<strong>KRITISK:</strong> Sandra Lyng er blant dem som har skrevet under på en kampanje for å stenge skoler og barnehager inntil videre. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Sandra Lyng er blant dem som har skrevet under på en kampanje for å stenge skoler og barnehager inntil videre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset:

- Ta det på alvor

Sandra Lyng er blant dem som tenker på sine nærmeste, og krever at skoler og barnehager stenges som følge av smittefaren.

Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Oslo kommune melder nå at skoler og barnehager vil stenge fra og med mandag. Byrådsleder Raymond Johansen møter pressen klokka 13.

Onsdag 11. mars gikk Helsedirektoratet ut med en rekke tiltak for å hindre spredning av viruset covid-19, eller coronaviruset.

Blant annet oppfordres arbeidsplasser til å sette sine ansatte i hjemmekontor så langt det lar seg gjøre, og Folkehelseinstituttet har oppfordret til å utsette eller avlyse arrangementer og samlinger som skal ha mer enn 500 deltakere.

Legeforeningens anbefaling er imidlertid maksimalt 50 deltakere, ikke 500 - som foreløpig er satt som tak.

Dette har flere bitt seg merke i, og blant annet har det blitt opprettet en underskriftskampanje der flere foreldre nå krever at barnehager og skoler stenger grunnet smittefaren.

Facebook-gruppa «Steng alle skoler og barnehager nå, før det er for sent!» har i skrivende stund totalt 21 100 medlemmer, mens 26 412 har signert underskriftskampanjen.

- Tiltak må tas

Flere foreldre har delt underskriftskampanjen, blant andre artist Sandra Lyng (32). Hun skriver på Facebook at hun har tatt sønnen ut av barnehagen inntil situasjonen er under kontroll.

«Jeg ser nyheter igjen og igjen hvor leger sier at man ikke bør være flere enn 50 stk. samlet. Sønnen min går i en barnehage der det med barn og ansatte blir nesten det dobbelte», er blant det Lyng skriver på Facebook.

Videre skriver hun at dette ikke handler om de som ikke er i risikogruppen, men om de med immunsvikt, de som er syke fra før av og de som er eldre.

«Det handler om besteforeldrene våre og de vi er glad i, så det er klart at tiltak og forhåndsregler må tas».

Overfor Se og Hør sier Lyng at hun har lagt merke til at skoleklasser blir holdt i karantene, og at barnehager stenges rundt om - men at det er først etter at det er påvist smitte hos barn eller voksne.

- Jeg synes det er for sent da. Jeg tar sønnen min ut av barnehagen, for jeg vil prøve å unngå at han blir smittet. Han og jeg vil nok tåle det greit, men forloveden min har immunsvikt, og vi har besteforeldre som er syke, så den sjansen kan jeg ikke ta, sier hun, og legger til:

- Vi må alle bidra til å begrense smitte på områder vi kan. En nasjonal dugnad må til nå.

VINTAGE: Sandra Lyng skal ikke kjøpe én ny julegave i år. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer

32-åringen setter pris på at det nå gjøres tiltak.

- Jeg håper bare at vi kan skaffe en løsning for landets sykepleiere og leger. De må være på jobb for å behandle de syke, så de må ha noen sykehusbarnehager eller liknende for de barna hvor foreldrene må være på jobb, sier hun.

- Respekt for viruset

Jørgine «Funkygine» Vasstrand (30) har tre barn i barnehage- og skolealder. Hun forteller til Se og Hør at hun er for at myndighetene stenger skolene for å forhindre ytterligere coronasmitte.

<strong>ENIG:</strong> Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand er enig i at skoler og barnehager bør stenges. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ENIG: Jørgine «Funkygine» Massa Vasstrand er enig i at skoler og barnehager bør stenges. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det tror jeg de fleste foreldre er enige i. Hvofor skal så mange ha hjemmekontor, når barn sitter tett i tett på skoler og i barnehager? spør 30-åringen seg overfor Se og Hør.

Influenser og «Bloggerne»-profil Iselin Guttormsen (32) har to døtre som er henholdsvis tre og åtte år.

Hun er foreløpig usikker på om skoler og barnehager bør stenges, og forteller at hun har tillit til at myndigheter og fagpersoner treffer de riktige beslutningene.

<strong>AVVENTER:</strong> Iselin Guttormsen føger myndighetenes råd. Foto: Espen Solli / TV 2
AVVENTER: Iselin Guttormsen føger myndighetenes råd. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer

- Jeg har veldig respekt for dette viruset, og tar alle forholdsregler. Jeg tenker på dem i risikogruppa, fordi selv om jeg kan bli smitta og takle det, så gjelder ikke det alle. Det er mye i skolene med tanke på smitte, men i barnehage med små barn er det verre. De yngste tar leker i munnen og sutter på dem, så jeg er mer bekymra for det, forteller hun.

Videre legger Guttormsen til at hun inntil videre følger anbefalingene.

- Jeg sender dem på skole og barnehage fram til myndighetene eventuelt stenger dem, sier hun.

- Husk grundig vask

Skuespiller og komiker John Brungot (43) har selv en sønn som har hatt sterkt nedsatt immunforsvar, og understreker viktigheten av at folk overholder myndighetenes krav og anbefalinger.

<strong>OPPFORDRING:</strong> John Brungot ber alle om å følge myndighetenes anbefalinger. Foto: Privat
OPPFORDRING: John Brungot ber alle om å følge myndighetenes anbefalinger. Foto: Privat Vis mer

- Vi har akkurat vært på rutinekontroll på riksen (alt fint med oss), men ser viktigheten av at folk følger myndighetenes anbefalinger om å unngå smitte. Det er mange som har svekket immunforsvar og som er avhengig av DEG! Husk grundig vask og antibac, sier han til Se og Hør.

LES OGSÅ: Rammes av corona

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer