Thailands nye konge dukket opp i nakenvideo

Maha Vajiralongkorns (64) ville liv skaper bekymring.

IKKE GODT LIKT: Det er Thailands kronprins, Maha Vajiralongkorn (64), som overtar tronen etter sin far. Det er ikke alle like fornøyd med. Foto: NTB Scanpix
IKKE GODT LIKT: Det er Thailands kronprins, Maha Vajiralongkorn (64), som overtar tronen etter sin far. Det er ikke alle like fornøyd med. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne måneden kom nyheten om at verdens lengstsittende monark, Thailands konge, er gått bort.

Bhumibol Adulyadej, som ble 88 år gammel, overtok tronen som 18-åring i 1946. Han hadde vært ved dårlig helse i flere år, og døde på sykehus etter å ha vært innlagt der siden januar.

Adulyadej etterlot seg fire voksne barn - tre døtre og en sønn. Den eldste av dem, kronprins Maha Vajiralongkorn (64) overtar tronen etter sin far. Det fastslo landets statsminister, Prayut Chan-o-cha, etter kongens død.

Saken fortsetter under bildet.

VERDENS LEGSTSITTENDE MONARK: Thailands konge, Bhumibol Adulyadej, døde torsdag. Han ble 88 år gammel. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang Foto: NTB Scanpix
VERDENS LEGSTSITTENDE MONARK: Thailands konge, Bhumibol Adulyadej, døde torsdag. Han ble 88 år gammel. Foto: REUTERS/Sukree Sukplang Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kontroversielt rykte

I motsetning til Thailands nylig avdøde konge, som for mange thailendere var et symbol på stabilitet i et land med mye politisk uro, er ikke Maha Vajiralongkorn spesielt godt likt.

I 2007 skrev BBC om hvordan det lenge hadde vært en stille bekymring over arverekkefølgen i Thailand, ettersom det ble snakket om at kronprinsen ikke evner å leve opp til sin fars utøvelse av kongerollen.

For selv om det er forbudt å fornærme eller kritisere monarkiet i Thailand, har det ikke hindret kronprinsen fra å la seg bemerke i utlandet.

Det har stort sett handlet om korte ekteskap (i flertall), nakenskandaler, overdådige luksusvaner, vill festing og laber politisk interesse når media har kastet seg over Vajiralongkorn.

Med andre ord et noe utradisjonelt, og ikke minst kontroversielt rykte for en tronarving å ha - og kanskje særlig i Thailand.

Lekket video

64-åringen, som i den kulørte delen av pressen gjerne blir omtalt som en «playboy», skapte eksempelvis internasjonale overskrifter i 2007.

Da dukket han opp i en lekket video med sin daværende kone - som ikke hadde på seg annet enn en truse.

Saken fortsetter under bildet.

OMSTRIDT KRONPRINS: Bildet av den avdøde kongen Bhumibol Adulyadej, kronprins Maha Vajiralongkorn og dronning Sirikit er tatt i 1999.  Foto: NTB Scanpix
OMSTRIDT KRONPRINS: Bildet av den avdøde kongen Bhumibol Adulyadej, kronprins Maha Vajiralongkorn og dronning Sirikit er tatt i 1999. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge The Guardian var anledningen kjæledyrets (puddelen Foo Foo) fødselsdag, der mating av hund sto på programmet.

Vajiralongkorn skal for øvrig ha utnevnt Foo Foo til kaptein av det thailandske luftforsvaret.

I sommer vakte kronprinsen nok en gang oppsikt da han ble avbildet på flyplassen i München ikledd jeans, en stram magetopp og armen dekket av falske tatoveringer, skriver avisa.

Fikk barn med elskerinnen

64-åringen har vært gift tre ganger og har tilsammen syv barn.

Vajiralongkorn fikk først ei datter med sin første kone, som for øvrig er hans kusine, deretter fire sønner og én datter med en skuespillerelskerinne - som seinere ble kone nummer to.

Barna kom imidlertid til verden mens han fremdeles var gift med kusina, ifølge The Daily Beast.

Saken fortsetter under bildet.

HANS TREDJE KONE: Kronprinsen og prinsesse Srirasm var gift i 13 år. De fikk et barn sammen - en sønn. Foto: NTB Scanpix
HANS TREDJE KONE: Kronprinsen og prinsesse Srirasm var gift i 13 år. De fikk et barn sammen - en sønn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun forlot landet med dattera etter skilsmissen i 1993, men det tok ikke lang tid før kronprinsen fant datteren i England, angivelig kidnappet henne og tok henne med tilbake til Thailand.

Fem år etter, i 2001, giftet han seg for tredje gang. Kronprinsen og prinsesse Srirasm skilte imidlertid lag i 2014.

Etter skilsmissen ble hun utestengt fra det kongelige palasset, og han fikk flere av slektningene hennes arrestert, anklaget for korrupsjon, skriver Time.

Til og med hans mor, dronning Sirikit (84), uttalte til amerikanske presse i 1982 at sønnen har et dårlig rykte:

- Min sønn er litt av en Don Juan. Han er en god student, en god gutt, men kvinner synes han er interessant og han synes de er enda mer interessante, sa hun.

TATT I MOT: Her er kronprins Maha Vajiralongkorn avbildet med kronprins Haakon på flyplassen Don Muang i Bankok. Det var under kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits offisielle besøk i Thailand i 2004. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX / POOL Foto: REUTERS
TATT I MOT: Her er kronprins Maha Vajiralongkorn avbildet med kronprins Haakon på flyplassen Don Muang i Bankok. Det var under kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marits offisielle besøk i Thailand i 2004. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX / POOL Foto: REUTERS Vis mer

Ingen interesse for politikk

Det er blitt satt i gang en rekke PR-kampanjer for å styrke Vajiralongkorns rykte, blant annet deltok han på et sykkelritt i fjor som en hyllest til sin mor og far.

Målet var å få 64-åringen til å fremstå som sunn og energisk, i kjølvannet av en rekke historier om hans dårlige helse.

Vajiralongkorn popularitet er imidlertid like liten som hans egen interesse for politikk.

- Maha Vajiralongkorn har gjennom årene vist liten interesse for politiske og kongelige saker. Folket vet lite om hans syn på politikk eller hans visjon for fremtiden til monarkiet, sier professor Pavin Chachavalpongpun, ifølge The Guardian.

Skandaleprinsen har for øvrig et godt forhold til den tidligere statsministeren i Thailand, Thaksin Shinawatra, som i dag lever i eksil i Dubai for å unngå fengsel for korrupsjon.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Kong Juan Carlos: Kongens danske elskerinne fikk dekknavn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer