Ukraina-krigen:

Svartelistet

Russlands mest kjente fjes har havnet i trøbbel.

FJERNET: Den russiske artisten Sergej Lazarev er seg i trøbbel, etter at han uttalte seg om Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Maja Suslin / AFP PHOTO / TT News Agency / Sweden OUT / NTB
FJERNET: Den russiske artisten Sergej Lazarev er seg i trøbbel, etter at han uttalte seg om Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Maja Suslin / AFP PHOTO / TT News Agency / Sweden OUT / NTB Vis mer
Publisert

Siden 24. februar har «alles» øyne vært rettet mot Ukraina, etter at den russiske presidenten Vladimir Putin (69) besluttet å invadere landet. Invasjonen regnes som den største militære konflikten i Europa i det 21. århundre.

De seneste ukene har mange gått benhardt ut mot Putin, deriblant flere russere.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

Dét til tross for at det er et lovbrudd å spre informasjon om krigen som myndighetene mener er falsk, noe som kan gi opp til 15 års fengsel i Russland. Hittil har nesten 13 000 mennesker blitt arrestert for å ha demonstrert mot krigen.

Nå er også to av Russlands mest kjente fjes i trøbbel.

Fjernet fra Instagram

I både 2016 og i 2019 dukket popstjernen Sergej Lazarev (38) opp i Eurovision Song Contest som representant for hjemlandet Russland. Han er blant landets mest kjente og populære artister.

I kjølvannet av hjemlandets invasjon av Ukraina har han imidlertid blitt utsatt for en hatstorm og flere trusler, skriver Expressen.

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Det skjedde etter at han publiserte et bilde for sine 4,5 millioner følgere på Instagram. I teksten til innlegget ba han offentlig om at Putin skulle stanse krigen, og skrev at «ingen støtter krigen mot Ukraina».

«Sett deg ned ved forhandlingsbordet! La folk leve! Ingen støtter krigen! Jeg vil at barna mine skal leve i fred», skrev han.

Kort tid etter var kontoen sporløst forsvunnet fra bildedelingstjenesten, og Expressen skriver at han nå er svartelistet.

GÅR GALT: Midt under Dagsrevyen 22. februar gikk det galt for flere av NRKs utenrikskorrespondenter idet de skulle rapportere om situasjonen i Ukraina. Video: NRK. Vis mer

Får ikke sendetid

Ivan Urgant (43) har i flere år vært Russlands svar på den amerikanske talkshowverten Jimmy Kimmel (54). Urgant leder programmet «Evening Urgant» på den statlige kanalen Channel One, og er å anse som landets mest kjente talkshowvert.

Også han har åpent kritisert invasjonen av Ukraina.

43-åringen har hele ti millioner følgere på Instagram, hvor han, i likhet med Lazarev, publiserte et svart bilde med teksten:

«Redsel og smerte. Nei til krig».

Innlegget ble publisert 24. februar. Dagen etter ble talkshowet tatt av lufta, skriver Aftenposten. Siden den gang har han ikke vært å se på TV-skjermen.

Channel One hevder på sin side at det bare skal være snakk om et «planleggingsproblem», men flere russiske medier påpeket at Urgant faktisk har blitt svartelistet, ifølge Expressen.

BLOMSTER: 97 år gamle Haldis går viralt etter sinneutbrudd mot «Putin». Nå får hun takkekort og blomster fra Ukraina. Vis mer

LES OGSÅ: Bryter tausheten: - Forferdelig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer