- Therese Johaug er en utfordring å ha som forbilde

... men man kan ikke la være å vise en utøver på TV, fordi den er tynn, fastslår landslagstreneren.

SLITER MED Å SPISE NOK: I torsdagens utgave av VG bekrefter landslagslege Hans Petter Stokke og landslagstrener Egil Kristiansen at flere av jentene på det norske langrennslaget, deriblant Therese Johaug, har problemer med å få i seg nok mat.  Foto: SCANPIX
SLITER MED Å SPISE NOK: I torsdagens utgave av VG bekrefter landslagslege Hans Petter Stokke og landslagstrener Egil Kristiansen at flere av jentene på det norske langrennslaget, deriblant Therese Johaug, har problemer med å få i seg nok mat. Foto: SCANPIX Vis mer
SEHER.NO: Langrennsjentene er i vinden som aldri før, og i helgen knuste stortalentet Therese Johaug alle konkurrentene i den siste Tour de Ski-bakken og tok en andreplass sammenlagt i konkurransen.

Det er imidlertid ikke bare prestasjonene i langrennsporet jentene har fått oppmerksomhet for de siste dagene.

I intervju med Dagbladet.no onsdag kom professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøyskole med en advarsel i forhold til slanking i langrennsmiljøet.

Sundgot-Borgen frykter blant annet at Therese Johaugs, som er svært slank, suksess i sporet vil skape et slankehysteri blant utøverne, fordi man ser at det å være lett kan være en fordel, særlig i oppoverbakkene.

- Langrenn er en av idrettene som er vektsensitive, og felles for disse idrettene er at vekt og kroppssammensetning er en viktig prestasjonsvariabel, var blant det professoren sa til Dagbladet.no.

I torsdagens utgave av VG bekrefter landslagslege Hans Petter Stokke og landslagstrener Egil Kristiansen at flere av jentene på laget, deriblant Therese Johaug, har problemer med å få i seg nok mat.
 
- Det er noen av jentene på laget som ikke er så gode til å få i seg nok mat. Jentene på landslaget bruker rundt 4000 kalorier om dagen. Det er en kjempeutfordring å spise så mye, sier Stokke til VG.

Landslagstrener Kristiansen innrømmer også at det er en utfordring at unge jenter kan se Johaug på tv og ha henne som fysisk forbilde.

- Det er en utfordring, men man kan ikke la være å vise en utøver på TV, fordi den er tynn, sier Kristiansen til avisen.

Spiseforstyrrelser i utholdenhetsidretter har lenge vært et omdiskutert tema, derfor opprettet  Norsk Friidrett, Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund og Norges Orienteringsforbund nettstedet Sunnjenteidrett.no i 2009, som har som hovedmål å sette fokus på sunne matvaner blant norske idrettsjenter.

Landslagslege Stokke avviser at noen av jentene på landslaget har spiseproblemer, men innrømmer at dette er noe langrennssporten preges av. Han ser også visse problemer ved at tynne jenter lykkes i sporet.

- Jeg ser problemstillingen ved at noen tror at de kan lykkes ved å slanke seg, men det er en felle å gå i, sier han til VG.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ:   - Min kropp er mitt redskap