre ekteskap, med den 63 år eldre milliardæren J. Howard Marshall.

- Hvem kan vel noen gang glemme bildet av dem foran juletreet? Personlig er det noe av det merkeligste og tristeste jeg har sett av kjendisjulekort, noensinne, sier Heldal.

Kontroversielt ekteskap

Anna Nicole, som helt fram til sin død insisterte på at bryllupet dreide seg om kjærlighet, og ikke Marshalls enorme formue, møtte ektemannen på nattklubben hvor hun jobbet som stripper på begynnelsen av 90-tallet.

KONTROVERSIELT: Anna Nicole Smiths ekteskap med 63 år eldre Howard Marshall fikk mange til å rynke på nesa. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: Anna Nicole Smiths ekteskap med 63 år eldre Howard Marshall fikk mange til å rynke på nesa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Året etter at paret giftet seg, i 1994, gikk Marshall bort. Striden om millardærens arv fulgte i mange år etterpå. Både ekteskapet og arvestriden skapte sjokkbølger i Hollywood.

- Anna Nicole blir nok først og fremst husket for den mer triste og skandaløse delen av historien. Men hun hadde en ganske så vellykket modellkarriere - og med sitt platinablonde hår og store smil ble hun ofte sammenliknet med Marylin Monroe, sier Heldal.

Smiths datter, som har rukket å fylle ti år, har seinere fulgt i moras karrierefotspor, da hun sto modell for det amerikanske klesmerket Guess i 2013.

Faren har tidligere gitt uttrykk for at han prøver å gi datteren en så normal oppvekst som mulig, noe som angivelig var bakgrunnen for at de flyttet vekk fra Hollywood.

Ingeborg Heldal spår imidlertid en annen framtid for den unge jenta.

- Jeg spår «it-girl»-status på Dannielynn om fem, seks år, sier hun

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer