Tea Kristine Broholm fra «Paradise Hotel»:

Terroren ble starten på marerittet for «Paradise»-Tea

Ble utestengt og opplevde motgang fra staten etter 22. juli.

PREGET: Tea Kristine Broholm, kjent fra årets sesong av «Paradise Hotel», var på AUF sin sommerleir på Utøya i 2011. Det har preget henne. Foto: Rune Bendiksen / TV3
PREGET: Tea Kristine Broholm, kjent fra årets sesong av «Paradise Hotel», var på AUF sin sommerleir på Utøya i 2011. Det har preget henne. Foto: Rune Bendiksen / TV3 Vis mer
Publisert

MEXICO (Se og Hør): 22. juli 2011 er en vanskelig dag for mange, men spesielt for dem som befant seg ved regjeringskvartalet, på Utøya og de som kjente noen som var der.

At de overlevende forteller om dagen der 77 mennesker mistet livet, bidrar til at vi ikke glemmer uretten gjerningsmannen påførte så mange.

Tea Kristine Broholm (20) mener derfor det er viktig å være åpen om det hun opplevde den sommerdagen for snart åtte år siden. «Paradise Hotel»-deltakeren fra Hitra var bare 13 år gammel da hun bestemte seg for å tilbringe en bit av sommeren på AUFs idylliske sommerleir.

TRE MÅTTE UT: Det er Henrik Beyer, Thea Gudmundsen og Zainab Al-Yasseri som må sjekke ut av «Paradise Hotel» etter sesongens første parseremoni. Video: Jonas Scheie Hammer/TV3. Reporter/Edit: Kine Falch Vis mer Vis mer

Tilfeldigheter

- Det handlet mer om fotball enn politikk den gangen. Jeg visste ikke hva jeg mente den gang da. Jeg dro for å være med vennene mine, sier hun til Se og Hør.

Bare tilfeldigheter sørget for at hun, i likhet med et knippe andre unge mennesker, ikke var på øya da de første skuddene ble avfyrt. Hun og en gjeng med andre ungdomspolitikere hadde vært i Oslo for å hente noen T-skjorter, og var akkurat utenfor byen på vei tilbake da de hørte eksplosjonen fra regjeringskvartalet.

- De ba oss om å komme tilbake til Utøya så fort vi kunne. Det var det sikreste stedet i verden akkurat da, forteller hun.

Lite visste hun og vennegjengen at terroristen kjørte samme rute som dem, med et forsprang på bare få minutter. Det forspranget skulle sørge for at de ikke rakk over til øya, men heller måtte se MS Thorbjørn, med terroristen om bord, kjøre fra Utøykaia med kurs mot sommerleiren.

FLAKS: Tea Kristine Broholm forteller at tilfeldigheter førte til at hun ikke rakk båten terroristen var på. Foto: TV3
FLAKS: Tea Kristine Broholm forteller at tilfeldigheter førte til at hun ikke rakk båten terroristen var på. Foto: TV3 Vis mer

- Båten skulle egentlig vente på oss, men kjørte før vi kom. Sekunder etter det brøt helvete løs. Fra der vi sto så vi ganske mye, og det var en forferdelig opplevelse. Først trodde vi bare at det var tull, men det var det ikke. Å være 13 år og se folk som er så sterkt skadd eller døende, gjør inntrykk, sier hun.

De som ikke fikk plass på båten, som kjørte tilbake mot kaia kort tid etter at terroristen åpnet ild, la på svøm fra øya. Broholm og flere andre, deriblant de som holdt vakt ved kaia, fikk derfor i oppgave å ta imot livredde og skadde.

- Vi møtte folk som svømte fra bestevennen sin, som mistet søsteren sin og som hadde unnsluppet med skuddskader. Mitt eget søskenbarn var også der. Politiet trodde oss ikke da vi ringte for å rapportere om det som skjedde. Det er klart man får traumer, sier hun.

Ble utestengt

20-åringen har siden meldt seg ut av AUF, og er i dag ikke tilknyttet noe parti. Tiden etter den forferdelige julidagen i 2011 har vært vanskelig for henne.

- Jeg skulle begynne på ungdomsskolen, og forsøkte å leve et normalt liv. Men jeg opplevde at klassekameratene mine utestengte meg. De visste ikke hvordan de skulle takle det, og for meg var det veldig sårbart å gå gjennom en sånn situasjon uten støtte. Det endte med at jeg nesten ikke var på skolen på et halvt år, sier hun, og fortsetter:

- Det var ikke bare terroren som var problemet. At jeg i tillegg ble utestengt gjorde alt vanskelig.

VANSKELIG: I ettertid har hun blant annet slitt med posttraumatisk stressyndrom. Sammen med to andre saksøkte hun staten for å få anerkjennelse om at de også ble rammet av angrepet, selv om de var på fastlandet. Foto: TV3
VANSKELIG: I ettertid har hun blant annet slitt med posttraumatisk stressyndrom. Sammen med to andre saksøkte hun staten for å få anerkjennelse om at de også ble rammet av angrepet, selv om de var på fastlandet. Foto: TV3 Vis mer

Etter terroren fikk den unge jenta påvist posttraumatisk stressyndrom, noe hun fortsatt sliter med i dag. Det bugnet ikke over av tilbud om hjelp i hjemkommunen, så hun måtte ofte reise andre steder. Helsesøster ble derimot en god samtalepartner de vanskelige tenåringsårene.

Selv i dag sliter hun med ettervirkningene.

- Jeg hadde faktisk en hendelse utenfor hotellet her. Det var noen ungdommer som smalt av en røykbombe eller noe, og det stresset meg. Heldigvis har jeg blitt flinkere til å takle det nå.

Saksøkte staten

Etter terroren bestemte hun og to andre seg for å saksøke staten. Ikke nødvendigvis fordi de var på jakt etter penger eller erstatning, men fordi de ønsket en anerkjennelse av at angrepet også rammet dem - selv om de ikke befant seg fysisk på øya.

Det var advokat Tore Høyer som, på vegne av de tre AUF-erne, leverte stevningen. Det skulle ikke bli noen enkel reise for gjengen. Det skulle kreve tre runder i retten før de endelig fikk den anerkjennelsen de mente de hadde krav på.

- Mens de på min alder satt på skolen og lærte spansk og matte, satt jeg i retten og kjempet mot staten. Det var en tøff tid, og det var viktig for oss å få gjennomslag. Vi var alle berørte av hendelsen, og alle ble psykisk syke. Noen hadde påført oss et traume, sier hun.

De fikk omtrent 100 000 kroner i erstatning hver, men for Broholms del handlet det ikke om pengene. Selv lånte hun penger fra et familiemedlem for å betale saksomkostninger, siden hun ikke hadde rett til fri rettshjelp.

ÅPEN: I en videoblogg forteller Sofie Nilsen om hva som skjedde på Utøya 22. juli 2011. - Aldri før har jeg åpnet meg på denne måten. Ikke til familie, venner eller psykolog, skriver hun på bloggen. Video med tillatelse fra Sofie Nilsen. Se hele her: http://sofienils1.blogg.no/v_1500513389_min_historie_utya__2207videoblogg.html">http://sofienils1.blogg.no/v_1500513389_min_historie_utya__2207videoblogg.html">http://sofienils1.blogg.no/v_1500513389_min_historie_utya__2207videoblogg.html Les mer her: h... Vis mer Vis mer

- De rundt meg støttet meg i valget, og de visste hvor viktig det var. Det sto ingen offisielle steder at også jeg var berørt av Utøya, bare fordi jeg ikke var der. Det handlet om mine rettigheter som menneske, forteller hun åpent.

Hver julimåned er vanskelig for 20-åringen, som hjemsøkes av minnene. Heldigvis har hun klart å komme seg videre i livet.

- Jeg har blitt en veldig voksen person, og ble det ganske fort. Jeg setter alle andre foran meg selv, og om noen trenger hjelp, ja, da støtter jeg opp. Sånne verdier lærte jeg meg raskt, og jeg tok det med meg videre i livet, avslutter hun.

LES OGSÅ: Får gjennomgå etter photoshop-blemme

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer