Tatt på senga av modellrespons

Remy (20) meldte seg på Brun og Blids utskjelte modellkonkurranse. Nå er han blitt internettkjendis.

OVERRASKET: 20 år gamle Remy Berland leder Brun og blids modellkonkurranse, og kan dermed blir solkjedens neste ansikt utad. Foto: Privat
OVERRASKET: 20 år gamle Remy Berland leder Brun og blids modellkonkurranse, og kan dermed blir solkjedens neste ansikt utad. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Plakater med unge, trente, pene mennesker - helst innsmurt i babyolje - er det som gjerne møter deg ved Brun og Blids solsentre. Modellenes brunfarge er muligens beundringsverdig, men målet er selvsagt å få deg til å kaste penger på en solseng.

Hvert år siden 2010 har Brun og Blid arrangert en omstridt konkurranse for å avgjøre hvem som får æren av å pryde plakatene, og være selskapets ansikt utad.

Ofte tildeles vinnertittelen godt trente og solbrune mennesker, noe som har sørget for at konkurransen to ganger er blitt nominert til «Årets gullbarbie» - en smått uheldig pris til den reklame- og medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst.

Neste års plakat kan imidlertid brått få en litt annerledes «posterboy» enn foregående år.

INSPIRERT AV KOMPIS: Remy Berland forteller at han ble inspirert til å melde seg på da en kamerat ikke ønsket å kle av seg på stranda. Foto: Privat
INSPIRERT AV KOMPIS: Remy Berland forteller at han ble inspirert til å melde seg på da en kamerat ikke ønsket å kle av seg på stranda. Foto: Privat Vis mer

Vil bekjempe kroppspress

20 år gamle Remy Berland er nemlig blant dem som har meldt seg på konkurransen, og leder i skrivende stund med 5941 stemmer på solariekjedens nettsider. Kandidaten bak ham har «bare» 380 stemmer, noe som betyr at 20-åringen med all sannsynlighet kommer videre til neste runde.

Det spesielle med akkurat Berland, som er blitt omtalt i flere norske medier de siste dagene, er at han altså ikke ser ut som en typisk Brun og Blid-modell. Han veier rundt 100 kilo, studerer spesialpedagogikk og har et stort ønske om å bekjempe kroppspress.

- Det var en kompis av meg som sleit med å ta av seg T-skjorta på stranda, fordi han følte seg ukomfortabel. Da bestemte jeg meg for at jeg ville gjøre noe med det, sier 20-åringen til Se og Hør.

Konkurransen skal først avgjøres i juni, men om man skal spå utfallet basert på stemmer alene, vinner han med overveiende sannsynlighet. Da vil hans kropp trolig pryde samtlige Brun og blid-filialer i hele Norge.

- Var ikke komfortabel

Selv om 20-åringen ønsker å utfordre Brun og Blids modellstandard, ligger det også en personlig årsak bak hvorfor han vil gå fram som et godt eksempel.

VERDENS KULESTE 80-ÅRING?: Kinesiske Wang Deshun er 80 år gammel. Det stopper ham ikke i å være catwalk-modell. Han begynte å trene da han var femti, og nå forteller han at kroppen hans tiltrekker ham mye oppmerksomhet. Han er klar på at alder er ingen hindring. Deshun er allerede klar for catwalken på Milan Fashion Week i 2017. Video: CNN Vis mer

- For fire-fem år siden var jeg veldig tynn. Jeg var ikke komfortabel med det i det hele tatt. Da jeg begynte på videregående, flyttet jeg for meg selv, og det første året fikk jeg kyssesyke. Da la jeg på meg rundt 50 kilo, fordi jeg hovedsakelig spiste pizza og annen mat bestilt på døra, forteller han, og fortsetter:

- På det meste veide jeg rundt 124 kilo, og var fortsatt veldig usikker. Jeg prøvde å trene, men det ble med at jeg trente intenst hver dag i to uker og la det fra meg igjen. Vekta holdt seg fortsatt oppe, forteller han.

Da muligheten om å løpe et halvmaraton i Sandnes bød seg i sommer, bestemte han seg for at det var noe han skulle gjennomføre. Han begynte å løpe, og gikk sakte, men sikkert, ned i vekt. Løpet fullførte han, til stor mestringsfølelse.

- Jeg gjorde det for min egen del, og beviste at man kan løpe selv om man har litt fett her og der. Nå er jeg veldig komfortabel med kroppen min, og har ikke noe problemer med å vise den fram på stranda eller på internett. Jeg vil at andre skal kunne føle det samme, forteller han.

Haugevis av tilbakemeldinger

Det er tydelig at budskapet hans har truffet mange. Ikke bare er saken omtalt av noen av landets største mediehus, men han har også fått mye støtte i sosiale medier. Han mottar også respons direkte fra folk som ser opp til ham.

- Telefonen ringer og durer hele tida. Noen vil på date, noen vil snakke i telefonen, noen vil ta en kaffe. Noen vil bare si takk, mens andre ber om råd. En 14 år gammel gutt med anoreksi har ringt meg to ganger og spurt om hvordan han skal klare å takle kroppen sin bedre. Det var først veldig skummelt, men jeg er glad for at jeg prater med dem, sier han.

HAUGEVIS MED TILBAKEMELDINGER: Berland har fått både positive og negative tilbakemeldinger på deltakelsen i konkurransen. Foto: Privat
HAUGEVIS MED TILBAKEMELDINGER: Berland har fått både positive og negative tilbakemeldinger på deltakelsen i konkurransen. Foto: Privat Vis mer

Selv om tilbakemeldingene i hovedsak har vært positive, legger han ikke skjul på at han også har fått en rekke stygge henvendelser. Han hevder at folk har ringt ham og sagt at: «Han bør passe seg for hvor han går», mens andre har kommet med slengbemerkninger om kroppen hans.

- 20 mennesker kan ringe meg på rad med sånne ting, men så lenge jeg bare får én melding fra noen som sier at dette har hjulpet dem, er det verdt det for meg, sier han.

Dersom han skulle stikke av med seieren, har han bestemt seg for å donere halvparten av pengepremien man også får - rundt en halv million kroner - til en veldedig organisasjon som jobber med ungdom og psykisk helse.

- Jeg vil også engasjere meg i organisasjonen jeg kommer til å donere pengene til. I tillegg jobber jeg i barnehage og skal bli spesialpedagog, så jeg håper å kunne lære unge at man må akseptere seg selv.

Se dette innlegget på Instagram

Kommer aldri hjem igjen

Et innlegg delt av @ remyberland_

Brun og blid: - Bidrar ikke til kroppspress

20-åringen meldte seg på fordi han ønsket å ta et oppgjør med kroppspresset unge i dagen samfunn kan føle på. Han ville vise at man ikke trenger å være redd for å kaste skjorta, selv om man veier mer en modellene man tradisjonelt sett eksponeres for.

De åtte tidligere vinnerne av Brun og Blids konkurranse er alle tynne og trente. Likevel mener Thorbjørn Frantzen, daglig leder og eier av solariekjeden, at det er det norske folk selv som bidrar til kroppspress - ikke selskapet hans.

- Vi gjør det totalt motsatte. Her kan hvem som helst melde seg på. De eneste vi ekskluderer er personer under 18 år, som er omtrent 20 prosent av befolkningen. Det betyr at 80 prosent av alle nordmenn kan være med, dersom man sitter inne med en modelldrøm, sier han til Se og Hør, og fortsetter:

- Tidligere har vi hatt gravide i semifinalen og en mann i 40-åra i finalen. Absolutt alle som vil kan være med. Likevel er det nordmenn som velger å stemme fram disse menneskene hvert år, og man ser jo tydelig hva de ønsker seg, forteller han.

Saken fortsetter under.

UNG DEBUTANT: Victoria og David Beckhams sønn, Romeo, debuterte som modell i en kampanje for Burberry sammen med Edie Campbell og Cara Delevingne. Video: Burberry Vis mer Vis mer

Frantzen mener det er overveiende sannsynlig at Remy kommer videre til semifinalen, der 20 kandidater skal bli til ti. Det er hele tida det norske folks stemmer som avgjør hvem som kommer videre og til slutt vinner.

- Selvfølgelig er det ikke bra at kroppspress eksisterer blant unge, og de som vil stemme på Remy, må gjerne gjøre det. Vi håper vi får flere sånne kandidater i framtida. Det eneste jeg reagerer på, er at han ikke er seriøs med å ville bli modell. Det er mange av de andre finalistene, sier han, og legger til at alle de tidligere vinnerne av konkurransen har fått andre modelloppdrag i ettertid.

- Han er seriøs når det kommer til å få oppmerksomhet, men jeg tror ikke han vil bli modell. Det vil samtlige av de andre, sier Frantzen.

LES OGSÅ: Beskyldes for å ha redigert datteren tynnere

EGEN BARBIE: Supermodellen Ashley Graham ble hedret med egen Barbie-dokke under Glamour's Women of the Year Awards i Los Angeles. Video: Addition Elle / Ashley Graham / Instagram Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer