Vixen Blog Awards:

Tatt i bloggjuks før prisutdeling

- Ting kan gå rimelig fort i en hverdag med to unger.

BLIR IKKE DISKVALIFISERT: Caroline Berg Eriksen og Marna Haugen har begge brutt med reglene Vixen-juryen har lagt til grunn. De får likevel være med i konkurransen. Foto: NTB Scanpix, Andreas Fadum
BLIR IKKE DISKVALIFISERT: Caroline Berg Eriksen og Marna Haugen har begge brutt med reglene Vixen-juryen har lagt til grunn. De får likevel være med i konkurransen. Foto: NTB Scanpix, Andreas Fadum Vis mer
Publisert

I kveld arrangerer motemagasinet Vixen sin årlige prisutdeling for norske bloggere, Vixen Blog Awards, der priser skal deles ut i ulike kategorier.

I fjor skapte utdelingen store overskrifter da flere av landets største bloggprofiler ble strøket fra nominasjonslista. Dette som følge av slurv med merking av annonser og opphavsrett på bilder.

Til tross for at juryen har skjerpet kravene, har det ikke gått helt smertefritt i år heller.

Oppfyller ikke kriteriene

I forrige uke hevdet nemlig flere av jurymedlemmene overfor Dagbladet at regelverket i år er strengere enn noen gang. Juryen har derfor ikke sett det nødvendig å diskvalifisere like mange på forhånd som i fjor, og hevder dette skyldes at de fleste bloggerne i dag følger reglene.

Nå kan det imidlertid virke som om noen av de mest populære kandidatene - deriblant Caroline Berg Eriksen og Marna Haugen (også kjent som henholdsvis «Fotballfrue» og «Komikerfrue»), likevel har brutt med reglene om annonsemerking.

Dagbladet har dokumentasjon som viser at flere av bloggerne har droppet merking av egne innlegg i sosiale medier.

For å bli nominert til Vixen Blog Awards må sponsede produkter i et blogginnlegg også merkes i sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram - ifølge kravene.

Strenge krav

På tross av manglende merking, hentet Caroline Berg Eriksen hjem en pris under Vixen Blog Awards i fjor.

Den gang forsvarte jurymedlem Hans-Petter Nygård-Hansen prisen med at Berg Eriksen seinere hadde innrettet seg etter regelverket.

VANT PRIS: Caroline Berg Eriksen og ektemannen under Vixen Blog Awards i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VANT PRIS: Caroline Berg Eriksen og ektemannen under Vixen Blog Awards i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

På nettsida til Nygård-Hansen framkommer reglene tydelig for blogg-utdelinga.

«Skjult reklame: Er kommersielt innhold tydelig merket? Ikke bare på bloggen, men i sosiale medier? Brudd på markedsføringsloven medfører diskvalifikasjon», heter det i teksten.

Men flere av de nominerte har altså brutt med reglene juryen har lagt til grunn - igjen:

Eksempler på Caroline Berg Eriksen:

  • Et 17. mai-innlegg på bloggen ble merket med «lånt servise» og «sponsede blomster», men promotering av samme innlegg på Instagram eller Facebook ble ikke merket på samme måte.
  • Berg Eriksen merket «gravidoppdatering: uke 24» på bloggen med «sponset treningstøy», men har ikke merket promotering av samme innlegg på Instagram.
  • Innlegget «busy bee» ble merket som sponset på bloggen, men ikke på Facebook. I promotering av egne sko på Instagram, har Berg Eriksen i dette innlegget også unnlatt å omtale det som annonse. I et innlegg på bloggen hvor kjolene er sponset, er det ikke opplyst om det samme i promotering på Facebook. Også på Twitter finnes det en rekke eksempler på sponsede innlegg som står uten merking av annonser.

Til Dagbladet forteller Berg Eriksen at hun ikke ønsker å gjøre feil, og hun alltid publiserer blogginnlegg med argusøyne.

- Hvis man skal gå i sømmene på den måten, så har jeg ikke vært klar over det som er nevnt. Hvis jeg hadde vært det, så ville jeg merket tydelig, sier hun.

Eksempler på Marna Haugen:

  • Et innlegg om ansiktsmasker fra May Beauty er ikke merket med annonse på selve bloggen, men er derimot merket på Facebook.
  • Haugen har også reklamert for potetgull på Instagram. Bare to uker etterpå ble samme annonsering produktplassert på bloggen, uten merking.

Marna Haugen sier til Dagbladet at hun er overrasket over at ingen av lesere hennes har kommentert dette før, og kaller det hele for «en glipp»

- Det er jo ingen grunn til å lure seg unna slike ting, det ville jeg aldri gjort. Selv er jeg faktisk overrasket over hvor flink jeg har vært! Ting kan gå rimelig fort i en hverdag med to unger. Jeg fokuserer ikke på at jeg en sjelden gang har har glemt å merke, men heller alle de andre gangene jeg har husket det, sier hun.

NY SESONG: For sjette gang skal et knippe bloggere vise fram livene sine i TV 2-programmet «Bloggerne». Denne gangen byr programmet på Marna Haugen, Ørjan Burøe, Anna Rasmussen, Kristine Ullebø, Anniken Jørgensen, John Arne Riise, Louise Angelica Riise, Tonje Blomseth og Anne Brith Davidsen. Video: TV 2 Vis mer

Derfor blir de ikke diskvalifisert

Dagbladet har presentert innleggene for jurymedlem Hans Petter Nygård Hansen, som klart bryter med hans egne ord.

Han uttrykker at det ikke er problematisk for juryen å diskvalifisere bloggere fra kåringen i siste øyeblikk, dersom alvorlige brudd på reglementet ble oppdaget.

Jurymedlemmet mener imidlertid at han ikke ser Dagbladets eksempler på regelbrudd som alvorlige nok.

- Det er ingen tvil om at dette til en viss grad strider mot reglene. Men her må vi spørre oss selv: Hvor mange ganger har ikke disse jentene blogget, twitret og instagrammet i løpet av et år?

- Så om noe ikke er tydelig merket, er det nok heller en ubevisst handling. Vi lar tvilen komme dem til gode, konkluderer Nygård Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer