Grunde Myhrer:

Tar et knallhardt oppgjør med juledrikking

Den populære TV-profilen fyrer løs.

SKRIVER ÅPENT: Grunde Myhrer vil ikke at barna skal ha det vondt i julen, og ber foreldre tenke over hvor mye alkohol de konsumerer i julen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
SKRIVER ÅPENT: Grunde Myhrer vil ikke at barna skal ha det vondt i julen, og ber foreldre tenke over hvor mye alkohol de konsumerer i julen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer
Publisert

Det er en stund siden vi hørte noe sist fra Grunde Myhrer (22), Oslo-mannen som i både «Paradise Hotel» og «Skal vi danse» imponerte det norske folk med både humor og rytmiske ferdigheter.

Til våren blir han å se i TV3-suksessen «Camp Kulinaris» sammen med en rekke andre kjente fjes, men før den tid har han tatt seg tid til å prate om en av sine største hjertesaker.

ALLTID EDRU: En av årets «Paradise Hotel»-deltagere, Grunde Myhre, forteller om hvorfor han holder seg unna alkohol, også inne på hotellet. Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Grunde er nemlig avholds, og har vært det hele livet. Du skulle kanskje ikke tro det om du så ham på fest. Realitydeltakeren er ikke fremmed for å danse på bordet, eller å være like høyt oppe på stemningsbarometeret - om ikke høyere - som alle andre. Han har selv ikke noe problem med at andre rundt ham konsumerer alkohol, men én ting brenner han spesielt for:

At barn skal få en julefeiring uten alkohol.

- De gruer seg

Tall fra Helsedirektoratet i 2014 viste at opptil 150 000 barn rundt om i det ganske land lever med foreldre som drikker for mye alkohol i julen. Mange av dem gruer seg til høytiden, fordi enkelte voksne ikke kjenner sine begrensninger når det kommer til juleølet og akevitten.

Grunde vil ikke at det skal være slik. I en kronikk på TV2.no skriver han åpent om hva man mener bør gjøres:

«De gruer seg fordi det er den høytiden i året hvor det drikkes mest alkohol. De gruer seg til å se mamma og pappa, eller kanskje bestemor, påvirket av alkohol. De gruer seg til å se at de som står dem nærmest endrer seg til noen de ikke kjenner igjen. De blir redde, og sitter igjen med minner, av noe som kanskje skulle vært den beste tiden i året, som ikke er fylt med latter og glede, men heller med sorg og redsel», skriver han åpent.

DANSER: Grunde Myhrer gjorde god figur i «Skal vi danse» 2017, sammen med dansepartner Ewa Trela. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
DANSER: Grunde Myhrer gjorde god figur i «Skal vi danse» 2017, sammen med dansepartner Ewa Trela. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

Han understreker i teksten at han ikke mener at all alkohol nødvendigvis skal kuttes ut, men mener at man bør tenke ekstra på hvor mye man faktisk drikker. Realitydeltakeren, som for øvrig jobber med et foredrag han har valgt å kalle «Ung og edru» i disse dager, avslutter kronikken med følgende konklusjon:

«Statistikken lyver ikke og barn lyver ikke. De er vel kanskje de ærligste menneskene vi har. Og uansett mener jeg det er på sin plass at noen står opp for dem og sier at nok er nok. For noen barn ønsker seg en litt annen «hvit» jul».

LEKEN: Grunde Myhrer, kjent fra «Skal vi danse» og «Paradise Hotel», har funnet en måte å kombinere de to realityseriene på. Det skjer med låta «Starboy». Video: TV 3, Viaplay / Ruben Pedersen, Aller Media Vis mer

Derfor er han avholds

For å snakke om den treffende teksten, som mange har rukket å hylle i sosiale medier allerede, var han også på plass da «God morgen Norge» gikk på lufta fredag morgen.

Sammen med TV-profil Christer Falck, som også er avholds, snakket han om hvorfor han har tatt valget om å holde seg unna alkohol.

- Det var først og fremst på grunn av idrett at jeg valgte bort alkoholen, for å ha et fortrinn. Jeg har også fokusert på helse. Alkohol er såpass skadelig at jeg har valgt å velge det bort. Jeg tenker at jeg klarer meg helt fint uten, jeg er ikke helt A4 og klarer å danse på bordet uten, flirer han i frokostprogrammet.

SATSER: Grunde Myhrer har i mange år drevet med svømming. Idretten har vært en medvirkende grunn til at han har holdt seg unna alkohol. Foto: Kine Falch
SATSER: Grunde Myhrer har i mange år drevet med svømming. Idretten har vært en medvirkende grunn til at han har holdt seg unna alkohol. Foto: Kine Falch Vis mer

Likevel er han klar på at drikkepress fortsatt eksisterer der ute, noe han i ungdomsårene også har kjent på selv. Han mener likevel det er mulig å være med på byen selv om man ikke drikker, spesielt siden man i Norge har en kultur for vorspiel og byturer.

- For meg er det helt naturlig. Når klokka begynner å bli to, merker du en forskjell på folk, men det skal ikke være noe rart med å dra ut. Det er som i studietiden; om du ikke drikker i fadderuka, går du glipp av de sosiale relasjonene som bygges da, og det er trist, understreker han.

GOD STEMNING: Skal vi danse-deltager Grunde Myhrer skryter av konkurrent Trude Drevlands hofter på dansegulvet. Video: Julie Solberg. Vis mer

Youtube-prosjekt

Det er kanskje ikke så rart at det er en stund siden vi sist så Grunde på skjermen. Han har nemlig brukt mye tid det siste året på sin Youtube-kanal, der han tidvis legger ut videoer som gir et innblikk i livet hans.

Kanalen følges nå av 4800 mennesker, og 22-åringen har store planer om å få det tallet til å vokse i fremtiden. I starten gikk det derimot trått for realityprofilen. Han har tidligere fortalt til Se og Hør at responsen ikke var helt som forventet.

- Jeg har ikke fått den beste responsen frem til nå, men jeg håper at folk har lyst til å følge mer med videre.

22-åringen deler stort sett vidt og bredt fra alle aspekter av livet sitt i sosiale medier. Han har likevel valgt å stenge slusene helt når det kommer til ett spesielt tema, nemlig kjærlighetslivet.

Under Grundes deltakelse på «Skal vi danse» florerte ryktene om at han hadde kjæreste, og realityprofilen så seg til slutt nødt til å bekrefte at han ikke lenger var singel. I semifinalen fulgte han opp, og viste for første gang fram den heldige jenta, som heter Vilde Bjørnsen.

Siden den gang har Grunde valgt å gå tilbake til gamle vaner igjen, og holder igjen kortene tett til brystet. I et tidligere intervju med Se og Hør har han uttalt seg om bakgrunnen for at han og kjæresten holder forholdet så privat.

- Jeg tenker at hun skal få ha sitt privatliv. Og når tiden er riktig, så får tiden heller komme da.

LES OGSÅ: - Jeg gir ikke etter for press

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer