Karl Lagerfeld:

Tar mysterium med seg i graven

Ble han egentlig 85 år gammel?

FORVIRRING: Karl Lagerfeld døde på tirsdag, og ble muligens 85 år gammel. Det er nemlig hevdet at han er født i flere forskjellige år på 1930-tallet, og han har selv vært sprikende i sin forklaring. Her med filmstjernen Keira Knightley i 2010. Foto: NTB scanpix
FORVIRRING: Karl Lagerfeld døde på tirsdag, og ble muligens 85 år gammel. Det er nemlig hevdet at han er født i flere forskjellige år på 1930-tallet, og han har selv vært sprikende i sin forklaring. Her med filmstjernen Keira Knightley i 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tirsdag kom nyheten om at motebransjens yppersteprest Karl Lagerfeld hadde avgått ved døden på et sykehus i Paris. Han ble innlagt mandag, og døde tidlig på tirsdag, bekrefter Chanel - motehuset han ledet med jernhånd i over 30 år.

Det er altså bekreftet at Lagerfeld nå er død, men det har oppstått full forvirring om hvor gammel han faktisk ble. Mens enkelte kilder skriver at designeren ble 85 år gammel, og ergo da er født i 1933, hevder andre kilder at han er født i alt fra 1935 til 1938.

Å finne ut av hvor gammel et av verdens mest omtalte og kjente mennesker faktisk ble burde være en enkel sak, men opp gjennom åra har designeren selv vært sprikende i sine svar om alderen. Ble han 85, 83 eller 80 år gammel?

Full forvirring

AP skriver følgende om mysteriet tirsdag:

«Han var rundt 85 år gammel. Så gåteomspunnet var han, at selv alderen hans fortsatt er et mysterium etter flere tiår - med rapporter om at han er født i alt fra 1933 til 1938».

Lagerfelds assistent sier til nyhetsbyrået at de fortsatt ikke aner sannheten, fordi designeren selv likte å være litt mystisk. «Det var en del av den han var».

DØD: Karl Lagerfeld, her fotografert i 1964, er død. Det bekrefter Chanel selv tirsdag ettermiddag. Hvor gammel han ble, er derimot fortsatt et mysterium. Foto: NTB scanpix
DØD: Karl Lagerfeld, her fotografert i 1964, er død. Det bekrefter Chanel selv tirsdag ettermiddag. Hvor gammel han ble, er derimot fortsatt et mysterium. Foto: NTB scanpix Vis mer

Flere publikasjoner, deriblant The Huffington Post og The Telegraph, har opp gjennom åra skrevet om den fascinerende gåten rundt hvor gammel den tyskfødte designeren faktisk var.

Det er én ting at han selv har vært sprikende i sine uttalelser om fødselsåret sitt, men at han i 2008 feiret sin 70-årsdag, og fulgte opp med å feire sin 79-årsdag i 2012 - altså bare fire år etter - har forbauset mange.

MYSTISK: Karl Lagerfeld hevder selv å være født i 1935, mens det i biografier står 1933. Talspersonene hans har hevdet 1938 som hans fødselsår tidligere. Hvor gammel ble egentlig legenden? Her fotografert i 1983 etter Chanel-visning. Foto: NTB scanpix
MYSTISK: Karl Lagerfeld hevder selv å være født i 1935, mens det i biografier står 1933. Talspersonene hans har hevdet 1938 som hans fødselsår tidligere. Hvor gammel ble egentlig legenden? Her fotografert i 1983 etter Chanel-visning. Foto: NTB scanpix Vis mer

På Wikipedia og andre biografisider står det oppført at han er født i 1933. Det er ofte gjennomgående på slike sider, uten at de nødvendigvis har oppført noe referanse for akkurat det.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

En av hans talspersoner har tidligere, overfor The Telegraph, hevdet at designeren faktisk ble født i 1938 - som gjør ham betraktelig mye yngre enn det medier melder om på dødsdagen nå. Hadde det bare vært sånn at man måtte forholde seg til to forskjellige år, kunne det kanskje vært enklere å regne seg fram til sannheten.

At Lagerfeld i 2013 sto fram i et intervju med Paris Match og hevdet at han faktisk var født i 1935, sørget atter en gang for full forvirring.

IKON: Karl Lagerfeld, her fotografert med Vogue-nestor Anna Wintour, døde tidlig tirsdag. Han ble muligens 85 år gammel. Foto: NTB scanpix
IKON: Karl Lagerfeld, her fotografert med Vogue-nestor Anna Wintour, døde tidlig tirsdag. Han ble muligens 85 år gammel. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Journalister og biografiforfattere leter fortsatt etter den ekte bursdagen din. Hjelp oss, er du født i 1933 eller 1938?, spurte journalisten den berømte designeren.

Da svarte Karl Lagerfeld følgende:

- I midten. Jeg er født i 1935. Min mor endret datoen på attesten. Det var enklere å skrive tre eller åtte. Jeg lærte det etter at hun døde, og jeg aner ikke hvorfor hun gjorde det, fortalte han, uten at det egentlig oppklarte stort.

Hylles

Uavhengig av hvor gammel Lagerfeld faktisk ble, så er det vanskelig å så tvil om at han var en gammel mann. Ifølge moteekspert og redaktør i Melk og honning, Ida Elise Eide Einarsdottir, har det gått rykter om at helsetilstanden hans har skrantet i det siste.

- Karl Lagerfeld var verdens kanskje mest ikoniske og profilerte designer. Han etterlater seg en arv som få andre er forunt som sjefdesigner ved både Chanel, Fendi og sitt selvtitulerte merke Karl Lagerfeld, sier hun, og fortsetter:

- Det har lenge vært spekulert om Lagerfelds skrantende helse - spesielt etter at han uteble fra Chanel haute couture-visningen for første gang under couture-uka i Paris tidligere i år. Med Lagerfelds død er et ikon og en av verdens største moteskapere borte, sier hun i en kommentar til Se og Hør.

Dødsårsaken til Lagerfeld er foreløpig ikke kjent.

Etter at dødsbudskapet ble kjent, har reaksjoner og hyllester også begynt å spre seg i sosiale medier. Hollywood-stjernen Diane Kruger (42) skriver følgende i et innlegg på Instagram:

- Karl ... Jeg kan ikke fortelle deg hvor mye du betydde for meg og hvor mye jeg vil save deg. Jeg vil aldri glemme din godhet mot meg, din latter, din fantasi. Jeg dro til Frankrike for å møte deg denne uken og introdusere deg for datteren min ... Hjertet mitt er knust fordi jeg kom for sent. Hvil i fred, jeg tilber deg.

Kruger fikk som kjent sitt første barn, en liten jente, sammen med skuespiller Norman Reedus for få måneder siden.

Også designer Victoria Beckham (44) minnes den ikoniske moteskaperen i et innlegg på Instagram.

- Så utrolig sørgelig å høre dette. Karl var et geni, og var alltid så snill og sjenerøs mot meg - både personlig og profesjonelt.

«It»-jente, moteskribent og designer Alexa Chung deler også varme minner om moteikonet på Instagram

- Hvil i fred, Karl. Jeg husker at jeg var så redd for å skulle intervjue deg, men du var utrolig vittig og sjenerøs. Takk for at du inviterte meg med på noen av de mest glamorøse opplevelsene i livet mitt, det var en ære å kjenne deg. Og ja, takk for tørrsjampo-tipset, jeg vil for alltid tenke på deg når jeg pudrer parykken min.

Her hjemme i Norge har blant andre Elle-redaktør Signy Fardal lagt ut bilde sammen med moteikonet. Hun kaller dette en trist dag for moteverden.

Lagerfeld giftet seg aldri og fikk heller ingen barn. Han etterlater seg derimot katten Choupette, som kan sies å være en av verdens mest berømte puser.

LES OGSÅ: - Willow Smith og Karl Lagerfeld avslørte sin store nyhet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer