«Farmen» Sverige:

Svenske «Farmen»-deltakere hoppet til køys etter en dag

- Kåtere enn noensinne.

ANNET PREG: Deltakerne i den svenske versjonen av «Farmen» skaper litt andre overskrifter enn deltakerne her hjemme. Her fra årets sesong. Foto: TV4<div><br></div>
ANNET PREG: Deltakerne i den svenske versjonen av «Farmen» skaper litt andre overskrifter enn deltakerne her hjemme. Her fra årets sesong. Foto: TV4

Vis mer

I en årrekke har «Farmen» skapt store overskrifter her til lands.

Tar man utgangspunkt i Dagbladets omtale av den siste ordinære utgaven av reality-konseptet dreier det seg hovedsakelig om sykdomsdrama, giftemål, samt en og annen intrige.

I svenskenes versjon, der programmet er inne i sin tiende sesong, har imidlertid tabloidavisene hamret løs med overskrifter av litt annen temperatur.

«Mer sex i årets Farmen», melder Aftonbladet, hvorpå Expressen følger på med «Farmen-deltakerne har sex - etter én dag». Sistnevnte avis har også intervjuet programleder Paolo Roberto, som blant annet uttaler at årets deltakere «faen meg er kåtere enn noensinne».

- Mer dårskap

Overskriftene går i alle fall god for den påstanden. I torsdagens episode ble nemlig deltakeren Alexander Vörös beskyldt for å være sexavhengig og opptatt av å «sette knullerekord» på «Farmen». Ifølge sistnevnte avis fikk Vörös så hatten passet av en mannlig meddeltaker, som påsto at han lå den med kvinnelige storbonden for å unngå og havne i tvekamp.

Saken fortsetter under bildet.

HOPPET TIL KØYS: De to «Farmen»-deltakerne erkjenner overfor Expressen at de hadde sex allerede første natta. Foto: TV4
HOPPET TIL KØYS: De to «Farmen»-deltakerne erkjenner overfor Expressen at de hadde sex allerede første natta. Foto: TV4 Vis mer

En slags krysning av «Farmen» og «Paradise Hotel»? Nei, det er bare «Farmen».

Foruten den også nærmest obligatoriske kranglinga deltakerne imellom, har svensk presse også tatt en nærmere titt på selve castingen.

Så langt har Aftonbladet omtalt at en av «Farmen-deltakerne har markedsført ulovlige stoffer på Facebook», mens kjendisnettstedet Hänt omtaler «Farmen-Linnéas dristige tatovering på underlivet», der deltakeren har tatovert intet mindre enn ordene «Pussy power», som hun også forteller bakgrunnen for i programmet.

Tv-produsent i Strix, Arild Brubak, har jobbet med «Farmen» siden den første sesongen ble sendt både på TV 2 og svensk TV4 i 2001.

Han bekrefter overfor Dagbladet at det er ulike faktorer som skiller den norske og svenske utgaven.

- Det er riktig at det er kulturforskjeller mellom versjonene. I den norske «Farmen» er det mer fokus på det å drive en gård i forskjellige tidsepoker og steder. I den svenske er det mer dårskap.

- Framstår mer mangfoldige

Brubak forklarer videre at man i svensk reality-tv har hatt for vane å ta inn en annen type deltakere, enn man gjerne gjør i Norge.

- I svensk reality-tv har man tradisjonelt castet mer outrerte mennesker, mens man i Norge har hatt mer fokus på identifikasjon og mestring. Dette gjør at de norske deltakerne fremstår som mer mangfoldige, noe som gir mer varierte historier for seerne.

Saken fortsetter nedenfor.

- Er det en viss type deltakere dere rett og slett ikke ønsker å ha med i den norske versjonen? I så fall hvilken type?

- Det er vanskelig, generelt, å si hvem man ikke vil ha med. Vi har fokus på å få med oss smarte, morsomme, spennende mennesker med sterke meninger, som er villige til å utrykke de, sier han.

- Sultne på drøyere tv

Expressens reality-tv-ekspert, Therese Farsjö, deler Brubaks synspunkter - og tror svenskene ser etter «Farmen»-deltakere som kanskje har enda sterkere personligheter enn i den norske versjonen.

- Det samme gjelder nok realityprogrammer som «Bonde söker fru» (Jakten på kjærligheten) og «Paradise Hotel». Jeg tror svenske tv-seere er sultne på drøyere tv, med detaljer som går utenfor selve konseptet.

- Samtidig har jeg inntrykk av at «Farmen» er større i Norge, så det er ikke sikkert at svenskene gjør alt riktig. Men TV4 satser nok enda hardere på «Bonde söker fru», som har vært en solid seermagnet i mange år.

«Jakten på kjærligheten» har hatt både tårer, knuste hjerter og deltakere som trekker seg. Det er likevel bare barnemat i forhold til hva svenskene har å by på.

Villere enn oss?

- En gang var det to jenter som nesten havnet i slåsskamp fordi de kranglet om samme gutt. En annen gang ble politiet tilkalt etter fyllebråk. Jeg husker også da programlederen vurderte å kaste ut en deltaker på grunn av dårlig oppførsel, har Farsjö tidligere fortalt til Dagbladet.

Så hvorfor er svenskene så mye villere enn oss?

Da Dagbladet ville finne ut hvorfor «Jakten på kjærligheten» har et langt mer uskyldig uttrykk enn «Bonde söker fru», hadde Dagbladets tv-anmelder, Christopher Pahle, svaret.

- Vi er nok litt mer purtiansk anlangt, og foretrekker kanskje det jordnære. Svenskene er nok litt mindre «uptight» enn oss, noe som for eksempel kan stamme fra den seksuelle frigjøringen på 60-tallet.

Etter 16 år med «Farmen» har TV 2 med stort hell utvidet tv-formatet med en kjendisutgave, som hadde premiere på nyåret. Seerne har flokket til tv-apparatene siden premiere-episoden - i går fulgte 1, 1 million nordmenn tvekampen mellom Jarl Goli og Lars Barmen.

LES OGSÅ: Ari Behn slår tilbake mot reklame-kritikken