Claire Foy fra «The Crown»:

«The Crown»-stjernen fikk kreft som 17-åring:
- Det var grusomt

Sykdommen ødela nesten Claire Foys karriere.

DRONNING: Claire Foy i rollen som dronning Elizabeth II i Netflix-serien «The Crown». Foto: Alex Bailey / Netflix / Kobal / REX / Shutterstock
DRONNING: Claire Foy i rollen som dronning Elizabeth II i Netflix-serien «The Crown». Foto: Alex Bailey / Netflix / Kobal / REX / Shutterstock Vis mer

(Se og Hør): Netflix-suksessen «The Crown», et historisk drama som omhandler dronning Elizabeth IIs første regjeringsår, har vært på alles lepper de siste månedene.

Det er Claire Foy (33) som spiller hovedrollen som dronning Elizabeth i den kritikerroste serien, en rolle hun har hanket inn flere priser for, blant annet en Golden Globe for beste kvinnelige skuespiller.

Saken fortsetter under videoen.

NY NETFLIX-SERIE: «The Crown» handler om en ung kvinne som tar kronen i Storbrittania. Ikke av fri vilje, men av plikt. Video: Netflix Vis mer Vis mer

Til tross for hennes fremragende skuespill som den unge dronningen, er Claire langt fra å ha blått blod i årene selv. Det hun derimot har til felles med rollen som dronning Elizabeth ll er tilsynelatende hennes pågangsmot og styrke.

Fikk kreft

Da Claire så vidt hadde fylt 17 år tok nemlig livet til den aktive jenta fra Stockport i Manchester en helt ny vending.

En kreftsvulst i øyet ødela nesten karrieren for den unge skuespiller-spiren. Men kreftsvulsten som kunne vært fatal, ble heller en drivkraft for den daværende 17-åringen.

Saken fortsetter under bildet.​​

KREFTSVULST I ØYET: I en alder av 17 år fikk Claire Foy kreft, noe som hjalp henne med å innse at hun måtte gripe og jakte det livet hun ønsket. Foto: Chris Pizzello / INVISION
KREFTSVULST I ØYET: I en alder av 17 år fikk Claire Foy kreft, noe som hjalp henne med å innse at hun måtte gripe og jakte det livet hun ønsket. Foto: Chris Pizzello / INVISION Vis mer

- Det var grusomt og veldig ødeleggende, men det fikk meg til å innse at jeg måtte gripe og jakte det livet jeg ønsket, har hun tidligere uttalt til Britiske Vogue.

- Hvis det ikke hadde skjedd så vet jeg ikke om jeg hadde vært modig nok til å kaste kortene på bordet og si at jeg ønsket å bli skuespiller.

En del av behandlingen innebar steroider i overkant av et år, noe som resulterte i vektøkning og en svekket hud for den unge jenta. I et intervju med Independent har hun forklart at hun følte hun så ut som en «kyklop».

- Men jeg var bare glad for å ha et ansikt. Jeg så litt ut som en kyklop. Det var litt skummelt.

Vokste opp med moren

Oppveksten til Claire var preget av en trang økonomi, og forholdene ble ikke bedre etter at foreldrene skilte seg da skuespilleren bare var åtte år gammel.

- Jeg vet ikke hvordan hun klarte det, har Claire tidligere skrytt av moren.

Saken fortsetter nedenfor.​​

- Hun sørget for å finne en jobb som innebar at hun alltid kunne være der for oss når vi kom hjem fra skolen. Hun er en ekstraordinær mor. Det finnes ikke noe hun ikke har gitt oss.

BRAKSUKSESS: Claire Foy slo for alvor gjennom med rollen som dronning Elizabeth II i Netflix-serien «The Crown». Her er hun avbildet med resten av gjengen fra serien under Golden Globe i 2017, der hun vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie. Foto: REUTERS / Mario Anzuoni
BRAKSUKSESS: Claire Foy slo for alvor gjennom med rollen som dronning Elizabeth II i Netflix-serien «The Crown». Her er hun avbildet med resten av gjengen fra serien under Golden Globe i 2017, der hun vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i en dramaserie. Foto: REUTERS / Mario Anzuoni Vis mer

Morens innsats som aleneforsørger for tre barn har inspirert Claire til å være hartarbeidende, og til å ha et jordnært forhold til pengebruk og økonomi. Hennes første deltidsjobb var på en pub, og siden arbeidet hun både som telefonselger, delte ut magasiner på undergrunnsbanen, og jobbet i kassa på supermarkedet Tesco.

- Jeg visste alltid at pengene ikke kom fra noe annet sted, så da skjønte jeg at: «Vel, så må jeg ut og skaffe meg dem selv».

Utdannet skuespiller

Etter å ha fullført en grad i drama og filmstudier ved John Moores Universitet i Liverpool, studerte Claire skuespill ved Oxford School of Drama, ifølge Vogue.

Saken fortsetter under bildet.​​

SUKSESSRIK: Etter flere småroller fikk Claire Foy sitt store gjennombrudd syv år etter hun fullførte skuespillerutdanningen. Foto: SFP / Valerie Macon
SUKSESSRIK: Etter flere småroller fikk Claire Foy sitt store gjennombrudd syv år etter hun fullførte skuespillerutdanningen. Foto: SFP / Valerie Macon Vis mer

33-åringen fikk sin første rolle i 2008, i en BBC-tolkning av Dickens-novellen «Little Dorrit». Regissør Dearbhla Walsh minnes følgende om Claire:

- Det som stod ut var hennes skjørhet og hennes ekstraordinære øyne, forteller hun til Vogue, og la til at:

- Å se henne i øynene var som å se inn i et vindu i sjelen hennes.

Syv år senere gikk Claire, som nå hadde bygget seg opp en imponerende CV, hovedsakelig bestående av tv-roller, på audition til «The Crown».

- Hun var elektrisk, minnes mannen bak tv-serien, Peter Morgan.​

Mistet nesten mannen

I 2011, under inspillingen av sin første film, «Season of the Witch», ble Claire hodestups forelsket i motskuespilleren Stephen Campbell Moore (40).

Duoen giftet seg i 2014, og ett år senere, i mars 2015, ble datteren Ivy Rose født. Samme året landet Claire rollen i «The Crown».

Men selv om livet smilte til Claire både på hjemmebane og i karrieren, var det nesten så det gikk galt i slutten av 2016, ifølge The Sun.

Saken fortsetter under bildet.

MISTET NESTEN MANNEN: I 2016 fikk Claire Foy sjokkbeskjeden. Ektemannen Stephen Campbell Moore hadde en svulst i hjernen. Foto: Jon Furniss / INVISION
MISTET NESTEN MANNEN: I 2016 fikk Claire Foy sjokkbeskjeden. Ektemannen Stephen Campbell Moore hadde en svulst i hjernen. Foto: Jon Furniss / INVISION Vis mer

Da den første sesongen av «The Crown» kom ut, ble nemlig ektemannen Stephen diagnostisert med en svulst i den delen av hjernen som styrer stoffskiftet.

- Du innser at du ikke er den viktigste i en slik prosess, og at alle som elsker deg går gjennom noe enda verre, fortalte Stephen den gangen.

Paret måtte forberede seg på det verste da 40-åringen måtte opereres på nytt i fjor sommer. Heldigvis gikk operasjonen bra.

- Å våkne opp og bli fortalt at operasjonen hadde gått bra var en stor lettelse, sa han til The Sun.

Claire selv har aldri uttalt seg om ektemannens sykdom. Denne uken ble det imidlertid kjent at paret har valgt å skille lag.

- Vi har skilt lag og har vært fra hverandre en god stund. Vi fortsetter som gode venner med den største respekten for hverandre, het det i uttalelsen fra paret.

Hater sex-scener

I et intervju med Independent fra 2012, åpnet skuespilleren seg om hva hun misliker mest med jobben sin.

Saken fortsetter nedenfor.

PORTRETTERER DRONNINGEN: Claire Foy spiller ingen ringere enn selveste dronning Elizabth II i Netflix-serien «The Crown». Foto: AFP
PORTRETTERER DRONNINGEN: Claire Foy spiller ingen ringere enn selveste dronning Elizabth II i Netflix-serien «The Crown». Foto: AFP Vis mer

- Hvis jeg aldri hadde måttet gjøre en sex-scene igjen, hadde det vært det beste i verden, for ingen i sitt rette sinn liker det, fortalte Claire.

Skuespillerens første møte med sengeaktiviteter på tv-skjermen var under innspillingen av filmen «The Nightwatch». Om dette sa hun følgende:

- Jeg husker at jeg tenkte «jeg kommer til å dø når jeg ser dette på tv», men egentlig brydde jeg meg ikke. Fordi det verste var allerede unnagjort. Det er ikke sånn at hver gang du ser noen, tenker folk at de har sett deg naken. Du glemmer det, du bare glemmer det.

Det store gjennombruddet

For bare litt over ett år siden var Claire Foy et relativt ukjent navn. Rollen i «The Crown», som blir sett av flere titalls millioner mennesker over hele verden, har fått fart på karrieren til 33-åringen.

Saken fortsetter under.

Claire Foy for @britishvogue. #TheCrown

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix) on

- Jeg vet, det er helt sykt, er det ikke? sier hun til Vogue om den store seerskaren og legger til:

- Jeg klarer ikke helt å skjønne at mennesker som Elton John og Helen Mirren faktisk vet hvem jeg er på grunn av jobben min.

Om den nyfunnede kjendisstatusen og all oppmerksomheten rundt suksess-serien har Claire følgende å si til Vogue:

- Jeg har virkelig tatt dette året for det det er. Det er helt fantastisk at folk liker serien. Virkelig flott. Men jeg har aldri, på noe tidspunkt, tenkt «ja, dette er der jeg burde være», fordi kjære meg, hvis jeg tror det så kommer jeg til å ha noen seriøse problemer på veien fremover.

LES OGSÅ: - Det var en forferdelig tid i livet mitt