Niklas Silseth Baarli (32) og faren Lars Baarli (70) skal ta med seg norske TV-seere på en helt spesiell reise: Lars, som er pensjonert brannmann og utrykningsleder, skal lære sønnen om praktiske gjøremål i den nye serien «Alt min far ikke har lært meg» på TV 2.

Mistet broren i ulykke: - Umulig å håndtere
I forbindelse med premieren onsdag kveld har Se og Hør tatt en prat med duoen, som kan fortelle at det har vært en sann glede å jobbe så tett sammen med programmet. De innrømmer likevel at det også har oppstått en del frustrasjon.
Niklas og faren er nemlig relativt like når det kommer til temperament.
- Jeg har bedt fatter'n ta seg en liten luftetur ved et par anledninger. Vi er veldig like på det at vi har et veldig stort temperament. Vi farer opp for ingenting, også går det ned igjen like fort.

Lars innrømmer at han har lært seg å gå seg en runde istedenfor å komme med noe verbalt i slike situasjoner.
Til tross for litt frustrasjon underveis i innspillingen innrømmer far og sønn at programmet har ført til at de har fått et enda bedre forhold.
- Vi har kommet mye nærmere hverandre, forteller Niklas, og legger til at de tidligere har hatt en lei tendens til å snakke om overfladiske ting.
Tre runder med kreft
Under innspillingen har de imidlertid fått tid til å gå dypere.
«Farmen kjendis»-profilens far har vært gjennom tre kreftrunder, hvorav den siste var den tøffeste - blant annet fordi det ble mye cellegift.
- Har sykdomsperioden vært bakgrunnen for prosjektet?

- Prosjektet kom fra en plutselig realisering om at jeg har brukt for lite tid sammen med foreldrene mine. Det hadde kanskje vært naturlig at det kom av sykdomsperiodene til fatter'n, men det gjorde det ikke, forteller Niklas.
- Hver gang fatter'n har vært syk, har jeg tenkt at det ordner seg. Man er jo naiv. «Han dør jo ikke nå, det går jo fint det her», har Niklas tenkt.

Må jobbe for kjærligheten
TV-profilen påpeker at han er takknemlig for at det alltid har gått bra med faren, og at det har gitt dem muligheten til å ta igjen noe av det tapte.
- Selv om det ikke var utløsende for akkurat dette programmet, har det satt ting i perspektiv, erkjenner 32-åringen.
Faren tar ordet:
- Ja, jeg merket vel i den verste perioden da jeg fikk cellegift og sånn, at du var noe mer til stede enn du pleier å være. For da var jeg ganske syk.

Nedprioriterte familien
Overfor Se og Hør innrømmer Niklas at han ikke har hatt mye tid til å møte faren sin grunnet jobb, og påpeker at han har vært for dårlig til å prioritere familien.
- Jo, men så har vel ikke jeg mast veldig mye. For jeg kjenner meg litt igjen, følger pappa Lars opp og innrømmer at han var helt lik da han var yngre - han jobbet mye.

- Ubehagelig når det kommer trusler om vold
- Hadde det vært det at han lå hjemme på sofaen, så hadde jeg vel blitt rimelig grinete, men når jeg ser at han prøver å få til noe, er det noe annet. Da er det tilgivelig, følger han opp.
Nå har det derimot gått opp et lys for dem.
I serien er de innom en rekke vanskelige temaer. I tillegg til farens sykdomsperiode snakker de om familietap og det å komme ut av skapet.

- Det blir rart å dele masse private ting med resten av Norge, som for eksempel den gangen jeg kom ut av skapet, eller tapet av Christian og Thomas (brødrene, journ.anm.), innrømmer Niklas, og legger til:
- Men jeg tror også veldig mange der ute kan kjenne seg igjen. Alle familier har sitt, dette var vårt, legger han til før faren følger opp:
- Jeg tror kanskje den praten vi hadde rundt akkurat det, det at du kom ut, kanskje kan hjelpe noen, håper jeg. At noen kanskje kan komme ut av skapet på en lettere måte, enn å måtte holde igjen overfor foreldrene sine.
Lars henvender seg til sønnen:
- Du holdt jo igjen i mange år, og det er det jeg egentlig prøver å si noe om. Kom ut på et tidligere tidspunkt, det er ikke farlig. Man er jo fantastisk glad i barna sine og hvilken legning man eventuelt har. Jeg er glad i Niklas, jeg.
- Lurte han med i samtaleterapi
På spørsmål om hvorfor tiden er inne for å dele disse vanskelige, personlige temaene med resten av Norge, svarer Niklas:
- Dette programmet har rom for det, også føler jeg meg moden for å snakke om det nå. Nå har jeg blitt såpass trygg i meg selv, og vi er trygge på hverandre. Pappa er 70 og har hatt kreft, så man vet jo aldri hvor lang tid man har igjen til å ta disse pratene.
- Føler dere at samtalene har hjulpet?
- Ja, det er det som er så banalt. For man hører det jo hele livet at det hjelper å snakke om det, og det beste man gjør er å snakke om ting. Men så velger man ofte å ikke gjøre det, men når man blir litt tvunget til det, sånn som vi har blitt nå, kjenner man at det hjelper masse.

- Det gjorde meg sterkere
Lars kan også røpe at programmet ble noe helt annet enn det han hadde sett for seg.
- Jeg lurte han med inn i en slags samtaleterapi, sier Niklas lurt.
- Det er egentlig bare en mulighet til å få snakket med fatter'n om ting vi burde ha snakket om for lenge siden, følger han opp.
Selv om det er mange tunge samtaleemner, klarer de også å ha en humor rundt det.

Røper hemmelighetene bak tatoveringene
- Det er vel egentlig en sånn sjargong vi har, poengterer Lars, før sønnen følger opp:
- Jeg tror humoren er en forsvarsmekanisme. I møte med døden og tunge ting, så er det veldig befriende å kunne kødde litt med det. Situasjonen er jo der, så hvis man ikke tar tak i det på en eller annen måte så blir man gal.
LES OGSÅ: Forsvarer ektemannen etter kritikkstorm