DØD: Kong Bhumibol Adulyadej har vært syk de seinere åra. Her fra 2012.  Foto: Afp, NTB scanpix
DØD: Kong Bhumibol Adulyadej har vært syk de seinere åra. Her fra 2012. Foto: Afp, NTB scanpix Vis mer

Thailands konge er død

Bhumibol Adulyadej var verdens lengsittende monark.

Thailands konge Bhumibol Adulyadej er død etter lenger tids sykeleie.

Han var verdens lengst regjerende, levende monark etter at han overtok tronen som 18-åring i 1946. Han ble formelt kronet i 1950, og var dermed vært Thailands konge i 70 år

88-åringen har vært ved dårlig helse i flere år, og viste seg sjeldent offentlig. Han har vært innlagt på sykehus siden januar og i helga ble det advart om at hans helsetilstand var ustabil.

Kronprinsen tar over

Hundrevis av thailendere har i det siste dagene samlet seg utenfor sykehuset der kongen var innlagt. Litt før klokka 14.00 torsdag ettermiddag kom det thailandske kongehuset med en uttalelse om dødsfallet.

- Hans majestet døde fredelig på Siriraj-sykehuset, heter det i uttalelsen.

PÅ BESØK: I 2004 besøkte kronprinsparet det thailandske kongeparet i Klai Kangwol Palace. Her hilser Mette-Marit på Sirikit av Thailand.  Foto: NTB scanpix
PÅ BESØK: I 2004 besøkte kronprinsparet det thailandske kongeparet i Klai Kangwol Palace. Her hilser Mette-Marit på Sirikit av Thailand. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dødsfallet skjedde 15.52 lokal tid, 09.52 norsk tid, på torsdag.

Det er kong Bhumibols sønn, kronprins Maha Vajiralongkorn, som tar over tronen, fastslår Thailands statsminister.

Kronprinsen er ikke spesielt godt likt blant folket, og det har lenge vært snakk om alternative tronfølgere. Men torsdag bekreftet Thailands statsminister, Prayut Chan-o-cha, at det er sønnen som overtar etter faren.

Prayut sa også at landet nå vil gå inn i en sørgeperiode på et år, og at alle former for underholdning skal tones ned de neste 30 dagene.

- Han har berørt alle våre liv, og vi skylder ham vår takknemlighet, sa Prayut om kongen i talen sin.

Populær

Thailands nasjonalforsamling har innkalt til et spesialmøte klokka 16 norsk tid, sier talsmann Jeth Sirathranont til nyhetsbyrået AFP.

TAR OVER: Kronprins Maha Vajiralongkorn blir nå Thailands nye konge.  Foto: Afp, NTB scanpix
TAR OVER: Kronprins Maha Vajiralongkorn blir nå Thailands nye konge. Foto: Afp, NTB scanpix Vis mer

Kongen var umåtelig populær i Thailand, og ble sett på som en stabiliserende figur i landet som har vært herjet av politisk uro og flere kupp i løpet av hans 70-årige regjeringstid.

Det er forbudt å kritisere monarkiet eller kongehuset, og brudd på dette straffes strengt. I fjor fikk to personer dommer på 28 og 30 års fengsel for å ha angrepet monarkiet i sosiale media.

Folk dømmes for å fornærme de kongelige i student-revyer, i vegg-skriblerier på dass eller for å snakke uforsiktig i en drosje. Loven kan heller ikke kritiseres.

Fakta om kong Bhumibol:

  • Født 5. desember 1927 i Massachusetts i USA.
  • Utropt til konge 9. juni 1946 etter at hans bror, kong Ananda Mahidol, ble skutt under mystiske omstendigheter.
  • Verdens lengst regjerende monark. «Leder» med fem år på dronning Elizabeth II av Storbritannia.
  • Kronet i 1950 som Rama IX og er nærmest opphøyet til gudestatus av sine undersåtter, ikke minst gjennom sine mange reiser til de fattige delene av landet. Gift med dronning Sirikit siden 1950. Paret har fire barn, blant dem tronarvingen Maha Vajiralongkorn.
  •  Har vært en stabiliserende faktor gjennom alle omveltninger landet har gjennomgått i hans regjeringstid.
  • Han tilbrakte mesteparten av de siste årene i et sykehus i Bangkok, der han blir behandlet for ulike lidelser. Siste gang han opptrådte offentlig var 11. januar 2016, da han møtte sykehuspersonell. Torsdag 13. oktober meldte det thailandske hoffet at kongen er død.

    

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no.