Danske Peter Madsen, eller «ubåt-Madsen» som mange kjenner han som, er som kjent drapsmannen til den svenske journalisten Kim Wall. Drapet ble naturligvis dekket bredt i internasjonale medier på grunn av de oppsiktsvekkende detaljene, også her til lands.
Wall, som bare ble 30 år gammel, la sammen med Madsen ut på en ubåtferd utenfor Refshaleøen i Københavns havn. Den selvlagde ubåten var i ferd med å synke da saken nådde pressen. Det kom tidlig frem at journalisten Wall var savnet.
Madsen hevdet først at det hadde skjedd en ulykke, men senere kom de grufulle detaljene sakte, men sikkert, frem i lyset.

- Det villeste jeg har sett
Fluktforsøket
I april 2018 ble han dømt for seksuelle overgrep, grov mishandling og overlagt drap på Kim Wall. Retten la til grunn at den sannsynlige dødsårsaken var halshogging, og mente at det bestialske drapet var nøye forberedt og planlagt.
Han ble dømt til Danmarks strengeste straff - livsvarig fengsel. Det innebærer i prinsippet at domfelte kan bli sittende i fengselet resten av livet. I høst så det ut til at Madsen ikke hadde tenkt å innfinne seg med dette.
Han fikk nemlig «alles» øyne rettet mot seg igjen, da han forsøkte å rømme fra fengselet. Fluktforsøket ble derimot raskt stoppet. Morgenen den 20. oktober ble alt annet enn normal for fengselsbetjent Søren Helstrup som har jobbet i Herstedvester Fængsel i 18 år.
- Jeg står på kontoret og hører over radioen at Peter Madsen er på flukt og er bevæpnet. Jeg tenkte bare «å, nei, ikke ham». Jeg løp alt jeg kunne, forteller fengselsbetjenten til fagbladet Fængselsforbundet.
Rømningsforsøket til Madsen gikk ut at på at han tok en kvinnelig psykolog som gissel, ifølge danske BT. Han skal her ha brukt en pistollignende gjenstand for å få kvinnen med seg.

Snakker ut om datterens brutale bortgang
Etter at de to hadde kommet seg ut av porten ble alarmen satt på for fullt - og med det startet politiets jakt på Danmarks mest profilerte drapsmann i nyere tid.
Våpenet skal ha sett realistisk ut, og fengselsbetjentene skal derfor ikke ha tatt noen sjanser med tanke på gisselets sikkerhet. Helstrup forteller videre at han befant seg lengst vekk fra porten, og at han derfor var blant de siste som ankom stedet da politiet hadde fått fatt i Madsen.
- Rystet
Madsen ble lagt i håndjern, men da det ble oppdaget at han bar det som kunne minne om et bombebelte rundt livet, trakk patruljen seg tilbake. Etter en nærmere undersøkelse kom det frem at det ikke dreide seg om en bombe, og beltet ble senere fjernet.
Søren Helstrup er nå bekymret for hvordan Madsens rømningsforsøk skal påvirke hverdagen til de andre innsatte, som også soner for alvorlige lovbrudd.

Drapsmannens mange kvinner
- Det er jo ikke vi som har bestemt at han skal sitte her. Vi har håndtert ham som en Herstedvesters-fange. Men fordi han tiltrekker seg så stor medieoppmerksomhet, er vi nervøse for at de beslutningene som kommer i kjølvannet vil ramme de innsatte som har behov for en rolig og normal hverdag, sier Helstrup.
Han forteller også at hans nære venn og kollega er meget opprørt etter å ha blitt holdt som gissel.
- (...) Det gjør vondt å se hvor hardt hun er rammet, sier han, og forteller videre at hun fremdeles ikke er tilbake på fulltid.
- Vi er rystet og det er stadig etterdønninger. Men vi har det ok og er veldig gode på å vise omsorg og holde øye med hverandre, legger han til.
