Verdensdagen for psykisk helse

- Sykmeldingen var bunnpunktet

Tre kjendiser om hvorfor de velger å snakke åpent om sine egne psykiske utfordringer.

ÅPNER OPP: Erlend Elias, Ida Fladen og Vibeke Klemetsen forteller åpenhjertig om sine psykiske utfordringer. Foto: Andreas Fadum, Morten Eik / Se og Hør
ÅPNER OPP: Erlend Elias, Ida Fladen og Vibeke Klemetsen forteller åpenhjertig om sine psykiske utfordringer. Foto: Andreas Fadum, Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse, og gjennom dagen har tusenvis tatt til sosiale, så vel som tradisjonelle medier for å ta del i markeringen - eller til og med stått fram med egne erfaringer.

Åpenhet står i fokus også hos mange profilerte nordmenn, der historier om psykiske utfordringer blant kjendiser har kommet på løpende bånd de siste åra.

I anledning dagens agenda har Se og Hør snakket med tre av dem har valgt å være åpne om egen psykisk helse, og hvorfor de har valgt å nettopp stå fram med egne erfaringer.

- Langt nede

En av dem er som har vært åpen om mentale utfordringer gjennom store deler av karrieren, er forfatter, yogainstruktør og programleder Vibeke Klemetsen (42).

Verken når 42-åringen tidligere har fortalt om fødselsdepresjon eller hvor vanskelig en skilsmisse kan være, har hun lagt noe særlig mellom linjene. Nylig valgte hun også å fortelle om sitt vanskelige fjorår, i et innlegg på Instagram:

«Høsten 2017 er som et stort sort hull for meg. Jeg slet med sykdom i over tre måneder, jeg hadde et enormt stress i kroppen, jeg fikk konstatert prolaps i korsryggen, det ble for mye for meg og jeg følte meg veldig langt nede og deprimert».

Overfor Se og Hør beskriver hun perioden som tøff.

- Jeg var veldig mye syk. Jeg hadde bihulebetennelse og halsbetennelse, og kroppen sa fra om at: «Nå skal du ligge i ro». Jeg tror kroppen ga meg beskjed om at jeg hadde pusha den for hardt. Jeg fikk mye tid til å tenke der jeg lå i senga med prolaps og depresjoner, forteller hun.

Saken fortsetter nedenfor.

Se dette innlegget på Instagram

Høsten 2017 er som et stort sort hull for meg. Jeg slet med sykdom i over 3 måneder, jeg hadde et enormt stress i kroppen, jeg fikk konstatert prolaps i korsryggen, det ble for mye for meg og jeg følte meg veldig langt nede og deprimert. Utad fikk jeg bare kommentarer om at det så ut som at alt var så bra, at jeg fikk oppleve så mye og at jeg fikk til så mye. Sannheten var jo at så fort jeg hadde mulighet lå jeg under dyna, gråt i timesvis og funderte på hvordan jeg skulle få ende på dette. Takket være et lite knippe mennesker rundt meg som virkelig brydde seg(dere vet hvem dere er❤️) begynte ting å se lysere ut. Jeg gjorde endringer i forhold til jobb-mengden min, jeg sørget for å bli frisk, jeg fikk hjelp til å trene opp kroppen i forhold til prolapsen og jeg hadde noen å prate med når jeg trengte det. Dagene ute ble mørkere, men inni meg ble de lysere. Jeg brukte yoga som mitt viktigste verktøy og jeg brukte masse tid på å se innover, lytte til hva hjertet sa og peile ut den retningen jeg skulle, som var viktig for meg. Det er så mye som kan skjule seg bak et «perfekt» ytre, det kan ligge så mange tårer bak et tappert smil. Det er så viktig at vi også tør å se det som er bak, være der for de rundt oss som trenger det. Husk at det er ikke bestandig det perfekte smilet og det perfekte livet på sosiale medier bestandig er så bra som det ser ut som....😢

Et innlegg delt av Vibeke Klemetsen (@vibekeklemetsen)

Yoga-terapi

Hun har slitt med depresjoner tidligere i livet også, men det kulminerte altså for 42-åringen i fjor.

- Det kan skje alle, for dette livet byr på utfordringer uansett om du er flink til det ene og det andre. Alle har perioder hvor livet kan være tøft, medgir hun.

I over 20 år har hun brukt yoga som terapi. Hun beskriver tida på yoga-matta som et ærlig møte med seg selv, og tror noe av grunnen til at hun ble deprimert var at hun ikke fikk brukt kroppen slik hun var vant med.

- Jeg vet at mange synes vi yogadamer er rare og fulle av følelser, men for meg har det, enn så klisjéaktig det høres ut, vært mitt viktigste verktøy. Jeg følte på det svarte hullet fordi jeg havnet i en situasjon der jeg ikke kunne utøve yogaen, sier hun og fortsetter:

- Det er også viktig å ha bra folk rundt seg. Man må tørre å spørre om hjelp.

- Viktig å dele

Klemetsen mener det er fint å se at andre kan la seg inspirere eller påvirke av at hun og andre er ærlige om sin egen situasjon, uavhengig av alvorlighetsgrad.

- Jeg har ikke mistet noen til selvmord eller vært utsatt for noe forferdelig, men jeg tror det er viktig å dele alle aspekter av dette. Livet er mangefasettert, og det er fint å høre om de forskjellige spektrene, sier hun, og tilføyer:

- Det er så fantastisk at vi har Verdensdagen for psykisk helse, og mer enn noen gang trener vi raushet og åpenhet i samfunnet vårt. Jeg hyller alle som tør å være åpne, de som tør å se venner og familie som sliter. Det er så utrolig viktig.

Programleder Ida Fladen (32) ble svært profilert etter å ha debutert i serien «Prosjekt perfekt», der hun blottla store deler av sin private psykiske situasjon til hele Norge. Senere har hun fulgt opp med andre serier, podkaster og sosiale medier-innlegg om sine psykiske utfordringer, som ser ut til å ha hjulpet mange.

Tunge depresjoner

Det er derimot ikke på grunn av oppmerksomhet rundt egen person at hun har valgt å være såpass ærlig.

- Jeg ser et behov for å være med på å normalisere noe som mange sliter med. For meg har andres historier vært viktige, det samme gjelder følelsen av å ikke kjenne seg alene. Når jeg først har en plattform og en stemme i det offentlige rom, kan jeg like gjerne bruke det til noe positivt, sier hun til Se og Hør.

Det er depresjoner som i hovedsak har vært hennes problem. Hun opplevde det for første gang i 2012, uten å være helt sikker på hva det var som egentlig skjedde. Fladen brukte mer tid hjemme, var lei seg - og ting opplevdes generelt som et mørke.

- Jeg har vært gjennom to depresjoner. Jeg har fått hjelp av både psykolog og fått medisiner mot det, men i de tunge periodene var det ganske vanskelig. Jeg synes det var skummelt å snakke med psykolog og følte meg veldig unormal og rar, sier hun.

Den kjente programlederen Ida Fladen "møtte veggen" og måtte ta en tre måneders time-out. Nå har hun lært seg å si nei og nyter sommeren på Pappas hytte. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Sykmeldingen var et bunnpunkt

Hun mener det er rart å se tilbake på de tunge periodene, da det er blitt mer normalt å være åpen om psykiske lidelser. Men selv om det muligens var mer skambelagt før, gruet hun seg til å fortelle sjefen og kollegene sannheten om sin mentale tilstand.

- Det var tøft å innrømme overfor meg selv, venner og arbeidsgiver at jeg måtte sykmelde deg på grunn av psyken min. Den sykmeldingen var både et bunnpunkt og en oppstandelse. Jeg skammet meg skikkelig, og hadde «influensa» og litt forskjellig før jeg endelig turte å levere den inn, forklarer Fladen.

Programlederens tilstand i dag er betraktelig bedre. I høst gikk hun gjennom det hun beskriver som et tungt brudd, men hun klarte å holde seg på beina.

- Jeg har en ganske sterk psyke i dag. Man får liksom noen gode verktøy med seg på veien om man har slitt før. Vi trenger denne åpenheten, og det er bedre at det er for mye av den enn for lite. Det er sunt å snakke om dette, mener hun.

Saken fortsetter nedenfor.

Holder foredrag

Tv-profil og kjendisstylist Erlend Elias Bragstad (36) har i likhet med de ovennevnte også snakket åpent om sin mentale helse ved en rekke anledninger. 36-åringen har slitt med angst siden har var 16 år gammel, og er diagnostisert med posttraumatisk stressyndrom.

I dag bruker den profilerte nordlendingen egne erfaringer til å holde foredrag for unge.

- I dag har jeg vært og snakket for en stor videregående skole. Jeg gjennomførte blant annet en håndsopprekning der jeg spurte hvor mange som hadde slitt med psykiske problemer, og klarte egentlig ikke telle hvor mange som rakk opp hånda, forteller han til Se og Hør, og fortsetter:

- Det er mange flere som sliter enn det vi er klar over, og derfor er denne dagen så viktig. Vi har kommet et stykke når det gjelder å snakke om psykiske problemer, men har fortsatt en lang vei å gå.

Saken fortsetter nedenfor.

- Kan aldri snakke nok om det

Personlig beskriver Bragstad sin egen psyke som en berg-og-dal-bane.

- Det hemmer mye i hverdagen, men jeg har lært å akseptere problemene for det det er. Det hjelper riktignok å bli eldre, for man har ikke lenger det samme behovet for å bli sett, eller er opptatt av at «alle» skal like deg. Det får meg til å tenke på de unge i dag, som har sosiale medier oppå alt annet, sier han.

36-åringen tror vi aldri kan snakke nok om psykisk helse.

- Den dagen folk oppfatter mentale problemer som hvilken som helst annen plage, om det er migrene eller ryggsmerter, da kan vi begynne å slappe litt av. Psykiske problemer trenger å bli normalisert, sier han, og tilføyer:

- For min egen del er det viktig å gjøre folk bevisste på at også vi som er profilerte og lever et tilsynelatende lykkelig liv, også har vårt å stri med. Hvis mine erfaringer kan utgjøre en minste liten forskjell, blir jeg kjempeglad for det.

LES OGSÅ: - Jeg hadde det helt forferdelig der inne

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer