- Tamponger gjør kvinner infertile

Alicia Silverstone slaktes for sin nye bok om fruktbarhet, graviditet, fødsel og oppdragelse.

FÅR KRITIKK: Alicia Silverstone har tidligere skapt oppstyr ved å mate sønnen Bear Blu direkte fra sin egen munn. Nå har hun lansert en bok om gravidiet og barneoppdragelse som vekker kraftige reaksjoner. Foto: Stella Pictures
FÅR KRITIKK: Alicia Silverstone har tidligere skapt oppstyr ved å mate sønnen Bear Blu direkte fra sin egen munn. Nå har hun lansert en bok om gravidiet og barneoppdragelse som vekker kraftige reaksjoner. Foto: Stella Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Skuespiller Alicia Silverstone (37) har tidligere fått mye oppmerksomhet for sin noe uvanlige oppdragelse av sønnen Bear Blu (snart 3).

Nå har den tidligere «Clueless»-stjernen lansert sin egen bok, med den talende tittelen «The Kind Mama: A Simple Guide To Supercharged Fertility, A Radiant Pregnancy, A Sweeter Birth, And A Healthier, More Beautiful Beginning».

I sin ferske bok gir ettbarnsmoren sine råd for å oppnå alt fra optimal fertilitet og en perfekt graviditet, til en lettere fødsel og et sunnere liv for småbarn.

Men «The Kind Mama» har allerede fått hard medfart, skriver RadarOnline.

Farlig synsing

Årsaken til at leserne slakter boka, skal være at den kommer med råd som ikke er basert på forskning eller andre vitenskapelige bevis. Ifølge nettstedet bruker Silverstone heller anekdoter fra sitt eget og sine venners liv som vordende mødre eller småbarnsforeldre.

NATURLIG LIVSSTIL: Både Alicia og ektemannen Chris Jarecki er veganere, og Alicia er svært opptatt av å gi sønnen en naturlig og giftstoff-fri oppdragelse. Her er de tre sammen i New York i 2011. Foto: Stella Pictures
NATURLIG LIVSSTIL: Både Alicia og ektemannen Chris Jarecki er veganere, og Alicia er svært opptatt av å gi sønnen en naturlig og giftstoff-fri oppdragelse. Her er de tre sammen i New York i 2011. Foto: Stella Pictures Vis mer

Blant «Batman & Robin»-stjernens oppsiktsvekkende påstander er den at tamponger kan gjøre kvinner infertile, slik at de ikke kan få barn.

Ved hjelp av barnslige kallenavn på det kvinnelige kjønnsorgan, som «chichi» og «hoo-ha», hevder Silverstone at tamponger kan inneholde blant annet rester av plantevernmiddel fra ikke-økologisk bomull og hormonforstyrrende stoffer fra «dufter».

Alicia Silverstone blir også med i den kontroversielle «anti-vaksineringsklubben» som Kristin Cavallari (27) og Jenny McCarthy (41) nylig sluttet seg til.

Det er særlig blondinens råd om ikke å vaksinere småbarn mot farlige sykdommer som vekker harme hos leserne. Blant leservurderingene på Amazon.com er det flere som har reagert kraftig på Silverstones anbefalning:

«Bemerkningene hennes er ikke bare uten kontakt med virkeligheten; påstandene hennes om vaksiner kan faktisk koste småbarn livet. Hun og forlaget hennes bør skamme seg», skriver en sint leser.

- Ingen magisk innsikt

Andre lesere er opprørte over at Silverstone, som én beskriver som «dama fra Aerosmith-videoen», har fått lov til å gi ut en bok om helse og oppdragelse som virker basert på synsing.

UVITENDE?: Det er drøyt 20 år siden Silverstone spilte Cher Horowitz i filmen «Clueless», men tittelen er likevel lett å gripe til for kritikere av hennes nye bok - som omtales som «anekdotisk» og «farlig». Foto: Stella Pictures
UVITENDE?: Det er drøyt 20 år siden Silverstone spilte Cher Horowitz i filmen «Clueless», men tittelen er likevel lett å gripe til for kritikere av hennes nye bok - som omtales som «anekdotisk» og «farlig». Foto: Stella Pictures Vis mer

«Bare fordi du er en skuespiller og har klart å formere deg, så gir ikke det deg magiske innsikter i moderskap eller i medisin», er det en som påpeker.

Noen spekulerer også i om bokprosjektet bare er en enkel måte for den noe avdankede skuespilleren å tjene penger på.

Imidlertid er det enkelte som berømmer Alicia Silverstone for å ha skrevet boken, som de tror kan hjelpe mange.

37-åringen, som er veganer, har også tidligere forsøkt å gi likesinnede alternativ hjelp. I fjor skrev hun på bloggen sin «The Kind Life» at hun ville hjelpe ammende veganermødre med å få tak i brystmelk.

Alicia Silverstone og ektemannen Chis Jarecki, som er både rockemusiker og veganer, fikk sønnen Bear Blu i mai 2011. Paret giftet seg sommeren 2005.

LES OGSÅ: Disse bildene får babyryktene til å svirre

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer