Oprah Winfrey:

Talkshow-dronningens mange skandaler

Oprah Winfrey står bak årets mest omtalte intervju, men bærer også selv på oppsiktsvekkende historier.

MYE BAGASJE: Oprah Winfrey er best kjent for å lirke ut avsløringer fra store stjerner. Hun har derimot selv en rekke oppsiktsvekkende hendelser i bagasjen. Her avbildet i bryllupet til prins Harry og hertuginne Meghan i 2018. Foto: Ian West/ Pa/ NTB
MYE BAGASJE: Oprah Winfrey er best kjent for å lirke ut avsløringer fra store stjerner. Hun har derimot selv en rekke oppsiktsvekkende hendelser i bagasjen. Her avbildet i bryllupet til prins Harry og hertuginne Meghan i 2018. Foto: Ian West/ Pa/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om det kan kalles skandaleintervju eller ei, får nesten være opp til hver enkelt. Det som i hvert fall er sikkert, er at Oprah Winfreys (67) intervju med prins Harry (36) og hertuginne Meghan (39) har rørt ved noe hos mange.

Selv om vi i utgangspunktet har fått svar på mye, har det kanskje vokst frem enda flere spørsmål om hva som faktisk er stoda i den britiske kongefamilien.

BEKYMRET FOR HUDFARGE: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

Den berømte talkshowstjernen ble naturligvis satt i skyggen av hertugparet av Sussex, men det kunne likeså godt ha vært Oprah som lettet på sløret om egen fortid.

Hun har nemlig en rekke oppsiktsvekkende hendelser i bagasjen, og vi kan starte i 2007 - da flere øyeblikk sørget for overskrifter internasjonalt.

Anklager om misbruk

Det året etablerte Oprah internatskolen Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls i Johannesburg i Sør-Afrika. Det skulle derimot ikke ta lang tid før problemene vokste frem.

En rekke elever sto frem og fortalte at de var blitt seksuelt misbrukt og mishandlet av en ansatt ved skolen.

I 2010: «The Oprah Winfrey Show» i Radio City Music Hall i New York for elleve år siden. Foto: Amanda Schwab/ Starpix/ REX/ NTB
I 2010: «The Oprah Winfrey Show» i Radio City Music Hall i New York for elleve år siden. Foto: Amanda Schwab/ Starpix/ REX/ NTB Vis mer

Ifølge Washington Post var talkshowdronningen naturligvis hjerteknust over anklagene, og gråt i en halvtime i strekk. Hun skal samtidig ha sagt til journalister at ansatte ved skolen forsøkte å dekke over skandalen.

Skolens husmor, som ble tiltalt for 13 tilfeller av overgrep, men senere frikjent av retten, mistet jobben. Det gjorde også rektoren.

Ifølge TIME kostet det 40 millioner dollar å etablere skolen, som ble åpnet av Winfrey selv i en seremoni fulgt av storheter som Nelson Mandela, Spike Lee og Tina Turner. Da skandalen ble kjent høsten 2007 reiste Winfrey selv til Sør-Afrika for å undersøke saken med hjelp fra flere privatdetektiver.

Tv-seer døde

Samme år, i mars 2007, hadde Oprah et ganske kontroversielt besøk i studio.

I forkant av besøket hadde boken og filmen «The Secret» av den australske forfatteren Rhonda Byrne blitt omtalt i talkshowdronningens program. Byrne fortalte blant annet om hvordan en kunne komme seg gjennom livstruende sykdommer, bli rik, samt overvinne motgang.

BRYLLUP: Flere kjendiser er invitert til bryllupet til prins Harry og Meghan Markle. Oprah Winfrey og Beckham-familien er blant flere store navn på gjestelista. Video: AP Vis mer

Mens boken ble en storfavoritt hos flere kjendiser, ble den også møtt med enorm kritikk av andre.

Og i mars for 14 år siden hadde tv-seer Kim Tinkham funnet veien til Oprahs sofa i studio, ifølge Digital Journal.

På oppfordring fra Oprah leste Tinkham fra et brev hun hadde sendt talkshowdronningen, der det kom frem at Tinkham var blitt diagnostisert med brystkreft kort tid etter at hun hadde sett «The Secret» på Oprahs tv-show. Videre fortalte Tinkham at hun, etter nøye overveielse, hadde bestemt seg for å «lege seg selv» fremfor å høre på anbefalingene fra de tre ulike legene hun hittil hadde snakket med.

Oprah gjorde et forsøk på å overtale henne til å motta medisinsk behandling i tillegg til å bruke «The Secret», men oppfordringen ble ikke møtt. Kim Tinkham gikk bort tre år senere, i 2010.

Gratisbil ble svindyr

- Du får en bil, du får en bil. Alle får en bil!, ropte en entusiastisk Oprah Winfrey i studio i 2004.

Alle i salen fikk hver sin Pontiac G6, men i ettertid har det vist seg at gratisbilen kan ha kostet publikum store summer.

Ifølge CNN måtte nemlig hver og en av dem som hadde mottatt en bil punge ut opptil 7000 dollar, eller nesten 60 000 norske kroner etter dagens kurs, i skatt.

«GRATISBIL»: Slik så det ut da Oprah ga publikum hver sin bil. I ettertid har det vist seg at den ikke ble helt gratis. Foot: AP Photo/ Harpo Productions, Bob Davis/ NTB
«GRATISBIL»: Slik så det ut da Oprah ga publikum hver sin bil. I ettertid har det vist seg at den ikke ble helt gratis. Foot: AP Photo/ Harpo Productions, Bob Davis/ NTB Vis mer

Etter flere reaksjoner fra publikum, uttalte en talsperson for produksjonsselskapet Harpo Productions at de «heldige» enten kunne beholde bilen og skatte av den, selge bilen og betale skatten med en del av pengene, eller takke nei til bilen.

Vaksineskepsis

Tv-profilen har tidligere også blitt beskyldt for å spre vaksineskepsis gjennom tv-ruta, etter å ha latt skuespiller og modell Jenny McCarthy (48) få taletid som gjest i programmet.

Skuespilleren fortalte om sønnen som hadde blitt diagnostisert med autisme, og hevdet dette var et resultat av vaksiner mot meslinger, røde hunder og kusma.

DYRT: I år er det 10 år siden en av de mest kjente utroskapsskandalene fant sted. Nemlig da Tiger Woods og hans svenske kone Elin Nordegren gikk fra hverandre. Video: Rød Løper Vis mer

McCarthy hevdet at hun hadde hatt en svært dårlig følelse i forkant av vaksineringen, og mente at hun merket forskjell på sønnen bare kort tid senere. Skuespillere uttalte også at «sjelen» til sønnen var borte i øynene hans.

At McCarthy og hennes meget kontroversielle utsagn - som ikke støttes av forskningen - fikk fritt spillerom i programmet, var noe Oprah fikk hard medfart for i ettertid.

Ifølge Vox ligger en artikkel om McCarthys Oprah-intervju fortsatt ute på Oprahs nettsider, uten faktabasert tilleggsinformasjon eller andre kommentarer som belyser det svært problematiske ved stjernens uttalelser.

Omstridt relasjon

Den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein var i sin tid blant Hollywoods mektigste menn, og var produsent for flere suksessrike filmer. I fjor ble han imidlertid dømt til 23 års fengsel for seksuelle overgrep.

I takt med at Weinsteins handlinger stadig kom tydeligere frem, ble det også satt flere og flere spørsmålstegn ved hva slags forhold Oprah Winfrey har hatt til ham.

I starten av 2018 anklaget artisten Seal (58) Oprah for å ha kjent til Weinsteins oppførsel over flere tiår uten å gjøre noe med det, ifølge Variety.

UTROSKAPSSKANDALEN: I «Keeping Up With The Kardashians»-episoden som kom tidligere denne uka, ble Jordyn Woods anklaget for å ikke ha sagt unnskyld til Khloe Kardashian etter at førstnevnte skal ha vært utro med sistnevntes kjæreste. Nå tar hun selv bladet fra munnen. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Duoen jobbet blant annet sammen i 2013 på «The Butler», og Oprah har tidligere uttalt seg om relasjonen deres.

- Det jeg visste var at Harvey var en bølle. Var jeg vennlig med Harvey? Ja, jeg var vennlig med Harvey, fortalte hun blant annet da hun gjestet Gwyneth Paltrows podkast i 2018, ifølge Vogue.

Videre påpekte talkshowdronningen at de hadde kontakt i forbindelse med filmen, men at hun overhodet ikke visste hva som foregikk i kulissene.

I 2014: Oprah Winfrey og Rita Ora avbildet sammen med Harvey Weinstein på en BAFTA-etterfest i februar 2014. Foto: Richard Young/ REX/ NTB
I 2014: Oprah Winfrey og Rita Ora avbildet sammen med Harvey Weinstein på en BAFTA-etterfest i februar 2014. Foto: Richard Young/ REX/ NTB Vis mer

Ifølge Evening Standard har Oprah imidlertid blitt kritisert for å ha gitt uttrykk for at hun ikke ønsket å kun kritisere Weinstein da MeToo-ballen begynte å rulle.

Det kan med andre ord se ut til at det kunne vært interessant å høre Oprahs side av de ovennevnte sakene i et typisk «tell all»-intervju, slik som Meghan og Harry nylig gjorde.

FORTVILET: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg ville ikke skilles

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer