R. Kelly og Aaliyah:

«Tenåringsbruden» led en tragisk skjebne

«Prinsessen av R&B» skal ha giftet seg med den overgrepsanklagede artisten R. Kelly som 15-åring.

KONTROVERSIELT: I 1994 skal R. Kelly angivelig ha giftet seg med artisten Aaliyah, som den gang var 15 år gammel. I 2001 led hun en tragisk skjebne. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: I 1994 skal R. Kelly angivelig ha giftet seg med artisten Aaliyah, som den gang var 15 år gammel. I 2001 led hun en tragisk skjebne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

R&B-stjernen Robert Sylvester Kelly (52), bedre kjent under artistnavnet R. Kelly, har i godt over 20 år figurert i både media og rettssaler, involvert i artikler og saker med tematikk som sex med mindreårige og produksjon av barneporno.

Artisten har i alle år benektet anklagene, og i mai 2018 uttalte managementet hans at de kom til å aktivt kjempe mot det de omtalte som en «offentlig lynsjing av en svart mann som står bak store bidrag til svart kultur».

I dokumentaren «Surviving R. Kelly», som kom ut på nyåret, forteller flere angivelige ofre om overgrepene Kelly skal ha begått.

- Gift som 15-åring

Stemmen til et av de kanskje viktigste vitnene vil imidlertid aldri bli hørt.

I 1994 skal Kelly ifølge en rekke medier, deriblant The Telegraph og Independent, ha giftet seg med den fremadstormende R&B-artisten Aaliyah, som var 15 år gammel og dermed under seksuell lavalder. Kelly var da 27 år gammel.

Aaliyah og Kelly har aldri uttalt seg offentlig om forholdet, og i kjølvannet av anklagene mot artisten vil det aldri bli kjent om Aaliyah, som blant annet ble omtalt som «prinsessen av R&B», var en av Kellys angivelige ofre. I 2001 døde hun i en flykrasj, 22 år gammel.

Slo gjennom som niåring

Allerede som niåring hadde Aaliyah skapt et navn for seg selv, da hun deltok i talentkonkurransen «Star Search».

Som elleveåring opptrådte hun med soul-stjernen Gladys Knight i Las Vegas, og året etter møtte hun R. Kelly for første gang. Det skriver nettstedet Mirror.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ RØD LØPER: Aaliyah ankommer Essence Awards i New York i april 2001 - fire måneder før sin egen tragiske død. Foto: Reuters/ NTB scanpix
PÅ RØD LØPER: Aaliyah ankommer Essence Awards i New York i april 2001 - fire måneder før sin egen tragiske død. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer

De to ble ifølge Metro introdusert for hverandre av Aaliyahs onkel, som jobbet som Kellys manager. Da 12 år gamle Aaliyah signerte platekontrakt med Jive Records, ble Kelly hennes mentor.

Aaliyahs debutalbum, «Age is just a number», ble skrevet og produsert av Kelly. Albumet ble spilt inn i 1993.

På vigselsattesten fra året etter sto Aaliyah oppført som 18 år gammel. Ifølge Mirror skal Kellys advokat nylig ha benektet at hans klient visste at hun var mindreårig da de giftet seg i 1994.

Kort tid etter ble imidlertid en video fra da duoen jobbet sammen på debutalbumet hennes lekket. Videoen er blant annet publisert hos Independent, og Kelly sier følgende om Aaliyah:

- Akkurat nå jobber jeg med en veldig talentfull kvinne, en ung kvinne. Hun er 14, Aaliyah.

I TRØBBEL TIDLIGERE: R. Kelly har vært i klammeri med lovens lange arm flere ganger i årenes løp. Her er han fotografert av politiet i Miami i januar 2003. Foto: AP/ NTB scanpix
I TRØBBEL TIDLIGERE: R. Kelly har vært i klammeri med lovens lange arm flere ganger i årenes løp. Her er han fotografert av politiet i Miami i januar 2003. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Ekteskapet annullert

Duoen forsøkte lenge å holde ekteskapet hemmelig, men da familien til Aaliyah fikk høre nyheten skal de ha blitt forferdet og krevd at ekteskapet ble annullert. Dette skal ha blitt gjennomført om lag to måneder etter bryllupet, i oktober 1994.

Ifølge Metro brøt de to kontakten i 1995.

Kelly har aldri kommentert det angivelige ekteskapet offentlig, men i 2016 fortalte han i et intervju med magasinet GQ at de to i alle år var svært gode venner.

- Jeg kan fortelle deg at jeg elsket henne. Jeg kan fortelle deg at hun elsket meg. Vi var veldig nære. Vi var bestevenner, sa han den gang.

Kelly kunne i samme intervju fortelle at han, etter at Aaliyah gikk bort, aldri ville snakke om bryllupet offentlig - av respekt for henne og familien hennes.

Døde i flykrasj

25. august 2001 skulle Aaliyah og hennes ansatte fly hjem fra Bahamas, der de hadde spilt inn musikkvideoen til singelen «Rock the Boat».

Flyet, som opprinnelig skulle til Miami, krasjet like etter avgang. Aaliyah og åtte andre passasjerer mistet livet, ifølge ABC News.

Rettsleger uttalte etter ulykken at sangeren hadde kraftige brann- og hodeskader.

Uken etter dødsfallet gikk Aaliyahs tredje album fra 19. til førsteplass på Billboard-listene i USA, og med singelen «More Than a Woman» ble hun den første avdøde kvinnen som havnet helt på topp på listene i England.

DØDELIG KRASJ: Flyvraket avbildet etter den tragiske ulykken som kostet Aaliyah og åtte andre livet i august 2001. Foto: AP/ NTB scanpix
DØDELIG KRASJ: Flyvraket avbildet etter den tragiske ulykken som kostet Aaliyah og åtte andre livet i august 2001. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Lovende filmkarriere

Aaliyah gikk videre til nye prosjekter etter samarbeidet med Kelly, og før den tragiske ulykken solgte hennes andre album, «One in a Million», over åtte millioner eksemplarer verden rundt.

Som 19-åring ble Aaliyah den yngste sangeren til å opptre på Oscar-utdelingen, og da hun var 21 år gammel spilte hun i sin første film, «Romeo Must Die».

LOVENDE STJERNE: Aaliyah og motspiller Russell Wong på «Romeo Must Die»-premieren i L.A. i år 2000. Foto: AP/ NTB scanpix
LOVENDE STJERNE: Aaliyah og motspiller Russell Wong på «Romeo Must Die»-premieren i L.A. i år 2000. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Samme år lå hun også an til å få rollen som Alex i «Charlie's Angels», men rollen gikk heller til Lucy Liu, da produsentene mente Aaliyah var for ung.

Ifølge Mirror hadde Aaliyah sikret seg hovedrollen i dansefilmen «Honey» før den tragiske ulykken inntraff i august 2001. Rollen gikk videre til Jessica Alba.

LES OGSÅ: Derfor trakk hun seg unna rampelyset

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer