Karina Hollekim:

- Tenkte: «Nå dør jeg»

«Forræder»-deltakeren stupte mot den sikre død. Skrekkulykken forandret hele livet hennes.

ULYKKE: I 2006 var Forræder-aktuelle Karina Hollekim i en alvorlig fallskjermulykke. Legene fortalte henne at hun aldri kom til å gå igjen, men det stoppet ikke Karina. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Nora Skavhaug. Vis mer
Publisert

- Jeg husker alt.

Ordene tilhører «Forræder»-deltaker Karina Hollekim (46), tidligere freestyle-utøver og basehopper.

I 2006 skulle hun gjøre et «uskyldig» fallskjermhopp under et event i Sveits med tusenvis av mennesker til stede. Men det som etter planen skulle være grei skuring, endte i et mareritt av dimensjoner.

Hollekim får nemlig en feilfunksjon i skjermen idet hun skal trekke den, en feilfunksjon hun aldri rekker å løse og som gjør at hun deiser i bakken i over 100 km/t.

UTSTEMT: «Forræder» krevde sitt andre offer, etter at Kristin Gjelsvik ble eliminert - 19 ble til 18 da gruppa gikk sammen om å stemme ut en av deltakerne. Reporter: Bjørn Ekker. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Kjempet imot

Til Se og Hør forklarer 46-åringen hva som gikk gjennom hodet hennes i de minuttene hun kjempet febrilsk for livet, men til slutt måtte innse at livet sannsynligvis ville ta slutt veldig snart.

- Det eneste som gikk gjennom hodet mitt i starten var «fiks problemet». Jeg prøvde å bruke hendene og kroppen min til å løse det, forklarer hun.

Hun tar seg i det:

- Eller ... Det aller første jeg tenkte var: «Jeg har mistet venner på denne måten, nå dør jeg». Jeg tenkte på at jeg har gjort så mange farlige ting i livet, og så skulle jeg dø på denne måten? gikk det over til at jeg prøvde å fikse det, jeg kjempet imot. Og det aller siste jeg tenkte da jeg nærmet meg bakken, det var at jeg måtte beskytte hodet mitt.

UREDD: Her er Karina Hollekim i fritt fall etter å ha hoppet fra et 421 meter høyt tårn i Kuala Lumpur i 2005 - et drøyt år før hun ble skadet for livet i en fallskjermulykke. Foto: Shamshahrin Shamsudin / EPA / NTB
UREDD: Her er Karina Hollekim i fritt fall etter å ha hoppet fra et 421 meter høyt tårn i Kuala Lumpur i 2005 - et drøyt år før hun ble skadet for livet i en fallskjermulykke. Foto: Shamshahrin Shamsudin / EPA / NTB Vis mer

Hollekim hang som en «nikkedukke» under fallskjermen under hele ferden i luften, ifølge henne selv. Sammensøtet med bakken ble med ett uunngåelig.

TÅREVÅTT: «Forræder»-deltaker Tonje Frigstad tok til tårene da hun fikk nyheten om at hun lå tynt an da en deltaker skulle stemmes ut. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Dyp og inderlig smerte

Så smalt det rett i en kampesten, den eneste kampestenen i området har hun funnet ut i ettertid. Det reddet etter all sannsynlighet livet hennes.

- Idet jeg traff bakken knuste jeg alt fra hoftene og ned. Begge bena. Jeg fikk 25 brudd. Men den digre kampestenen sørget for at jeg knuste alt som traff den, samtidig som den samme stenen beskyttet ryggen og hodet mitt. Det er den eneste grunnen til at jeg er i live i dag.

KNUSTE BEINA: Karina Hollekim gjorde sitt siste fallskjermhopp i 2006, et hopp som førte med seg et titalls operasjoner. Foto: Privat
KNUSTE BEINA: Karina Hollekim gjorde sitt siste fallskjermhopp i 2006, et hopp som førte med seg et titalls operasjoner. Foto: Privat Vis mer

Det brutale støtet mot bakken til tross: Hollekim var bevisst og husker godt hva hun tenkte da hun lå hjelpesløs på bakken.

- Jeg lå der og så at bena mine lå i en form for L-formatur, jeg opplevde å se kroppen min fra et fugleperspektiv. Jeg husker at jeg tenkte: «Jøss, er det sånn det oppleves å være død»?

TV-AKTUELL: Den tidligere basehopperen er i disse dager å se i TV 2s nye storsatsning «Forræder». Det er også forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst. Foto: TV 2
TV-AKTUELL: Den tidligere basehopperen er i disse dager å se i TV 2s nye storsatsning «Forræder». Det er også forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst. Foto: TV 2 Vis mer

Hun fortsetter:

- I løpet av en brøkdel av et sekund kjenner jeg en form for «ursmerte». Så dypt og inderlig, en smerte som jeg aldri har kjent maken til noen gang. Det velvet over meg. Men det ble som en positiv bekreftelse på at jeg fortsatt var i live. For det var umulig å være død om man kunne kjenne en sånn smerte.

- Umenneskelig opplevelse

Med ett så hun at en lege sto overfor henne. Så ble det svart.

- Det var da jeg besvimte. Jeg hadde jo knust bena mine i 25 biter, så smerten ble rett og slett for intens. To dager senere våknet jeg opp på sykehuset.

SPØKELSER: TV 2 og Mads Hansen gikk drastisk til verks for å dytte «Forræder»-deltakerne så langt inn i boblen som mulig. Video: Rød Løper/TV 2/Netflix Vis mer

- Hva tenkte du da du våknet opp på sykehuset?

- Jeg husker at jeg var veldig fornøyd da jeg våknet. Jeg hadde jo overlevd og lå der på sykehuset. Men så kom legen inn og fortalte meg at jeg var veldig, veldig hardt skadet, at de hadde klart å beholde høyrebenet mitt «inntil videre». Jeg fikk også beskjed om at jeg hadde mye infeksjon i kroppen. Og at jeg var så hardt skadet at jeg aldri noensinne kom til å kunne gå igjen.

OMFATTENDE INNGREP: Ulykka i 2006 førte til at Hollekim fikk 25 brudd i bena. Nå er de bygd opp igjen av titan, sement, stål og skruer. Foto: Privat
OMFATTENDE INNGREP: Ulykka i 2006 førte til at Hollekim fikk 25 brudd i bena. Nå er de bygd opp igjen av titan, sement, stål og skruer. Foto: Privat Vis mer

Hollekim beskriver meldingen fra legen som et «knyttneveslag» rett i magen.

- Jeg klarte ikke si et ord. Alt snerpet seg sammen og tårene bare presset på. Legen snudde seg, gikk ut og dro videre til neste pasient. Idet han lukket døra og jeg ble liggende igjen alene, tenkte jeg at: «Der lukket legen døra til livet mitt». Først da begynte jeg å gråte. Det var en umenneskelig opplevelse. Kroppen var livet mitt, så der og da visste jeg ikke lenger hva jeg skulle gjøre.

DRAMATISK: Adrian Sellevoll havnet på sykehus etter en dramatisk kveld. Video: Private bilder / Rød Løper Vis mer

Brukte tre år

Etterpå fikk hun besøk av faren sin, som fra første sekund nektet henne å fokusere på hva hun ikke kunne gjøre - men heller tenke på hva hun faktisk behersket.

- Jeg har pappa å takke for at jeg klarte å vri tankene over på hva som var viktig der og da. Og de tankene er med meg den dag i dag.

KNALLHARD OPPTRENING: «Forræder»-deltakeren brukte tre år på å lære seg å gå igjen etter fallskjermulykken. Foto: Privat
KNALLHARD OPPTRENING: «Forræder»-deltakeren brukte tre år på å lære seg å gå igjen etter fallskjermulykken. Foto: Privat Vis mer

Mot alle odds kom den tidligere basehopperen seg altså omsider på bena. Men det tok henne hele tre år å lære seg å gå igjen.

- Det tok seks måneder bare å lære seg å ta på sokkene, forteller 180 centimeter høye Hollekim, som på et tidspunkt veide kun 42 kilo.

- Det var en lang prosess, og mye av det handlet om min egen lidenskap for å komme tilbake til livet mitt, til skikjøring og til fjellet. Viktigheten av å komme tilbake dit føltes større enn det å lære seg å gå.

- En gladhistorie

Hun legger ikke skjul på at hun har hatt enormt flaks på veien - ikke bare det at hun overlevde det fatale fallskjermhoppet, men også at hun går for egen maskin og er kommet dit hun er i dag.

- Jeg har vært så heldig at jeg har hatt folk rundt meg hele veien. Ikke minst sponsorer som har hjulpet meg ved å betale for rehabilitering i utlandet, som igjen har gitt meg muligheten til å bli så bra som jeg kunne blitt. Men jeg har samtidig måttet gjøre jobben selv, ved å stå opp om morgenen og dra på treningssenteret.

AU: Ylvis-brødrene strakk seg langt for å lage god TV i programmet «Ylvis på holmen - med Calle og Magnus». Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

46-åringen forteller at bena hennes er bygd opp igjen av titan, sement, stål og skruer, og at de ikke er så robuste som hun skulle ønske de var. Hun må blant annet være forsiktig med alle former for støt mot kroppen.

- Jeg har noen ganske graverende arr og merker på kroppen som aldri vil forsvinne, men samtidig er det en god påminnelse om det livet jeg har levd. Det tok meg noen år før jeg kjente på en stolthet rundt akkurat det, men i dag klarer jeg å bære dem og tenke at det viser en styrke. Det er ikke noe jeg trenger å være flau over.

Hun understreker at skrekkulykken også har ført med seg mye bra.

- Det har blitt mitt levebrød, jeg reiser jo rundt og holder foredrag og slikt. Jeg hadde aldri stått på en scene før, jeg! Med tanke på hvordan alt endte, er dette tross alt en gladhistorie, sier Karina Hollekim med et smil til Se og Hør.

LES OGSÅ: Ulykke: - Gikk rett i bakken

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer