Johanna Emma Olsson:

Svensk blogger fersket i retusjeringsskandale

Toppbloggeren viste fram luksuriøs ferietur. Så ble hun avslørt.

PHOTOSHOP: Johanna Emma Olsson er en av Sveriges mest kjente influencere. Nå er hun i hardt vær etter en Photoshop-tabbe. Video: Instagram / NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer
Publisert

Det finnes utallige eksempler over kjendiser som - med mer eller mindre vekslende hell - har blitt fersket i å tukle med bildene sine.

Verden har blitt vitne til forminskning av kroppsdeler, armer og bein som forsvinner og hudfarge som endres - blant annet. Fotomanipulasjon er intet nytt fenomen. Innimellom finnes det likevel dem som tar redigeringa til nye høyder.

VEKKER OPPSIKT: Johanna Emma Olsson er en av Sveriges mest kjente influencere. Nå er hun i hardt vær. Foto: NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Johanna Emma Olsson er en av Sveriges mest kjente influencere. Nå er hun i hardt vær. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blogger og influencer Johanna Emma Olsson faller med sikkerhet inn under sistnevnte kategori. Med nærmere en halv million følgere på Instagram, har sosiale medier-profilen for vane å dele bilder av seg selv, sin eksklusive garderobe og ikke minst sine luksuriøse reiser.

Nå har imidlertid Olssons følgere bitt seg merke i ett spesielt innlegg, som skal forestille bloggeren i Frankrikes hovedstad, Paris. Ved en rask kikk på bildet, der Olsson nærmest svever over bakken, er det enkelt å konkludere med at Photoshop-ferdighetene - i dette tilfellet - ikke akkurat nådde helt opp.

- Regnet mye

Kritikken har ikke latt vente på seg, og den svenske avisa Expressen er blant dem som har omtalt saken. Når de ber om kommentarer fra Olsson, henviser hun til en lengre videosekvens på Instagram Stories.

I snuttene legger bloggeren seg langflat og innrømmer at hun, under en reise til Paris, regelrett valgte å klippe bort omgivelsene sine på det gjeldende bildet, for så å retusjere inn en helt ny bakgrunn.

- Jeg var veldig opptatt da jeg var der. Det var under moteuka og det regnet mye. Jeg måtte naturligvis laste opp bilder grunnet kunder jeg samarbeider med. Først tok jeg et bilde, men synes ikke det ble noe fint. Så da tok jeg en annen bakgrunn og la det inn, sier hun i videoen.

- Tatt helt av

Videre erkjenner Olsson at hun redigerte bakgrunnen på hele tre bilder fra Paris-turen. Det har naturligvis ikke gått upåaktet hen.

- Spesielt i Sverige har det tatt helt av. Ulike medier vil snakke med meg og folk vil fly meg inn på tv-opptredener så jeg kan snakke om mine «liksom-reiser», sier hun.

Olsson forklarer at hun ikke kommer til å fjerne bildene det gjelder. Det er nemlig ikke mulig, ettersom de er lastet opp i forbindelse med oppdrag hun har tatt fra ulike samarbeidspartnere.

Skjedd før

Den svenske influenceren er langt fra unik i denne sammenheng. Utallige andre profiler, kjent i både inn- og utland, har en rekke ganger blitt fersket i retusjering og dårlig bruk av Photoshop. Stjerner som Lindsay Lohan, Britney Spears og Jennifer Lopez er alle blitt anklaget for å gjøre seg tynnere, eller å fjerne aspekter fra bilder.

Her hjemme i Norge har blant andre realityprofil Carina Dahl og blogger Isabelle Eriksen fått kritikk for overdreven bruk av retusjering, noe VG-profil har Mads Hansen gått i bresjen for.

Ellers er det ofte motebransjen som har fått kritikk for retusjering. Magasinet Madame Figaro, som er et bilag til den franske avisa Le Figaro, irriterte på seg sin modell Emily Ratajkowski i fjor. Magasinet retusjerte leppene og brystene hennes, slik at de framsto mindre enn hva de var. Det fikk henne til å se rødt.

- Jeg var ekstremt skuffet og lei meg over å se at leppene mine og brystene mine er endret i Photoshop på dette coveret. Jeg håper moteindustrien til slutt vil lære at de må slutte å kvele de tingene som gjør oss unike og i stedet begynner å feire individualitet, skrev hun i Instagram-posten.

RETUSJERT: Modell Emily Ratajkowski likte dårlig at magasinet Madame Figaro endret på leppene og brystene hennes, på forsidebildet på magasinet. FOTO: Faksimile Madame Figaro
RETUSJERT: Modell Emily Ratajkowski likte dårlig at magasinet Madame Figaro endret på leppene og brystene hennes, på forsidebildet på magasinet. FOTO: Faksimile Madame Figaro Vis mer

På forsida av motebladet W Magazine høsten 2016 dukket det blant annet opp en pinlig feil. Supermodellene Gigi Hadid og Kendall Jenner poserte foran et telt, men fansen oppdaget fort at noe manglet.

Så man nøye på modellenes bein, kunne den observante leser fastslå at begge to har mistet kneskålene sine.

KNELØSE: Kendall Jenner og Gigi prydet forsida av W Magazine sin kunstutgave. Det etter mye retusjering, som blant annet har sørget for at knærne deres har forsvunnet. Faksimile: W Magazine
KNELØSE: Kendall Jenner og Gigi prydet forsida av W Magazine sin kunstutgave. Det etter mye retusjering, som blant annet har sørget for at knærne deres har forsvunnet. Faksimile: W Magazine Vis mer

Det Nye er blant magasinene som tidligere har fått kritikk for overdreven bruk av retusjering. Særlig fikk de kritikk for en sak der den svenske bloggeren Blondinbella reagerte på at magasinet hadde «byttet bukser» på henne i Photoshop.

I 2014 fikk bladet imidlertid applaus fra publikum, da de hadde bestemt seg for å merke alle retusjerte bilder i magasinet.

Skuespilleren og sangeren Zendaya reagerte med sjokk da hun oppdaget hvordanhun så ut på bildene i mote og livsstilpublikasjonen Modeliste Magazine.

«Nye bilder kom ut i dag, og jeg ble sjokkert over at mine 19 år gamle hofter og kropp er kraftig manipulert», skrev hun blant annet.

LES OGSÅ: Aksel Hennie ble far på nytt i all hemmelighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer