­

Thorvald Stoltenberg er død

Sovnet stille inn fredag, 87 år gammel.

GIKK BORT: Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg er død. Her avbildet med Jens Stoltenberg på Aps landsmøtemiddag på Oslo Plaza i 2017 Foto: Tore Skaar/ Se og Hør
GIKK BORT: Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg er død. Her avbildet med Jens Stoltenberg på Aps landsmøtemiddag på Oslo Plaza i 2017 Foto: Tore Skaar/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere Arbeiderpartiet-politiker Thorvald Stoltenberg er død, 87 år gammel.

- Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB.

Stoltenberg gikk bort i underkant av en uke etter 87-årsdagen sin, søndag 8. juli.

Etter at dødsfallet ble kjent, har en rekke skikkelser i norsk offentlighet delt varme ord om Arbeiderpartiet-bautaen, deriblant statsminister Erna Solberg (57).

- Trist med beskjeden om at Thorvald Stoltenberg har gått bort. Vi husker ham som utenriksminister og fredsmegler, men først og fremst som et varmt menneske. Gjennom et langt liv gjorde han en stor og viktig innsats for Norge. Sender varme tanker til øvrig familie, skriver statsministeren på Twitter.

VARME ORD: Statsminister Erna Solberg hilser på Thorvald Stoltenberg under Røde Kors' 39. landsmøte og feiring av Røde Kors 150 år i Norge i 2014. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
VARME ORD: Statsminister Erna Solberg hilser på Thorvald Stoltenberg under Røde Kors' 39. landsmøte og feiring av Røde Kors 150 år i Norge i 2014. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

I løpet av sin karriere var Thorvald Stoltenberg jurist, utenriksminister, forsvarsminister og toppdiplomat. Han har også vært FNs høykommisær for flyktninger.

Jens fikk tatt farvel

Thorvald Stoltenberg er far til nåværende generalsekretær i NATO, og tidligere statsminister, Jens Stoltenberg (59).

Fredag ettermiddag skriver Dagbladet at Jens, som var til stede på jobb i Brussel da Donald Trump gjestet NATO-toppmøtet torsdag, reiste hjem til Norge i går kveld.

Dermed var Thorvalds eneste sønn til stede da faren sovnet inn i dag.

I tillegg til Jens var 87-åringen også far til Nini Stoltenberg, som gikk bort i 2014, 51 år gammel. Stoltenberg etterlater seg også datteren Camilla Stoltenberg (60), som er utdannet lege og direktør for Folkehelseinstituttet.

FAR OG SØNN: Thorvald og Jens Stoltenberg avbildet sammen i Oslo sentrum i 2014. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
FAR OG SØNN: Thorvald og Jens Stoltenberg avbildet sammen i Oslo sentrum i 2014. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

Profilert familie

Den fremtredende Ap-politikeren og samfunnsdebattanten var tidligere gift med byråkrat Karin Stoltenberg, som gikk bort i 2012. Hun var utdannet genetiker og arbeidet for blant annet Norad og Røde Kors. Det var henne han fikk sine tre barn med.

De siste årene av sitt liv var han i et forhold med filmregissør Anja Breien (78). I et intervju med Dagbladet Magasinet i 2014, fortalte Thorvald om hvordan forholdet deres startet:

- Vi begynte å snakke sammen. Og da jeg først hadde begynt å snakke med henne så gikk det fort. Jeg har visst om henne i mange år. Hun er så lett å legge merke til, hun har så masse flott, krøllete hår.

Oppvekst i Oslo

Thorvald Stoltenberg ble født i Oslo 8. juli 1931.

Han vokste opp i en leiegård i Inkognitogata, like bortenfor Drammensveien. Faren var major, mens moren var hjemmeværende. Oppveksten her var en viktig skole for resten av hans liv.

- Vi hadde alle nyanser av folk i den gården. Alle diskuterte, og jeg var nysgjerrig på dem alle. Det var også et fellesskap mellom beboerne, for vi visste at fellesskapet ga hver og en av oss den beste muligheten for å leve er godt liv, har Thorvald Stoltenberg fortalt i et intervju med Aftenposten.

TIDLIG EN LEDERTYPE: Thorvald Stoltenberg (nr. to f.v.) på Nationaltheatret i 1955 sammen med prinsesse Astrid (t.v.), Ellen Helsvig og Harald Tybring-Gjedde. I 1950 var Stoltenberg russepresident, mens han her var jusstudent. Foto: NTB Scanpix
TIDLIG EN LEDERTYPE: Thorvald Stoltenberg (nr. to f.v.) på Nationaltheatret i 1955 sammen med prinsesse Astrid (t.v.), Ellen Helsvig og Harald Tybring-Gjedde. I 1950 var Stoltenberg russepresident, mens han her var jusstudent. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han likte å prate med folka i gården, og de snakket tidlig med ham som om han skulle ha vært en voksen. I bakgården drev Thorvald med kaninavl. Det ble det både mat på bordet og noe kroner av.

- Jeg har faktisk gullmedalje for hvit landkanin! Jeg jobbet kolossalt med de kaninene. Også slaktet jeg dem etterpå. Det hadde jeg ikke klart i dag; fryser på ryggen bare ved tanken, har han fortalt til VG.

SENTRAL SKIKKELSE: Thorvald Stoltenberg var fremtredende i norsk offentlighet lenge etter at han ble pensjonist. Her ankommer han bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke i januar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SENTRAL SKIKKELSE: Thorvald Stoltenberg var fremtredende i norsk offentlighet lenge etter at han ble pensjonist. Her ankommer han bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke i januar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Rikholdig karriere

Bare 12 år gammel opplevde han at faren ble arrestert av nazistene og sendt til fangeleir i Tyskland. Som eneste sønn følte han et ansvar for familien.

Han ble tidlig en ledertype på skolen, og da han gikk ut av gymnaset var han både russepresident og formann i Norsk Studentunion. Men det var alltid menneskene, og ikke makten, han var opptatt av.

- Jeg har alltid hatt en glupsk appetitt på mennesker. Selv de ubehagelige kan jeg like å ha rundt meg, har Thorvald tidligere uttalt.

Etter examen artium gjorde han tjeneste i Tysklandsbrigaden, og før han kom hjem og tok fatt på jusstudiene rakk han å studere internasjonale forhold og folkerett i Østerrike, Sveits, USA og Finland.

I 1958 begynte Thorvald i Utenriksdepartementet, og resten ble et eventyr. Ministerposter, toppstilling i FN og internasjonalt anerkjent fredsmegler.

FINT BESØK: DaNelson Mandela besøkte Oslo i1992, ble han servert frokost hjemme hos daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Foto: Agnete Brun/ NTB scanpix
FINT BESØK: DaNelson Mandela besøkte Oslo i1992, ble han servert frokost hjemme hos daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Foto: Agnete Brun/ NTB scanpix Vis mer

I et intervju med Dagbladet så sent som i april i år, snakket Stoltenberg om det tidligere arbeidet sitt i utenrikstjenesten:

- Hadde noen spurt meg for 20–25 år siden, hadde jeg svart at «det spiller ingen rolle hvor jeg bor». Vi fant oss til rette over alt, sa han, og la til:

- Selv om jeg ikke tenkte over det den gangen, har jeg forstått i ettertid at jeg lengtet hjem da jeg var FN-kommissær for flyktninger. Jeg hadde både en interessant jobb og en fin bolig i Genève, men Genève er en kjedelig by, med gjennomtrekk av mennesker, sa Stoltenberg i intervjuet.

Saken fortsetter under bildene.

I 1981: Daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg, utenriksminister Knut Frydenlund og Høyres parlamentariske leder Kåre Willoch i hyggelig passiar under en debatt i 1981.
Foto Erik Thorberg / NTB scanpix
I 1981: Daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg, utenriksminister Knut Frydenlund og Høyres parlamentariske leder Kåre Willoch i hyggelig passiar under en debatt i 1981. Foto Erik Thorberg / NTB scanpix Vis mer
STØDIG PAR: Daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg (Ap) sammen med kona Karin i 1981.
Foto: Henrik Laurvik NTB scanpix
STØDIG PAR: Daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg (Ap) sammen med kona Karin i 1981. Foto: Henrik Laurvik NTB scanpix Vis mer
I 1987: Jens og Thorvald Stoltenberg sammen med Ap-kollega Gunnar Berge på partiets valgvake under Kommune- og fylkestingsvalget. Foto: Eystein Hanssen / NTB scanpix
I 1987: Jens og Thorvald Stoltenberg sammen med Ap-kollega Gunnar Berge på partiets valgvake under Kommune- og fylkestingsvalget. Foto: Eystein Hanssen / NTB scanpix Vis mer

Mistet kona

På hjemmebane var det også et lite eventyr. Allerede i tenårene møtte Thorvald Karin, som han var gift med i 55 år. Men han måtte kjempe for kjærligheten. Mens de gikk på gymnaset ble det nemlig slutt mellom de to ungdomskjærestene.

Karin reiste til Canada og giftet seg. Tre år senere kom hun imidlertid tilbake igjen, og denne gangen skulle det bli de to helt til Karin døde i 2012.

Noen uker etter at han ble enkemann satte Thorvald ord på sorgen i et intervju med Dagsavisen.

MED KONA: Thorvald og Karin Stoltenberg var gift i over 55 år. Her er de sammen under Barack Obamas besøk i Oslo i 2009. Foto: Werner Juvik/ Se og Hør
MED KONA: Thorvald og Karin Stoltenberg var gift i over 55 år. Her er de sammen under Barack Obamas besøk i Oslo i 2009. Foto: Werner Juvik/ Se og Hør Vis mer

- At Karin er død, det er noe uopprettelig. Uansett hvor optimistisk og sterk jeg er, så kan jeg ikke fikse dette. For første gang i mitt liv føler jeg meg virkelig sliten, sa han, og utdypet:

- Jeg er trett svært mye av tida, og de som har greie på dette, sier at det er sorgen man blir trett av. Folk sier at «det er vel som en vegg som har ramlet ut av livet ditt». Nei, sier jeg da, det er ikke en «vegg», det er gulvet. Jeg er 81 år, vi har stått nær hverandre i 66 år, og vært gift i 55 og et halvt år. Det skal vel ikke så mye fantasi til å forstå at dette er svært dramatisk for meg.

Var alltid stolt av Nini

Paret fikk som nevnt barna Jens, Camilla og Nini sammen, og alle tre gjorde seg bemerket i offentligheten. Jens som statsminister og generalsekretær i NATO, Camilla som profilert lege og forsker og etter hvert også direktør i Folkehelseinstituttet.

Nini var programleder på TV og jusstudent før hun til et stort sjokk for omgivelsene ble avhengig av heroin i forholdsvis voksen alder.

Etter en ti år lang knalltøff kamp ble Nini rusfri, ikke minst takket være innsatsen fra faren, og hun rakk å bli en viktig stemme i narkotikadebatten før hun døde av hjertesvikt i 2014.

STOLT FAR: Nini og Thorvald Stoltenberg avbildet sammen. Foto: Se og Hør
STOLT FAR: Nini og Thorvald Stoltenberg avbildet sammen. Foto: Se og Hør Vis mer

- Hvis jeg hadde klandret meg selv, ville jeg ikke hatt overskudd til å hjelpe henne. Det kan godt være at Nini hadde trengt en annen oppdragelse, men jeg var så fornøyd med resultatet av oppdragelsen av Jens og Camilla at jeg helst ikke ville eksperimentere med noe annet. Og var det noe Nini ville, så var det å bli behandlet likt. Jeg stolte fullt og helt på dem alle, har Thorvald fortalt til A-magasinet.

Video: DagbladetVis mer Vis mer

I selvbiografien sin skrev Thorvald om hvordan han gjentatte ganger lette etter Nini i Oslos gater. Dette ga ham et innblikk i en brutal og nådeløs verden. Til tross for alle nedturer og skuffelser ga Thorvald aldri opp datteren.

- Min kjærlighet til Nini var så intens at jeg alltid var stolt av henne. Men uten håp, et håp som gikk utenfor alt det virkelighetsnære, ville jeg ikke klart å stå i det.

Ny kjærlighet

Og i godt voksen alder fikk Thorvald Stoltenberg altså oppleve kjærligheten på nytt. Filmskaperen Anja Breien ble et viktig lyspunkt da han trengte det som mest.

Da han snakket om forholdet til Anja, trakk han fram at forelskelsen ikke var særlig ulik fra den han opplevde i ungdommen:

- Hun traff meg i en periode jeg var langt nede. Jeg hadde mistet både min kone, Karin, og datteren min. Man er like håpløs og like glad - og vi er begge opptatt av oss to. Jeg ser bare én forskjell, for da jeg var ung og forelsket var jeg hele tiden redd for at det skulle ta slutt, sa han til Se og Hør, og la til:

BLE KJÆRESTER: Anja Breien og Thorvald Stoltenberg fant hverandre sent i livet, men stortrivdes sammen. Foto: Espen Solli
BLE KJÆRESTER: Anja Breien og Thorvald Stoltenberg fant hverandre sent i livet, men stortrivdes sammen. Foto: Espen Solli Vis mer

- Men redd - det er jeg ikke nå. Hun er 76 og jeg 85, og jeg har slått meg til ro med et meget godt forhold nå, understreket Thorvald.

I Dagbladet skrev han: - Jeg har hatt mye hell i livet. Ganske kort tid etter at Anja og jeg ble kjærester, spurte en journalist om det ikke var litt tidlig å finne en ny kjærlighet, bare tre år etter at Karin var død. Da svarte jeg at Karin og jeg hadde et så strålende forhold fra hun var 14 år og til hun døde, 81 år gammel, at det ga mersmak.

LES OGSÅ: Disse tok vi farvel med i 2017

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer