Sologami

Tatt ut «skilsmisse» mot seg selv

- Ekteskapet var lykkelig mens det varte.

KORTVARIG EKTESKAP: Da Cristiane Galera «giftet» seg med seg selv i september, sa hun at hun ikke kom til å skille seg på lang tid. Nå har hun imidlertid sagt at ekteskapet er over. Foto: Instagram / christianegaleraoficial
KORTVARIG EKTESKAP: Da Cristiane Galera «giftet» seg med seg selv i september, sa hun at hun ikke kom til å skille seg på lang tid. Nå har hun imidlertid sagt at ekteskapet er over. Foto: Instagram / christianegaleraoficial Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ti uker siden tok den brasilianske modellen Cristiane Galera (33) verden med storm, da hun annonserte at hun giftet seg med seg selv.

«Ja folkens, det er sant! Jeg følger den solidariske bølgen og besluttet å gifte meg med meg selv! Jeg feirer min egen kjærlighet», skrev hun på Instagram i midten av september.

Sologami er en trend som ble omtalt allerede i 2017, blant annet av BBC.

BLE SOM LOVET: Niklas Baarli og Benjamin Silseth forteller om hvordan brylluppet og bryllupsnatten foregikk. Video: Steffen Pettersen. Reporter: Sofie Losen. Vis mer

Tusenvis av meldinger

For selv om det ikke er lov å offisielt gifte seg med seg selv noe sted i verden, så skal det ifølge den britiske kringkasteren ha blitt arrangert stadig flere symbolske liksom-seremonier verden over de siste årene.

Nyheten ble plukket opp av Globo, som er det største medieselskapet i Brasil og som også kontrollerer de førende TV-kanalene i landet.

Derifra fikk den vind i seilene, og nådde langt utover Brasils grenser.

- Jeg får tusenvis av meldinger fra både menn og kvinner over hele verden, som alle ønsker å gifte seg med meg, hevdet hun da, og la til:

- Det er synd, for jeg kommer ikke til å skille meg fra meg selv så tidlig.

Knut Nærum var gjest i «Kåss til Kvelds» og der fortalte han om hvordan han svarte på konas frieri. Video: NRK Vis mer

Tok ut skilsmisse

Men det ble likevel et kortvarig «ekteskap». Faktisk bare litt over 90 dager langt. For ifølge den meksikanske, nasjonale dagsavisen Heraldo Mexico har Galera nå tatt ut «skilsmisse» mot seg selv.

Saken er også omtalt av blant annet Cultura Colectiva, som er den tredje største nettbaserte avisen i Mexico, og en av de ti viktigste i Latin-Amerika.

Årsaken skal være at den brasilianske modellen har møtt en annen:

FORLOVET: Emilie Stordalen forlovet seg! Det tok hele familien del i. Video: TV 2 Vis mer

- Ekteskapet med meg selv var lykkelig mens det varte, skal hun ha formidlet på sosiale medier, ifølge den meksikanske avisen.

- Jeg begynte å tro på kjærligheten i det øyeblikket jeg møtte en helt spesiell person. Jeg var alltid redd for å være alene, men jeg innså at jeg måtte lære å ha det bra med meg selv. Da det skjedde, bestemte jeg meg for å feire det, fortsatte hun.

Selvkjærlighet

Galera har ikke avslørt hvem som er den «spesielle personen» som har kapret hennes hjerte.

Det å «gifte seg med selv» er som nevnt blitt stadig mer populært.

PLANLEGGER FRIERI: I et intervju med Vanity Fair avslørte Durek Verrett at han har planlagt å fri til sin kjæreste, prinsesse Märtha Louise. Vis mer

De som er tilhengere av trenden sier ifølge BBC at sologami handler om selvkjærlighet, aksept og å ta krav på den sosiale bekreftelsen som normalt sett er forbeholdt par som gifter seg.

Sommeren 2000 valgte performance-artisten Gabrielle Penabaz å avholde bryllup for seg selv. Det skal hun ha gjort for å lindre sin egen kjærlighetssorg, ifølge den britiske statskanalen.

Kledd i full bryllupsmundur og med «giftering» i kvarts, stilte hun opp i sitt eget bryllup. På gjestelista sto både familie og venner.

De skal ha sagt at Penabaz hadde «det beste bryllupet noensinne».

GIFTEKLAR: «Ex on the beach»-profil Henrik Borg skal gifte seg med sin svenske kjæreste Lisa. Nå ønsker han seg barn. Video: Rød Løper Vis mer

- Feller ei tåre

I ettertid har Gabrielle Penabaz selv «viet» andre mennesker med seg selv, mot betaling.

Klientene hennes skal stort sett være single kvinner. Hun hevder å ha «viet» mer enn 1500 personer, i seremonier som minner om hennes egen, med liksom-kapell, kake, flotte kjoler og egne bryllupsløfter.

- 80 prosent av menneskene som jeg vier til seg selv, feller en tåre mens de leser bryllupsløftene sine. De sier vanligvis ting som «jeg tilgir meg selv» og «jeg vil ikke lenger kalle meg selv stygg», sier hun til BBC.

NYFORLOVET: Vendela Kirsebom og Petter Pilgaard forlovet seg da de spilte inn den tredje sesongen av «Vendela + Petter», men dette fikk ikke seerne se. Her forklarer de hvorfor. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Dominique Youkhehpaz, en annen kvinne som har tilbudt selv-bryllup siden 2011, sier til BBC at å «gifte seg» med seg selv kan være alt fra et enkelt ritual på ditt eget soverom, til en mer overdådig feiring.

Hun mener det kan være terapeutisk for den som tar del i feiringen:

- Jeg har sett folk forlate voldelige forhold, gå mer helhjertet inn i sitt livsarbeid eller møte sine kjære etter å ha giftet seg med seg selv, sier hun til den britiske kringkasteren.

LES OGSÅ: Forlovet etter tv-bruddet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer