- TETT PÅ DRAMAET: Sven Nordin møtte mange som trengte akutte hjelp i flyktningeleiren. Her holder moren Ester Niishobora sin lille baby Bruce Irangunda, som får surstoff.  Foto: Greg Buick / Leger uten grenser
- TETT PÅ DRAMAET: Sven Nordin møtte mange som trengte akutte hjelp i flyktningeleiren. Her holder moren Ester Niishobora sin lille baby Bruce Irangunda, som får surstoff. Foto: Greg Buick / Leger uten grenserVis mer

Sven Nordin: - Vondt at lille Anna måtte dø fra oss

Den ett år gamle jenta ble gjenopplivet foran øynene på den kjente skuespilleren. Så fikk han den grusomme beskjeden.

SEOGHØR.NO: – Hun holdt på å dø fra oss den natten jeg var der, forteller Sven Nordin (58) til Se og Hør.

Den populære skuespilleren dro før jul til flyktningeleiren Nyarugusu i Tanzania med Leger Uten Grenser for TV 2s Artistgalla.

Inntrykkene var mange og sterke. Et av de mest gripende møtene var med den lille Malaria-syke jenta Ana  Joseph (1).

– Jeg så på da legene gjenopplivet henne med hjerte- og lungeredning. Det var en intens opplevelse. Legene gjorde en helt fantastisk jobb. Selv om jeg har sett døden på kloss hold før, er det noe annet med gamle mennesker som har levd gode liv.

- GODE SAMTALER: Ireine Eto Furaha er selv flyktning og jobber for Leger Uten Grenser. Hun har bodd i leiren siden 2002, og her passer hun på 10 måneder gamle Fabiona Butoyi. 
# Foto: Greg Buick / Leger uten grenser
- GODE SAMTALER: Ireine Eto Furaha er selv flyktning og jobber for Leger Uten Grenser. Hun har bodd i leiren siden 2002, og her passer hun på 10 måneder gamle Fabiona Butoyi. # Foto: Greg Buick / Leger uten grenser Vis mer

- Når det er snakk om små babyer blir det annerledes. Da de fikk liv i den lille kroppen igjen, og hun pustet ble vi så glade. Dagen etter var hun i fin form igjen, og det var veldig godt å se hvordan hun kviknet til.

Grusom beskjed

Men sykdommen er lunefull, og ikke alle liv lar seg redde. Etter at Sven kom hjem fra den begivenhetsrike turen, fikk han den vonde beskjeden: Lille Ana mistet livet.

– Klart at det var både tungt og vondt å høre. Jeg var jo der den natten de reddet henne, og når man har fått oppleve et slikt lite mirakel, så var dette en veldig trist beskjed å få. «Leger uten grenser» redder mange liv, men de klarer dessverre ikke å redde alle.

- GRIPENDE MØTE:- Vi kom fra Berundi for fem måneder siden. Alle våre naboer ble drept, forteller Ninani Kolette (22), som har babyen Ezekiel. Her i samtale med lege Mona Tamannai og Sven. 

# Foto: Greg Buick / Leger uten grenser
- GRIPENDE MØTE:- Vi kom fra Berundi for fem måneder siden. Alle våre naboer ble drept, forteller Ninani Kolette (22), som har babyen Ezekiel. Her i samtale med lege Mona Tamannai og Sven. # Foto: Greg Buick / Leger uten grenser Vis mer

Setter pris på livet

I flyktningeleiren Sven besøkte før jul bor 150 000 menneskeskjebner.

– Her har barn blitt født, og noen har levd her hele livet, sier Sven. – Mange av disse menneskene har også vært på flukt så lenge de har levd. Å føle situasjonen så tett på kroppen, er sterkt å oppleve. Det får en virkelig til å tenke. – Jeg er selv bestefar og pappa. Hva om dette hadde vært meg og min familie?

Rørt til tårer

Han legger ikke skjul på at innsatsen leger og andre hjelpearbeidere beveger ham. – Det er ingen overdrivelse at jeg blir rørt til tårer av innsatsen til de menneskene som jobber i leiren. Det er idealister som aldri mister håpet. De står på fra morgen til kveld. Jeg kan ikke fått skrytt nok av arbeidet de gjør her.

HJELPENDE HÅND: Her trår Sven og resten av gjengen til for å få en bil opp av gjørma. Foto: Greg Buick / Leger uten grenser
HJELPENDE HÅND: Her trår Sven og resten av gjengen til for å få en bil opp av gjørma. Foto: Greg Buick / Leger uten grenser Vis mer

Til ettertanke

Turen ble et minne for livet. En vekker. En påminnelse om ikke å ta noe for gitt. – Dette har lært meg å sette mer pris på livet.

- Når man kommer hjem etter en slik reise, verdsetter man de små tingene i livet. Jeg ser verden med nye øyne, og jeg tror mange kunne ha hatt godt av en tur ned til en flyktningeleir. – Vi må aldri glemme hvor heldige vi er som bor i Norge, mener Nordin: – Og vi må heller aldri glemme å hjelpe andre!

LES OGSÅ: Sven Nordin ble bestefar for første gang

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.