Pernille Rygg:

- Tar på helsa noe innmari

Kreftsyke Christine Kohts kone Pernille Rygg ble selv alvorlig syk i fjor - med blodforgiftning.

I TYKT OG TYNT: I fjor ble Pernille Rygg akutt syk - og lagt inn på Rikshospitalet i Oslo. Nå forteller hun om sykdommen - som inntraff samtidig som kona Christine Koht fikk intensivbehandling for kreft. Foto: Vegard Grøtt / NTB
I TYKT OG TYNT: I fjor ble Pernille Rygg akutt syk - og lagt inn på Rikshospitalet i Oslo. Nå forteller hun om sykdommen - som inntraff samtidig som kona Christine Koht fikk intensivbehandling for kreft. Foto: Vegard Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For snart ett år siden ble det kjent at kreftsyke Christine Kohts (53) kone, Pernille Rygg (57), hadde blitt alvorlig syk og innlagt på Rikshospitalet.

57-åringen ble akutt syk under et besøk hos kona på Sunnaas sykehus, og årsaken var en sterk immunreaksjon på grunn av en farlig bakterie som ga henne nyresvikt, skrev Christine Koht på Facebook i desember i fjor.

Siden den gang har det vært nokså stille fra Pernille Rygg om sykeleiet som fant sted i fjor, men nå forteller hun mer om den tøffe tida i et intervju med magasinet Psykisk Helse.

- SKAMMET MEG: Christine Koht besøker Lindmo etter bokbomba. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Samtidig som kona Christine Koht fikk intensivbehandling for kreft, ble hun selv livstruende syk.

- Jeg ble veldig syk selv for snart ett år siden. Det er jo ikke på grunn av at Christine var syk. Men legene var ikke i tvil om at det ble så farlig fordi jeg var så sliten, sier Rygg åpenhjertig i intervjuet.

VG omtalte saken først.

Blodforgiftning

Pernille Rygg sier at den akutte sykdommen skyldtes en infeksjon som utviklet seg til blodforgiftning, deretter til en voldsom immunreaksjon hvor hun fikk små blodpropper.

57-åringen sier også at det kan tære kraftig på helsa å være pårørende til syke mennesker over lang tid.

HOS LINDMO: Ekteparet fortalte åpenhjertig om livets utfordringer hos Anne Lindmo tidligere i høst. Foto: Julie Naglestad / NRK
HOS LINDMO: Ekteparet fortalte åpenhjertig om livets utfordringer hos Anne Lindmo tidligere i høst. Foto: Julie Naglestad / NRK Vis mer

- Det tar på helsa noe innmari. Når det gjelder rus­avhengigheten, så opererer man med begrepet «medavhengig». Jeg ble sjokkert over hvor syk man kan bli som medavhengig, sier Rygg til magasinet.

Tidligere i år ga Christine Koht ut boka «Kohts bok» sammen med journalist Joachim Førsund. I den kom det fram at Koht i mange år sleit med kokainavhengighet. Også i denne perioden sto Rygg ved sin kones side - noe hun i intervjuet innrømmer var svært tøft.

I dag er Rygg frisk etter at den akutte sykdommen rammet henne.

Åpenhet

Mens Christine Koht har valgt åpenhet som mantra helt siden hun i januar 2019 fikk påvist en alvorlig kreftdiagnose, har kona Pernille Rygg ikke snakket offentlig om sin sykdom - før nå.

Det var Koht selv som på Facebook i desember i fjor skrev at kona var blitt lagt inn på sykehus.

- Min elskede Pernille som har vært så trygg og sterk, så kjærlig, og besøkt meg to ganger hver dag dette året, ligger nå på Rikshospitalet og er alvorlig syk, skrev komikeren den gang.

RØRENDE TALE: Kirsten Koht tok imot prisen «årets forbilde» på vegne av datteren Christine Koht, under Se og Hørs kjendisgalla. Hun holdt en rørende takketale om datterens sykdom. Video: Bjørn Lindgren Vis mer

Koht skrev at de første symptomene startet da kona var på besøk hos henne på Sunnaas.

- På ett sekund, for tre uker siden, ble hun en helt annen. Ble iskald i kroppen og sinnssykt trøtt. Det skjedde her på besøk på Sunnaas, for vi skulle, for første gang på ett år, få sove i samme rom og få være sammen mer enn to timer, skrev Christine Koht, og fortsatte:

- Hun er så svak og sliten av å ha nyresvikt med dialyse, at hun nesten ikke greier å snakke i telefonen. Så nå må jeg hente all den styrke jeg greier, for det er så tomt og ensomt uten verdens nydeligste Pernille.

Innlagt igjen

Christine Koht har hele veien delt flittige oppdateringer om kreftsykdommen med offentligheten. Søndag la hun ut en oppdatering på Facebook, der det kom fram at hun nok en gang hadde blitt innlagt på Tønsberg sykehus.

- Ble kjempesyk i går med over 40 i feber, og nektet å dra på sykehus. Men jeg merker jo at det er en ny dritt-infeksjon på vei. Så nå i kveld sa Pernille strengt: «Nå kjører jeg deg til akutten og du må legges inn nå», skrev hun i innlegget.

Videre forklarte Koht at hun har tatt totalt 15 coronatester, og at hun er i ferd med å ta nummer 16. Hun påpekte at alle prøvene er negative, og at hun aller helst bare vil hjem.

- For nå orker jeg ikke mer juling. Men syk er syk. Æsj. Men jeg MÅ huske på å være stolt av at jeg og Pernille aldri gir opp, og at oppi all sykdom er det alltid noe å le av. Selv om jeg ligger for døden kommer jeg til å le, avsluttet hun.

LES OGSÅ: Mario Riera deler oppdatering fra sykehuset

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer