«Petter Uteligger»-profil om påsken:

- Tankene går veldig mye til rus

=Oslo-selger Anniken Nordengen synes påsken er en vanskelig tid.

RUSFRI: Anniken Nordengen ruset seg i 20 år, men har nå klart å holde seg rusfri i over fire år. Påsken gjør det imidlertid vanskelig for Nordengen å holde tankene unna rusen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RUSFRI: Anniken Nordengen ruset seg i 20 år, men har nå klart å holde seg rusfri i over fire år. Påsken gjør det imidlertid vanskelig for Nordengen å holde tankene unna rusen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Siden coronaviruset spredte seg til Norge har det påvirket livssituasjonen til befolkningen betraktelig. Flere bedrifter har sett seg nødt til å permittere sine ansatte, noe som blant annet har ført til en drastisk økning i søknader om dagpenger hos NAV. Ifølge Dagbladet er det snakk om over 400 000 nordmenn.

Som følge av en rekke tiltak fra myndighetene for å hindre spredningen av coronaviruset, har flere bedrifter måtte stenge sin virksomhet. Blant dem finner vi gatemagasinet =Oslo og kafeen =Kaffe.

Disse to stedene er arbeidsplassene til vanskeligstilte på gata og tidligere rusavhengige. Nå står de alle uten jobb som følge av coronakrisen, og for de fleste av dem er økonomien trangere enn noen gang.

SYNGER OM VIRUSET: Norges Eurovision-finalist Ulrikke Brandstorp ser det lyse i hverdagen, som for tiden og i likhet med andre nordmenn er preget av coronaviruset COVID-19. Video: Instagram / @Ulrikkeofficial Vis mer

På toppen av det hele er det påskeferie her til lands - hvor flere storhandler på matbutikken, lager påskeegg fylt til randen og mesker seg med påskelam.

Det er imidlertid ikke alle som er like heldige, og i hvert fall ikke nå som viruset herjer og påvirker livene til mennesker verden over.

Synes påsken er vanskelig

«Petter Uteligger»-profil Anniken Nordengen (55) er en av dem som virkelig har fått kjenne på konsekvensene av coronaviruset.

REHABILITERING: Anniken Nordengen beskriver jobben som selger for =Oslo som en form for rehabilitering for å kunne klare å holde seg rusfri. Her avbildet med Petter Nyquist. Foto: Privat
REHABILITERING: Anniken Nordengen beskriver jobben som selger for =Oslo som en form for rehabilitering for å kunne klare å holde seg rusfri. Her avbildet med Petter Nyquist. Foto: Privat Vis mer

Hun har jobbet for gatemagasinet =Oslo i fire år, og har vært ansatt hos =Kaffe siden oppstarten for tre år siden. Nordengen har også vært å se i TV 2-programmet «Petter Uteligger: En ny sjanse» med Petter Nyquist (41).

Overfor Se og Hør innrømmer hun at påsken er vanskelig, da det er mange fridager på rad - som gjør det vanskelig å holde seg unna tankene om rusmidler.

- Jeg har jo rusa meg i tjue år, og har vært rusfri i fire og et halvt år. Det er vanskelig når det kommer til høytider med mange fridager, da blir jeg fort rastløs og urolig. Hodet mitt spinner og tankene går veldig til rus, forteller hun ærlig.

Hardt rammet

For Nordengen har det å være selger for =Oslo vært en form for rehabilitering for å kunne klare å holde seg rusfri.

- Det er jo derfor jeg har vært så veldig glad i å selge =Oslo, for da kan jeg gå ut når rusen trigger meg, fortsetter hun.

- Hva hjelper for å holde deg unna rusen?

- Jeg har to nydelige barnebarn som ringer meg annenhver dag på FaceTime, og det er så glede, det er skikkelig lykke. De skal ofte vise meg noe de har tegnet eller noe de har tatt på seg. Så jeg vil jo ikke rive ned det jeg har bygget opp, sier hun.

Nordengen legger ikke skjul på at økonomien hennes har blitt hardt rammet som følge av coronautbruddet.

- Jeg er for første gang helt økonomisk kjørt. Jeg har mistet både inntekten min på =Kaffe og =Oslo, men heldigvis har jeg mange som følger meg, så jeg har fått noen forhåndsbestillinger på neste =Oslo-blad. Da har jeg litt å gjøre, så jeg prøver å klare meg, sier hun med en optimistisk tone.

Mistet all inntekten

For å overleve økonomisk får hun nitti prosent trygd fra NAV, men ifølge Nordengen er ikke det nok for å kunne klare seg en hel måned.

VANSKELIG TID: Nordengen innrømmer at det står dårlig til med økonomien for tiden. Foto: Privat
VANSKELIG TID: Nordengen innrømmer at det står dårlig til med økonomien for tiden. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har igjen 3000 kroner når husleien er betalt, og det skal dekke strøm, telefon, internett og mat. Det går jo ikke. Derfor er jeg så glad for at jeg har hatt =Oslo som har gjort det mulig for meg å få mat på bordet hver dag, sier hun, og legger til:

- Heldigvis er det noen som vippser meg innimellom. I dag fikk jeg 200 kr på Vipps hvor det sto at jeg skulle kjøpe meg noe mat og en blomst. Jeg blir så takknemlig.

På spørsmål om hvem som vippser henne, svarer Nordengen at det kan være alt fra kunder på =Kaffe til folk hun har møtt ute når hun har solgt =Oslo.

KLAPPER: Barna til Kate og William klapper for helsepersonell på grunn av corona-situasjonen. Vis mer

I disse dager savner Nordengen rutinene sine, og forteller at hun bare prøver å ta en dag av gangen. For å få dagene til å gå prøver hun å finne på ting, og har blant annet plantet urter og krydder.

- Det blir mye godterispising og baking, så det blir veldig lett for at man koser seg litt for mye. Så det blir lite bevegelse og mye stillesitting, legger hun til.

Mindre stoff å oppdrive

En annen ting hun savner er å være ute blant andre mennesker. Nordengen beskriver seg selv som en «veldig sosial person», og gleder seg stort til å kunne klemme og se folk igjen.

Til tross for sin egen situasjon går tankene hennes til mange av de andre =Oslo-selgerne som sliter om dagen. Flere av dem bor i samme bygg som henne selv, og disse har hun forsøkt å hjelpe etter beste evne, blant annet ved å sette en pose med mat utenfor døren deres.

- Så møtte jeg en annen i en butikk og ga ham resten av røykpakken min. Jeg skjønner at det er veldig vanskelig for mange, og det er mange som er syke av abstinenser, forteller hun.

ANGRER: Ireland Tate var sikker på at hun ikke skulle bli syk. Så ble hun corona-smittet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

Ifølge Nordengen er det mindre stoff å oppdrive under coronakrisen, da det kommer mindre rusmidler inn i landet og prisene stiger deretter.

- Jeg har vært der selv, og når man ikke får tak i det man vanligvis går på, så blir det enkelt å få i seg noe annet bare for å få den rusen. Det kan kanskje føre til noen flere dødsfall, forteller hun.

Nå lever hun i håpet om at hverdagen kan gå tilbake til normalen, og at arbeidsplassene hennes overlever coronaviruset.

- Går utover fryktelig mange folk

Daglig leder og ansvarlig redaktør for stiftelsen Erlik, Erlend Paxal, forteller til Se og Hør at det var en vanskelig avgjørelse å stenge dørene til =Oslo og =Kaffe.

- Det går jo utover fryktelig mange folk som bruker det her som en inntektskilde og en sosial arena til vanlig. Så det er klart vi synes det er veldig tungt, særlig på grunn av selgerne. Vi håper at det ikke blir altfor lenge til vi kommer tilbake, forteller han.

For å hjelpe selgerne som står uten inntektskilde, forteller Paxal at de tidlig satte i gang en slags kampanje hvor de skriver saker fra forskjellige selgeres tilværelse i denne situasjonen.

FORTVILT SITUASJON: Erlend Paxal innrømmer at det var en vanskelig avgjørelse å stenge dørene til =Oslo og =Kaffe. Foto: Lasse Berre
FORTVILT SITUASJON: Erlend Paxal innrømmer at det var en vanskelig avgjørelse å stenge dørene til =Oslo og =Kaffe. Foto: Lasse Berre Vis mer

- Disse sakene har vi delt på nett, også har vi hatt en oppfordring om å gi et bidrag til en innsamling som skal komme selgerne til gode, i form av grafiske magasiner eller rabatterte magasiner. Vi har ikke alle detaljene helt på plass, men det er i hvert fall mange bidrag, fortsetter han.

Han legger ikke skjul på at det var en fortvilt situasjon for selgerne av =Oslo da de fikk beskjed om at de ble nødt til å stenge dørene. Paxal påpeker at det vanskeligste med situasjonen er at de ikke kan fortelle selgerne når de skal åpne igjen.

- Først og fremst vil det handle om sikkerheten og helsen til de vi sender ut på jobb. Det var egentlig det som var utløsende for stengingen. Vi har jo mange som er i risikogruppen og som vi har grunn til å tro at ikke kommer til å tåle det her veldig godt hvis de først blir syke, sier Paxal, og legger til at det er mye som skal på plass før de kan være tilbake igjen som før.

LES OGSÅ: Slik lærer Petter Nyquist dattera om nestekjærlighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer