«Skal vi danse»:

- Synes det er urettferdig

Birgit Skarsteins dansepartner tar et oppgjør med negativiteten.

- IKKE GREIT: De siste lørdagene har Birgit Skarstein og Philip Raabe trollbundet tv-seerne med sine kreative løsninger og imponerende dans. Likevel er det ikke alle som er fornøyde. Det tar Skarsteins dansepartner nå et knallhardt oppgjør med. Foto: Espen Solli / TV 2
- IKKE GREIT: De siste lørdagene har Birgit Skarstein og Philip Raabe trollbundet tv-seerne med sine kreative løsninger og imponerende dans. Likevel er det ikke alle som er fornøyde. Det tar Skarsteins dansepartner nå et knallhardt oppgjør med. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

De to siste lørdagene har Birgit Skarstein (31) imponert både seerne og dommerne med sine bevegelser på parketten i «Skal vi danse». Sammen med dansepartner Philip Raabe (20) har hun bevist at det å sitte i rullestol ikke er en hindring for danseglede eller kreativitet, noe hun også har fått skryt for av ekspertene.

Likevel er det fortsatt vanskelig å gå gjennom et kommentarfelt uten at flere slenger med leppa. Kommentarer om at hun ikke burde være med eller at hun heller burde være med i en konkurranse der alle sitter i rullestol er gjennomgående.

OPPMERKSOMHET: Birgit Skarstein og Philip Raabe fikk stående applaus etter deres første dans i «Skal vi danse». Nå forteller hun om oppmerksomheten og den veldig gode kjemien med dansepartneren. Reporter: Emma Eriksson. Video: Steffen Pettersen/ Rød Løper Vis mer

Skarstein har selv uttalt til blant andre Se og Hør at hun feier kritikken vekk, og med sin deltakelse vil vise at det er fullt mulig å briljere på parketten i hennes situasjon. Nå har dansepartner Raabe sett seg nødt til å gjøre det samme.

I en kronikk for Aftenposten går han nå hardt ut mot dem som skulle mene at en rullestol skulle være et hinder for danseprestasjoner.

- Skikkelig sint

«Jeg er verdens heldigste som får danse med Birgit. Vi er et skikkelig godt team. Derfor blir jeg litt lei meg når folk dømmer Birgit som person, uten å kjenne henne. Jeg synes ikke det er greit at de dømmer henne som danser før hun en gang har prøvd. Jeg blir faktisk skikkelig sint, for jeg synes det er så urettferdig», skriver 20-åringen i innlegget.

Kronikken er publisert under avisens «Si;D»-spalte, der 13- til 21-åringer kan lufte meningene sine. Han oppfyller altså akkurat kravet med sine 20 år. Mer enn ti år skiller ham og Skarstein, men det har ikke hatt noe å si for kjemiens del.

Fra første stund var det tydelig at duoen ville fungere bra sammen, og det er åpenbart at han er stolt av å få danse med idrettshelten.

«Jeg blir ekstra motivert til å vise dem hva hun kan få til. Jeg blir inspirert til å jobbe hardere, til å demonstrere for alle hva vi kan gjøre og gi alt for at hver dans skal bli en fest å se på. Og for at flere skal tørre å prøve», skriver 20-åringen.

BEST: Skal vi danse-deltaker Birgit Skarstein og dansepartner Jørgen Raabe fikk toppscore av dommerne. Reporter: Martine Johansen Vis mer

Han forklarer at han har lært mye av å danse med en partner i rullestol, og at det på ingen måte var slik han så for seg. Begrensningene han trodde eksisterte har i stedet blitt til muligheter.

Raabe skulle ønske han hadde lært seg dette da han fortsatt var aktiv proffdanser. Han skal ha lagt opp fordi han var lei, men nå har dansegleden kommet tilbake.

«Dans er for alle. Det spiller ikke noen rolle om du er blind, har ett ben, er kort eller lang. Dans er ikke ankler, armer eller øyne. Dans er det du tolker det til selv, det du føler. Det er faktisk det eneste som betyr noe», skriver han i kronikken.

I første program gikk danseduoen til topps hva gjelder poengsum, og de leverte heller ikke dårlig forrige lørdag. Sistnevnte ble avsluttet med et stunt der Skarstein hang i to linjer med stoff fra taket - selvsagt til enorm applaus fra publikum.

IMPONERENDE: Parets dans lørdag kveld ble avsluttet sånn her. Espen Solli / TV 2
IMPONERENDE: Parets dans lørdag kveld ble avsluttet sånn her. Espen Solli / TV 2 Vis mer

Åpenhet

Som nevnt, har Skarstein tidligere uttalt seg til Se og Hør om kritikken og hetsen hun har mottatt.

- Vi må selvsagt gjøre ting litt annerledes og kanskje øve enda litt hardere, men jeg ser bare på det som et fortrinn. Jeg skal jobbe så hardt jeg kan for å kunne levere, og får god hjelp av Philip til det. Det er jo første gang han gjør dette også, så vi lærer begge mens vi holder på, sa hun like før premieren.

- Jeg forstår at folk spør om disse tingene, men jeg skal på ingen måte ha noe «free pass». Dommerne skal være like strenge med meg som med de andre. Det er også derfor vi øver så mye, for at det skal sitte teknisk og se bra ut, forklarte hun videre.

HARD MEDFART: Det gikk ikke helt som planlagt for radioprofil Siri Kristiansen og dansepartneren Tarjei Nøstvold Svalastog under lørdagens «Skal vi danse». Video: «Skal vi danse», TV 2 / Privat / Rød Løper Vis mer

Fotarbeid og trinn er noe av det kritikken har gått på. Skarstein har likevel lovet at det blir trinn med bena og annet spennende gjennom sesongen.

- Vi vil at det skal bli kult, og vi vil vise bevegelsesglede. Det er viktig å vise barn og unge at alle kropper er en dansekropp om man vil. Det finnes ingen fasit, og det skal vi bevise denne høsten, sa hun.

LES OGSÅ: Raser mot «Skal vi danse»: - Satans drittprogram

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer