Gunhild Stordalen:

Tar del i ramadan

41-åringen skriver på sosiale medier at hun faster fra soloppgang til solnedgang.

FASTER: Gunhild Stordalen mener at periodisk fasting har flere helsefordeler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FASTER: Gunhild Stordalen mener at periodisk fasting har flere helsefordeler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager foregår ramadan, som er den niende måneden i den islamske kalender og islams fastemåned. Denne måneden blir faste praktisert fra soloppgang til solnedgang av troende muslimer. Det gjør de for å blant annet understreke betydningen av fellesskap og solidaritet, og tålmodighet og selvbeherskelse.

De troende oppfordres til å strebe etter det gode, avstå fra all strid og ufred og konsentrere seg om åndelig fordypelse.

Ifølge SNL er fasten, eller sawm på arabisk, en av islams fem søyler og en religiøs plikt. Fasten innebærer at man gir avkall på mat og drikke fra daggry til solnedgang etter maghrib-bønnen.

Frivillig faste

En som nå har kastet seg på fasten er klimaforkjemper, lege og EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (41). I et innlegg på Instagram utdyper 41-åringen beslutningen sin:

«Klar for iftar (kveldsmåltidet som bryter den daglige ramadan ved solnedgang) etter min første frivillige dag uten mat. Takk til vennene mine for utfordringen - for en positiv opplevelse», skriver Stordalen.

Videre mener hun at periodisk faste ikke er så vanskelig, og påpeker at både dyre- og markedsundersøkelser har vist en rekke positive effekter på kropp og hjerne. Dette mener hun innebærer alt fra å forbedre metabolismen og senke blodsukkeret, til redusert betennelse og forbedret hjernefunksjon.

«Til min overraskelse følte jeg meg mindre sulten i løpet av dagen enn forventet. For det andre: omhyggelig spising. Iftar starter med noen få småbiter (noen dadler og litt vann), deretter en bønn (hvor jeg gjorde meditasjonen min) og til slutt, et deilig sunt pakistansk måltid (takk til Usmans mamma). Til slutt, mat er dyrebart, så ingen matavfall. Med andre ord har jeg så mye å lære av dette», fortsetter hun.

Ifølge Helse-Norge er det symptomer du bør være spesielt oppmerksom på under fasten. Dette involverer blant annet lavt blodtrykk som kan komme av uregelmessige måltider, for lite væske og salt. Lavt inntak av væske og salter kan også føre til dehydrering og kan oppleves som kvalme, svimmelhet og vansker med å konsentrere seg.

Fastingen kan også øke sjansen for nyrestein hvis du får i deg for lite væske. Forstoppelse, dårlig søvn og hodepine er også noe man kan oppleve under fasten.

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med Stordalen via hennes management til denne saken. De har ikke besvart våre henvendelser.

ÅPENHJERTIG: I et av sine siste intervjuer før nyheten om bruddet ble kjent, forteller Gunhild Stordalen åpenhjertig om støtten hun har fått av Petter Stordalen gjennom sykdommen. Video: TV Norge. Vis mer

- Har fått en ny sjanse

Nylig lettet 41-åringen på sløret om sin nye hverdag etter sjokkbruddet med Petter Stordalen (57) i fjor. Til Hjemmet fortalte Stordalen at hun er lykkelig, selv uten en partner ved sin side.

- Jeg bor alene og våkner opp lykkelig hver dag fordi jeg ikke lenger må ta transplantasjons-medisiner. Jeg føler at jeg har fått en ny sjanse, og kjenner at kroppen har det bra, sa hun til ukebladet.

Videre fortalte Gunhild at hun er innforstått med at livet er en gave man må utnytte hver dag. Det å ta vare på kroppen gjennom trening og meditasjon pekte hun på som deler av nøkkelen til en bedre hverdag.

41-åringen ble nemlig rammet av en infeksjon som satte henne ut over lengre tid, og førte henne inn og ut av sykehus i en periode. I august kom derimot gladnyheten om at hun var infeksjonsfri, og etter bruddet i november kunne hun stolt fortelle sine Instagram-følgere at hun kunne kutte ut de viktige medisinene hun hadde gått på i flere år.

- For hver dag jeg får uten smerter eller symptomer, er jeg takknemlig. Jeg tar ikke lenger en god helse for gitt. Jeg tar ikke livet for gitt, fortsatte hun.

- Mitt livs kjærlighet

Det var i november at Petter og Gunhild besluttet å offentliggjøre at de skulle flytte fra hverandre etter 14 år som par. De ville offentliggjøre det selv, for å forhindre rykter og spekulasjoner.

Videre uttalte Gunhild i pressemeldingen at hun og Petter hadde stått side om side i ekstreme opp- og nedturer, som gjør at de alltid vil ha et helt unikt forhold.

- Men vi har begge jobbprosjekter som har gjort at vi har sett mindre til hverandre. Vi har sammen funnet ut av vi ønsker tid til å gjøre det vi brenner for hver for oss. Vi er fortsatt hverandres beste venner og støttespillere, fortsatte Gunhild i pressemeldingen.

- Gunhild er mitt livs kjærlighet, og dette forandrer ikke mitt engasjement for henne eller hennes kampsaker. Vi kommer til å fortsette å støtte hverandre i alt framover også, la Petter Stordalen til.

VANSKELIG: Petter Stordalen forteller om den vanskelige økonomiske situasjonen selskapene hans er i på besøk hos Anne Lindmo. Video: NRK Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er ekspertene fortsatt målløse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer