Mathilda Högberg:

Svensk influenser (25) røper transhemmelighet

Vil stå fram for å minske hatet.

STÅR FRAM: Den svenske influenseren Mathilda Högberg røper at hun ble født i feil kropp. Nå vil 25-åringen minske hatet mot transpersoner. Foto: Skjermdump fra Instagram / @mathildahogbergs
STÅR FRAM: Den svenske influenseren Mathilda Högberg røper at hun ble født i feil kropp. Nå vil 25-åringen minske hatet mot transpersoner. Foto: Skjermdump fra Instagram / @mathildahogbergs Vis mer
Publisert

- Helt plutselig forsto jeg hver tanke, hvert eneste øyeblikk og hver følelse i livet mitt. Jeg visste ikke engang at det fantes noe som het transseksuell, men jeg forsto med en gang at: «Det er jo det jeg er, det er jo meg», sier den svenske influenseren Mathilda Högberg (25) til Expressen.

Hun beskriver øyeblikket da hun som 15-åring så et tv-program om transseksualitet og innså at hun var født i feil kropp, og at hun var ei jente.

Brikkene falt på plass, og Marcus, som hun da het, fortalte til foreldrene sine at hun var jente. De hadde hatt sine mistanker, og var støttende fra første stund. Tre år etter at utredningsprosessen ble satt i gang, fikk hun innvilget kjønnskorrigerende behandling. Så begynte overgangen.

ÅPNER OPP: Influencer Emma Ellingsen (17) vil være en talsperson for mennesker som er født i feil kropp. Nå deler hun sine tanker om ungdomstida, kjærlighet og forelskelse. Reporter: Julie Solberg / Video: Emilie Rydning Vis mer

- Føltes ikke som meg

Det var i en video på YouTube at 25-åringen først fortalte åpent om hemmeligheten hun har holdt skjult.

Innledningsvis sier hun følgende:

- Jeg har ikke løyet til noen, men jeg har ikke vært helt ærlig. Jeg er transseksuell. (...) Jeg ble født i en guttekropp, hele livet mitt føltes det feil. Det føltes ikke som meg. Jeg følte alltid at noe var veldig galt med meg. Og hver gang jeg så meg i speilet så jeg noen som ikke var meg. Så da jeg vokste opp endret jeg meg på utsida for å matche innsida.

Vil minske hatet

I dag har Högberg levd som kvinne i seks år, og hun minnes dagen hun gjennomgikk den siste operasjonen som den lykkeligste dagen i sitt liv.

Grunnen til at Högberg ikke har fortalt følgerne at hun ble født i feil kropp før nå, sier hun at er fordi det var en lettelse å kunne være seg selv i sosiale medier - uten å betraktes som mann.

25-åringen livnærer seg i dag av sosiale medier, der hun blant annet deler bilder fra reiser med kjæresten Christian - som fikk vite at hun var transseksuell allerede på første date.

De 115 000 følgerne hennes på Instagram har imidlertid ikke fått vite at hun ble født i feil kropp før nå. Hun er klar over at det kan komme både positive og negative reaksjoner.

- Selvfølgelig er jeg nervøs for hvordan følgerne mine kommer til å reagere, men jeg håper og tror at det ikke er de som kommer til å bli sinte. Derimot er det nok andre som kommer til å bli det, og det er dem jeg vil nå fram til, Det er på grunn av dem jeg vil fortelle, for å minske hatet mot transpersoner, forteller hun til Expressen.

Takker for støtten

Högberg har et tydelig budskap til unge som befinner seg i samme situasjon som hun selv gjorde, og sier at ting blir bedre. Hun understreker at det ikke kommer til å være lett.

- Det er vondt å ta tak i det, men enda vondere dersom man ikke gjør det. Det finnes ingenting som kan beskrive følelsen av å endelig få være seg selv, forteller influenseren, som i et innlegg på Instagram takker for støtten hun har fått av følgerne:

VENTER I SPENNING: Emma Ellingsen fylte nylig 18 år, og er klar for operasjon. Video: TV 2 Sumo / Rød Løper Vis mer

«Jeg kan knapt beskrive med ord hvor utrolig mye jeg setter pris på hver og en av dere. Jeg hadde ingen anelse om hvor mye kjærlighet jeg skulle få tilbake, og jeg er så uendelig takknemlig for alt. Takk, takk, takk. Dere er best. Jeg lover å svare dere som har skrevet til meg, men det kommer nok til å ta litt tid».

Videoen på Instagram der hun delte en smakebit av YouTube-avsløringen har i skrivende stund fått over 35 000 visninger, og i kommentarfeltet renner det over av fine og gode ord.

LES OGSÅ: - Vi er gode venner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer