Melina Johnsen:

Tannleger advarer: - Blir så provosert

Realityprofil Melina Johnsen får kritikk for å ha dratt til Tyrkia for å fikse på tennene sine.

FÅR TANNLEGEREFS: Melina Johnsen fikk filt ned sine egne tenner, for å sette på implantater. Her før inngrepet. Foto: Morten Eik / Se og Hør
FÅR TANNLEGEREFS: Melina Johnsen fikk filt ned sine egne tenner, for å sette på implantater. Her før inngrepet. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert

I forrige uke var realityprofil Melina Johnsen (24) i Tyrkia for å fikse på tennene sine, noe hun har dokumentert i sosiale medier.

Der har hun fått satt på såkalte «veneers» ved den omstridte klinikken Comfort Zone.

Det innebærer omfattende tannbehandling hvor tennene slipes ned til små stubber for å få satt på skallfasetter.

Både tannoperasjonen og ferieturen har skapt reaksjoner blant følgerne, blant annet spørsmål om hvorfor hun reiste til Tyrkia når myndighetene fraråder alle utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige.

Flere etterlyser også at 24-åringen forteller om risikoene ved behandlingen, og anklager henne for å være et dårlig forbilde overfor unge følgere som kan være lette å påvirke.

Melina Johnsen har fått forelagt kritikken av Dagbladet, men ønsker ikke å kommentere saken.

FÅR KRITIKK: Den danske influenseren Fie Laursen (23) la denne uka ut en oppsiktsvekkende video. Video: Foreign Fie / YouTube Vis mer

Kan få store konsekvenser

Dagbladet har vært i kontakt med flere eksperter på tannhelse, blant dem oralkirurg Shoresh Afnan. Han er opprørt over hvordan en influenser med så mange følgere kan glamorisere den typen inngrep hun har vært gjennom nå. Han påpeker riktignok at de ikke kan utelukke at det var en årsak til behandlingen, men også at det ikke kommer fram i hennes innlegg.

- Det er faktisk helt på kanten, jeg blir så provosert. Veldig mange unge følger henne. De vil tro at dette er fasiten.

ORAL KIRURG: Shoresh Afnan. Foto: Oris Dental
ORAL KIRURG: Shoresh Afnan. Foto: Oris Dental Vis mer

Han forteller også at det kom mange reaksjoner fra hans kolleger da de så innlegget. Ifølge Afnan er det mange ting som er feil.

- I en pandemi reiser hun til Tyrkia for å utføre en ikke nødvendig medisinsk behandling. Det er ikke greit. Det kommer ikke fram hvorfor de sliper på alle tennene. Det kan virke som om de sliper på helt friske tenner, og det kan få store konsekvenser i ettertid, som skeivt bitt, infeksjoner, tennene kan knekke, sier han, og fortsetter:

- Disse kronene, uansett hvor gode de er, klarer maks å holde i 15-20 år, og så må alle byttes. Dette er langt over streken etisk sett. Det er urovekkende at en som har så stor makt i sosiale medier, fremmer dette.

Slitt med spiseforstyrrelser

Forrige uke brøt Johnsen, som er tilbake igjen i Norge, tausheten i form av en uttalelse under Instagrams historiefunksjon.

KRITIKK: «Love Island»-finalist Thammy Dias har blitt kritisert etter å ha vist seg i offentligheten etter ferietur til Dubai. Video: Rød Løper Vis mer

Innledningsvis svarte hun på kritikken om Tyrkia-turen.

«Når det gjelder selve reisen til Tyrkia, har jeg gjentatte ganger tatt coronatester og tatt alle forholdsregler jeg kan ta, slik at jeg og de rundt meg skal være trygge», lød det fra realityprofilen.

Hun la til at dette ikke hadde vært en ferietur med festing, og at hun hadde holdt seg på hotellet, og brukt munnbind.

Videre påpekte Johnsen at hun satt i karantene og skulle teste seg ved slutten av karantenen. Deretter rettet hun fokuset mot tannoperasjonen.

«I en alder av 14 år og mange år framover var jeg dessverre veldig plaget med spiseforstyrrelser. Dette er noe som har resultert i hyppige plager, smerter og tannlegebesøk. Jeg har hatt store smerter grunnet mye syreskader på alle tenner. Jeg har rotfylt flere tenner og forsøkt å rette opp i mine tannplager her hjemme i Norge», skrev hun.

- Ordla meg dårlig

Johnsen påpekte at tannplagene hennes opp gjennom hadde vært tidkrevende, dyrt og psykisk utmattende. Hun skrev videre at hun hadde lest seg opp, forhørt seg med flere venner og bekjente, og at hun fikk anbefalt en klinikk i Tyrkia.

RESULTATET: Slik ser tennene til realityprofilen ut etter besøket hos tannlegen i Tyrkia. Foto: Melinajohnseen/Instagram
RESULTATET: Slik ser tennene til realityprofilen ut etter besøket hos tannlegen i Tyrkia. Foto: Melinajohnseen/Instagram Vis mer

«Her har jeg fikset på 24 tenner. Angående kommentarer på utseendet av tennene har jeg selv valgt hvordan jeg ønsket å ha resultatet. Dette er noe jeg har tenkt nøye gjennom, og er noe som var et ønskelig resultat for meg», skrev hun videre.

Under en livesending på Instagram i forrige uke sa Johnsen at inngrepet er noe hun anbefaler alle.

Denne uttalelsen angret hun imidlertid på.

«Jeg kan være enig i at jeg muligens hadde overtenning og ordla meg dårlig. Dette er ikke noe jeg anbefaler alle å gjøre. Hvis du aldri har tenkt noe negativt om tennene dine og ikke har hatt plager, ønsker jeg selvsagt ikke at dere skal begynne å tenke i andre baner», fortsatte hun.

SVARER: Melina Johnsen har delt en uttalelse hvor hun svarer på kritikken for reisen til Tyrkia og at hun har fikset tennene sine. Foto: Melinajohnseen/Instagram
SVARER: Melina Johnsen har delt en uttalelse hvor hun svarer på kritikken for reisen til Tyrkia og at hun har fikset tennene sine. Foto: Melinajohnseen/Instagram Vis mer

Etterskader

Tannlege og faglig leder for Oris Dental på Aker Brygge, Stian Kanestrøm, har sett det ene bildet Johnsen la ut av de slipte tennene. Han forteller at etter over 20 år i bransjen har han aldri sett noe lignende.

Kanestrøm påpeker i denne saken at han ikke har sett hvordan Johnsens tenner var før, og at han ikke har noen forutsetninger for å si noe om hennes behandlingsbehov.

- Men på det bildet jeg så, hvor 24 tenner var slipt, så det ut som at selv for en som har slitt med spiseforstyrrelse og har emaljeskader, ble det tatt bort for mye av egen tannsubstans, sier Kanestrøm til Dagbladet.

Han forklarer at faren ved å slipe bort for mye, er at man i ettertid kan få reaksjoner i nervene. Spesielt hvis det er slipt på friske deler av tennene.

- Hvis man skal behandle slike pasienter i Norge, dekker man til og fikser de delene som er skadet, men man sliper ikke resten av tanna, hvor det finnes frisk emalje og substans. Bildet Melina delte, ble raskt diskutert i tannlegemiljøet, sier Kanestrøm.

- Hva kan skje med tennene under kronene?

- Det første som kan skje, er nerveskader som medfører at tenner kan måtte rotfylles. Tennene er svekket unødvendig etter behandlingen i Tyrkia.

TANNLEGE OG FAGLIG LEDER: Stian Solli Kanestrøm. Foto: Oris Dental
TANNLEGE OG FAGLIG LEDER: Stian Solli Kanestrøm. Foto: Oris Dental Vis mer

Han forteller at det i Norge gjøres langt mer skånsomme behandlinger, og at man beholder så mye som mulig av de friske tennene-

Ifølge Kanestrøm er det stor skam forbundet med å stå fram med komplikasjoner etter større behandlinger utført i utlandet. Ofte handler det om den økonomiske biten, at det var det pasientene hadde råd til, og som virket mest fornuftig da.

- De tør ofte ikke fortelle hvor galt det egentlig har gått, fordi de føler de har dummet seg ut, forteller han.

- Stort inngrep

Spesialist i protetikk, Josefine Forsberg, forteller at det er pasienter med langt større skader som kommer til henne. Ved mangler av tenner, eller svært skadde tenner, kan det vurderes å lage kroner, men ikke på svært sjeldent på friske tenner.

SPESIALIST I PROTETIKK: Josefine Forsberg. Foto: Oris Dental
SPESIALIST I PROTETIKK: Josefine Forsberg. Foto: Oris Dental Vis mer

- Dine egne tenner er alltid best. En slik behandling må gjentas og vedlikeholdes over tid, og for hver gang må det fjernes mer tannsubstans. Ytterste konsekvens er at tanna må fjernes og erstattes med et implantat, forteller spesialisten.

- Det er et stort inngrep, legger hun til.

Hun forteller om risikoer som at kronene kan løsne, eller at de skaper betennelse i tannkjøttet, noe som vil kreve intensiv medisinsk behandling.

LES OGSÅ: Gikk ned 16 kilo, fjernet tenner og tok botox

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer